Εμβόλια: Το Sputnik V χάνει τη μάχη της μετάλλαξης Δέλτα

Λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, που αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα, αποδεικνύεται το ρωσικό εμβόλιο κατά της COVID-19 Sputnik V.

Την είδηση μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγές της εταιρείας που ανέπτυξε το εμβόλιο.

Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια από σοβαρή COVID-19 αν έχουμε τη μεταλλάξη Δέλτα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από μία δόση για τη βρετανική μετάλλαξη (Άλφα) φαίνεται ότι είναι 49% έναντι 35% για τη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική),

ενώ μετά από 2 δόσεις φτάνει το 89% για το στέλεχος Άλφα έναντι 79% για το στέλεχος Δέλτα.

Η αποτελεσματικότητα έναντι της εισαγωγής στο νοσοκομείο με την 1η δόση εμβολίου φαίνεται ότι είναι 78% για το Άλφα έναντι 80% για το Δέλτα, ενώ μετά από 2 δόσεις εμβολίου φαίνεται ότι είναι 93% για το Άλφα έναντι 96% για το Δέλτα.

Στις 25 Ιουνίου έγινε διαθέσιμη η 17η τεχνική ανάλυση (technical briefing) των μεταλλαγμένων στελεχών του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) που περιέχει και τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική δυναμική του Δέλτα στελέχους. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος – Πρύτανης ΕΚΠΑ συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

35% υψηλότερη διεισδυτικότητα της Δέλτα έναντι της Άλφα

Όσον αφορά την διεισδυτικότητα του Δέλτα σε σχέση με το Άλφα, οι πρόσφατες εκτιμήσεις με βάσει το ρυθμό δευτερογενούς διείσδυσης (secondary attack rate) εκτιμώνται σε 35% υψηλότερη διεισδυτικότητα της Δέλτα έναντι της Άλφα.

Πιο συγκεκριμένα η Άλφα, από το 15% μεσοσταθμικά έχει μειωθεί σε 7,9% μεσοσταθμικά, ενώ η Δέλτα κυμαίνεται επί του παρόντος σε 10,7% μεσοσταθμικά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάλυση που να λαμβάνει υπόψιν τον εμβολιασμό και την ηλικία και συνεπώς η σύγκριση μεταξύ Δέλτα και Άλφα μπορεί να υπόκειται σε επιμέρους διαφορές των κοινωνικών δικτύων στα οποία εξαπλώνονται.

Το πλεονέκτημα διείσδυσης της Δέλτα έναντι της Άλφα στις παρούσες συνθήκες, ωστόσο είναι απίθανο να αντιστραφεί ακόμα και όταν ληφθούν υπόψιν οι επιμέρους συγχυτικοί παράγοντες.

Εισαγωγή στα νοσοκομεία

Η ελαφρώς αυξημένη προστασία του εμβολιασμού υπέρ του στελέχους Δέλτα για εισαγωγή στα νοσοκομεία, αν και μη στατιστικά σημαντική, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την πορεία της πανδημίας και τονίζει την μεγάλη σημασία που έχει η επίσπευση του εμβολιασμού για τον έλεγχο της πίεσης στα νοσοκομεία σε περίπτωση έλευσης ενός μαζικού κύματος Δέλτα.

Η επίδραση του εμβολιασμού αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό θανάτων ανά περίπτωση νόσου (case fatality rate) όπως έχει αποτυπωθεί για την Δέλτα από 1 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι σήμερα, ο οποίος είναι 0.1% (δηλαδή 1 στα 1000 άτομα με διάγνωση λοίμωξης με στέλεχος Δέλτα κατέληξαν).

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το στέλεχος Άλφα στο ίδιο χρονικό διάστημα ο ρυθμός θανάτου από στέλεχος Δέλτα είναι σχεδόν 20 φορές χαμηλότερος (1.9% ρυθμός θανάτου για το στέλεχος Άλφα).

Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός την εποχή που επικρατούσε το στέλεχος Άλφα είχε μικρότερη κάλυψη, ενώ την περίοδο που επικρατεί το στέλεχος Δέλτα το μεγαλύτερο τμήμα του ευάλωτου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

Οι διαφορές ανάμεσα στη μετάλλαξη Δέλτα και στην παραλλαγή της Δέλτα plus+

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού

Keywords
Τυχαία Θέματα