Ελληνική αποστολή στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης καταγράφει την κλιματική αλλαγή

Στον Αρκτικό Ωκεανό, σε μια εποχή, όπου όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές βρέθηκε για ένα περίπου μήνα ελληνική αποστολή με αρχηγό τον αθλητή υπεραποστάσεων Μάριο Γιαννάκου και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της BlueCycle.

Μια πραγματική περιπέτεια στη Βόρεια Νορβηγία, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της. Και μια έκφραση του πολυδιάστατου εκπαιδευτικού έργου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με στόχο να ευαισθητοποιήσει

αλλά και να κάνει πιο κατανοητά όσα συμβαίνουν στον κόσμο ενώ μέσω της BlueCycle, αναδεικνύονται λύσεις -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η αποστολή διένυσε με ιστιοφόρο 930 ναυτικά μίλια (1.722 χλμ.), καλύπτοντας τα φιόρδ της Βορειοδυτικής Νορβηγίας και φτάνοντας ως το Βόρειο Ακρωτήριο, που είναι το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, καθώς και μεγάλο μέρος των ακτών του Σπίτσμπεργκ, πλέοντας στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ. Μια διαδρομή κατά την οποία η ομάδα κατάφερε να καταγράψει εντυπωσιακές εικόνες του φυσικού κάλλους αλλά και τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα στο φυσικό της περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, εμφανείς ή αθέατες στην καθημερινότητα των ανθρώπων αποτελούν αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Αρκτική ως τόπο μελέτης. Άλλωστε, τα στοιχεία για την ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας στην περιοχή σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη είναι σαφή.

Για όλα αυτά είχαν την τύχη να συνομιλήσουν τα μέλη της ομάδας με κάποιους από τους επιστήμονες που μελετούν επί χρόνια την επίπτωση των αλλαγών αυτών, όπως ο δρ. MarioAcquarone, ο οποίος, μεταξύ άλλων είναι αναπληρωτής γραμματέας του διεθνούς προγράμματος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Αρκτικής (Arctic Monitoringand Assessment Programme), καθώς και με ερευνητές στο Ny-Alesund, στον βορειότερο οικισμό του κόσμου, όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι διεθνείς επιστημονικοί σταθμοί παρατήρησης.

Ο αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου

Την αποστολή απασχόλησαν εξάλλου και ζητήματα που αφορούν την αλιευτική δραστηριότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Παράλληλα τα μέλη της συγκέντρωσαν μαρτυρίες από επαγγελματίες και κατοίκους της Βόρειας Νορβηγίας _μεταξύ αυτών και γηγενείς, Σαάμι_  οι δραστηριότητες των οποίων επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τις φαινομενικά ανεπαίσθητες αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η Αρκτική όπως την κατέγραψε η ελληνική αποστολήΗ Αρκτική όπως την κατέγραψε η ελληνική αποστολή

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι ο αρχηγός της αποστολής, ο 29χρονος Μάριος Γιαννάκου είναι κάτοχος παγκόσμιου ηλικιακού ρεκόρ στον μεγαλύτερο υπερμαραθώνιο ερήμου στον κόσμο μήκους 270 χιλιομέτρων, τον Al Marmmoom Ultramarathon,  με ρεκόρ επίσης στον δυσκολότερο αγώνα 170 χιλιομέτρων στην Ελλάδα (Rodopi Ultra Trail) και ένας από τους 14 μόλις αθλητές που έχουν τερματίσει σε έναν αγώνα 150 χιλιομέτρων στην Αρκτική, από τους δυσκολότερους αγώνες παγκοσμίως. Ο ίδιος, που πέρυσι τον Οκτώβριο είχε ανεβάσει στην πλάτη του, μία νεαρή του φίλη στον ΄Ολυμπο. Στα μέλη της ομάδας επίσης η Μαρία Τσακίρη, ο  Μάνος Αρμουτάκης, η Έλια Νικητοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μαλγάραλης

Την όλη προσπάθεια στον Αρκτικό Ωκεανό  στήριξε το ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Αρκτική όπως την κατέγραψε η ελληνική αποστολή
Keywords
Τυχαία Θέματα