Επίδομα 718 ευρώ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω ανωτέρας βίας

Την ενεργοποίηση του επιδόματος ανυπαίτιου κωλύματος ύψους 718 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις που θα κλείνουν λόγω του κορονοϊού ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατά την διάρκεια της συνάντησης των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Για την καταβολή του επιδόματος απαιτείται υπουργική απόφαση για όσες ημέρες θα είναι κλειστεί μια επιχείρηση λόγω κυβερνητικής απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω

επίδομα δόθηκε και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν από τις πλημύρες στην Μάνδρα Αττικής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι αυτή την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, πολιτεία εργαζόμενοι και εργοδότες, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους φορείς θα αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Η καταβολή του επιδόματος θα εξετασθεί από το υπουργείο Εργασίας, καθώς η κυβερνητική πρόταση για κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλει τον μισθό στους εργαζόμενους.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) έχουν ταχθεί υπέρ της ευέλικτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες τους όπως η αυξημένη χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, ενώ τα συνδικάτα ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο της υγείας του προσωπικού όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων, επικαλούμενα καταγγελίες εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με την μισθοδοσία, τις άδειες και τον χρόνο εργασίας, με αφορμή την εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα, προωθείται σχέδιο για τρίμηνη παράταση -έως το τέλος Ιουνίου- σε συντάξεις, επιδόματα και ασφαλιστική ικανότητα δικαιούχων με αναπηρία, καθώς ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά να μην λειτουργήσουν οι ειδικές επιτροπές αξιολόγησης κατ’ αρχήν για δύο εβδομάδες, με την επισήμανση ότι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας συνωστίζονται άτομα ευπαθών κατηγοριών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει τρία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην αγορά εργασίας και την διευκόλυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απασχόληση μέσω τηλεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό, την άρση των διοικητικών εμποδίων για την αναπροσαρμογή του χρόνου εργασίας, και την παράταση κατά 3 μήνες -έως το τέλος Ιουνίου- της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών είτε αφορούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις είτε σε ρύθμιση χρεών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων συζήτησαν για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους γονείς που κλείνουν τα σχολεία λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η υιοθέτηση μεικτού συστήματος να δίνεται μέρος από την άδεια του εργαζόμενου κι το μεγαλύτερο μέρος να χρηματοδοτηθεί από εργοδότες και το κράτος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισήμανε ότι στον τουρισμό ήδη φαίνεται το πλήγμα από τον κορονοιό για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, εστιάζοντας στην Αθήνα, όπου η πλειοψηφία των ξενοδοχείων καταγράφουν ακυρώσεις. Τις επόμενες εβδομάδες θα διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος κα στις εποχικές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα