Ελληνική startup στο τελευταίο μίλι για την παραγωγή διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό

Ένα βήμα πριν την πιστοποίηση δύο διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό βρίσκεται η EnzyQuest, ελληνική νεοφυής εταιρεία, που δραστηριοποιείται τον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας, spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και η οποία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 400 χιλ. ευρώ από το Uni.Fund (fund του Equifund).

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια για την παραγωγή

ελληνικού διαγνωστικού τεστ με θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EnzyQuest, Δρ. Δημήτρη Κουτσιούλη, η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο του ελέγχου για το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιούν τα Κέντρα Αναφοράς για τον Κορονοϊό και σε προχωρημένο στάδιο για το γρήγορο διαγνωστικό τεστ.

Όπως σημειώνει στο mononews ο κ. Κουτσιούλης από δω και μπρος είναι θέμα εξασφάλισης των κεφαλαίων για την πιστοποίηση των τεστ και την είσοδο του προϊόντος στην αγορά και στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται οι δυνατότητες για περαιτέρω χρηματοδότηση της εταιρείας και πιθανές στρατηγικές συμμαχίες (π.χ. με έναν φαρμακευτικό οργανισμό).

H EnzyQuest με έδρα της στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό την ανάπτυξη ενζύμων – αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικές μεθόδους στη Βιοτεχνολογία. Με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, άρχισε να εξετάζει τρόπους να βοηθήσει το ελληνικό οικοσύστημα. Η εταιρεία κινήθηκε άμεσα για την παραγωγή των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη μοριακή διάγνωση του SARS-CoV-2, στοχεύοντας στην εξασφάλιση αρχικά τουλάχιστον εγχώριας επάρκειας τεστ για την επόμενη φάση διαχείρισης της κρίσης, όπου πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαγνωστικά τεστ σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, πέρα από την πρώτη γραμμή ιατρικού προσωπικού και τις ευαίσθητες ομάδες.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας Σωτήρης Ξύδης, «αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα τεστ που θα παράγεται εξ ολοκλήρου στην χώρα μας, ώστε να μην εξαρτάται η εγχώρια προσφορά από εξωτερικές παραμέτρους. Ήδη η εταιρεία μας αναπτύσσει δύο τύπους κιτ μοριακής διάγνωσης. Κάτω από αυτό το πρίσμα είμαστε σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Εργαστήριο της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και με καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως η Νanoplasmas (που επίσης περιλαμβάνεται στο portfolio του Uni.Fund) κι άλλες spin-off».

Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε από επιστήμονες του ΙΤΕ και στελέχη από τον χώρο της Καινοτομίας και της Μεταφοράς Τεχνολογίας από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Ο Δρ. Δημήτρης Κουτσιούλης ήταν επικεφαλής επιστήμονας της Minotech Biotechnology στο ΙΤΕ, που ασχολείται με την ανάπτυξη προϊόντων μοριακής βιολογίας, και μέλος της New England Biolabs στη Βοστώνη. Έχει αναπτύξει πάνω από 20 ενζυμικά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Ο Σωτήρης Ξύδης έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της Μεταφοράς Τεχνολογίας και της Καινοτομίας στη βιομηχανία και σε ερευνητικά ιδρύματα καθώς και σε εταιρείες και οργανισμούς στον χώρο της Υγείας.

Ο Λάμπρος Κούρτης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επιχειρήσεις στον χώρο της βιοτεχνολογίας, της επιστήμης υλικών και της ψηφιακής υγείας στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο. Είναι σύμβουλος στο Gates Ventures, στην εταιρεία αναλύσεων δεδομένων υγείας Evidation Health, και στη φαρμακευτική Eli Lilly.

Ο Γιάννης Βλατάκης, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας κι Ανάπτυξης της εταιρείας, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης με πολυετή εμπειρία στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας.

Η καθιέρωση και η επέκταση των μοριακών μεθόδων διάγνωσης και ταυτοποίησης στον τομέα της Υγείας (γονιδιακοί δείκτες ασθενειών), της αγροδιατροφής (μοριακή ταυτοποίηση διαγονιδιακών φυτών ή μικροβίων σε φυτικά σκευάσματα) και της Έρευνας (Μοριακή Βιολογία, Βιοτεχνολογία, Βιοϊατρική) έχουν οδηγήσει σε μια ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των ενζύμων και των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται (άνω των 20 δις δολ. για το 2020), η οποία εντείνεται και λόγω COVID-19.

Η EnzyQuest είναι η πρώτη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχοντας ήδη στο portfolio της 70 προϊόντα, καθώς και μια σειρά νέων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, η ΕnzyQuest εισέρχεται δυναμικά στον παγκόσμια χάρτη, με δυνατό και καινοτόμο στοιχείο της την ταυτοποίηση και ανακάλυψη ενζύμων με νέες ιδιότητες και πρωτοπόρες εφαρμογές από Ακραιόφιλους (Extremophiles) οργανισμούς, δηλαδή μικροοργανισμούς που έχουν αναπτύξει ένζυμα που λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες (αλατότητα, θερμοκρασία κλπ). Έχει συνάψει συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για την εμπορική αξιοποίηση ενζύμων, διαθέτει πλήρες δίκτυο διανομής σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο επεκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία και ταυτόχρονα ετοιμάζει συνεργασίες με Ερευνητικά Κέντρα και επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα