ΕΛΠΕ (Γενική Συνέλευση): Πέρασε η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ – Τα 4 στα 11 μέλη θα διορίζονται από το Δημόσιο

Τον διορισμό 4 από τα 11 μέλη του Δ.Σ των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο, αποφάσισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από την αναβληθείσα Γενική Συνέλευση της 21ης Μαΐου.

Δηλαδή υπερψηφίστηκε με ποσοστό 96% η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που δείχνει ότι το σύνολο των μετόχων των ΕΛΠΕ Paneuropean και θεσμικοί

στήριξαν την επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ ώστε τα 4 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο να μην εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση αλλά να διορίζονται από το Δημόσιο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε το σχέδιο Vision 2025 που αφορά το στρατηγικό μετασχηματισμό του Ομίλου ΕΛΠΕ, που στοχεύει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την ενεργειακή μετάβαση, σε μια αγορά που ονομάζεται Νέα Ενέργεια.

Το Vision 2025 είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με 5 άξονες που θα βοηθήσει στην επόμενη πενταετία ο όμιλος να πετύχει τους στόχους του.

Όπως είπε τόσο η κοινωνία όσο και οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν να αλλάξει ο τρόπος εκπλήρωσης των ενεργειακών αναγκών, ενώ αυξάνεται και το κόστος των εκπομπών ρύπων. Συνολικά γίνονται ενέργειες ώστε να βρεθούν λύσεις που εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη, με μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, κάτι που επηρεάζει το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου.

Πλέον όπως είπε, οι εταιρείες του κλάδου και οι βιομηχανίες υποχρεούνται με ταχύτητα να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και στόχος των ΕΛΠΕ είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων στο 50% ως το 2030 από τα 4 εκ. τόνους εκπομπών που έχει σήμερα η εταιρεία. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η απόλυτη μείωση θα είναι 30% και περαιτέρω 20% θα μειωθεί με αντιστάθμιση μέσω ανάπτυξη ΑΠΕ. Ο δεύτερος στόχος είναι ο όμιλος να πετύχει μηδενικές εκπομπές το 2050.

Στα σχέδια των ΕΛΠΕ είναι και η ανάπτυξη δικτύου και υποδομής για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ώστε σταδιακά να μεταβεί και στην προσφορά αυτού του προϊόντος, εξετάζει τα βιοκαύσιμα και εξετάζει έργα για την ανακύκλωση πλαστικών.

Η δομική αλλαγή που προτείνεται στο πλαίσιο το 2025, είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

Ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Τους τελευταίους 18 μήνες όπως είπε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ έχει φτάσει στα 1,3 MW, είναι σε εξέλιξη η μεγάλη επένδυση στην Κοζάνη για το φωτοβολταϊκό των 200 MW, ενώ εξετάζει και άλλες επενδύσεις. Η δημιουργία ενός δεύτερου πυλώνα είναι καθοριστικό για τον όμιλο για να μπορέσει να υπάρχει και στο μέλλον και να μην είναι πια τα ΕΛΠΕ μια εταιρεία αμιγώς πετρελαιοειδών.

Στις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία θα κάνει λεπτομερείς σχεδιασμούς για ένα έργο δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα για παραγωγή μπλε υδρογόνου και μπαίνει σε πιλοτικά πλάνα επενδύσεων για πράσινο υδρογόνο.

Εξάλλου σημείωσε, η στρατηγική αυτή συνδέεται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αφού για πρώτη φορά το κόστος των ρύπων είναι τόσο υψηλό.

Τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού της δομής του ομίλου, προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα καλύτερων αποτιμήσεων και καλύτερης ανάπτυξης των επιμέρους δραστηριοτήτων.

Και το δεύτερο θέμα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση, το οποίο αφορούσε, την εναρμόνιση  των διατάξεων του Καταστατικού με το Ν. 4706/2020 –με τροποποίηση των άρθρων 4, 6, 7, 9, 10, 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 24, 26, 29 και 30, του Καταστατικού της Εταιρείας, που αφορούσαν την εναρμόνιση με το νόμο για την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Και το τρίτο θέμα που αφορούσε την έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ψηφίστηκε σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορούν να διορίζονται 4/11 μέλη από το Δημόσιο. Η πολιτική καταλληλότητας θέτει τα κριτήρια για την επιλογή και ανανέωση των μελών του ΔΣ, με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητων διοικητικών συμβουλίων.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα