Επιστήμονες εντόπισαν 21 υπάρχοντα φάρμακα – δυνητικές θεραπείες της Covid-19

Μια νέα μελέτη, που συντάχθηκε από παγκόσμια ομάδα επιστημόνων, εντόπισε 21 ήδη υπάρχοντα φάρμακα που σταματούν την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Sumit Chanda, Ph.D., καθηγητή στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ανακάλυψης Stanford Burnham Prebys, ανέλυσαν μία από τις μεγαλύτερες συλλογές γνωστών φαρμάκων στον κόσμο, ως προς την ικανότητά τους να σταματούν την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2 και ανέφεραν 100 μόρια με επιβεβαιωμένη

αντιική δράση σε εργαστηριακές δοκιμές.

Από αυτά, 21 φάρμακα προσδιορίστηκαν ως αποτελεσματικά σε συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε ασθενείς, εκ των οποίων τα τέσσερα βρέθηκε ότι μπορούν να δράσουν συνεργιστικά με το remdesivir, το οποίο χορηγείται ήδη σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19.

«Το remdesivir έχει αποδειχθεί επιτυχές στη μείωση του χρόνου νοσηλείας, αλλά το φάρμακο δεν λειτουργεί για όλους όσοι το λαμβάνουν», λέει ο Chanda, διευθυντής του Προγράμματος Ανοσίας και Παθογένεσης στο Sanford Burnham Prebys και ανώτερος συντάκτης της μελέτης. «Καθώς τα ποσοστά μόλυνσης συνεχίζουν να αυξάνονται στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, η επείγουσα ανάγκη να βρεθούν προσιτά, αποτελεσματικά και άμεσα διαθέσιμα φάρμακα που μπορούν να συμπληρώσουν τη χρήση του remdesivir, καθώς και φάρμακα που θα μπορούσαν να χορηγηθούν προφυλακτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, παραμένει».

Εκτεταμένη δοκιμή

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε εκτεταμένες μελέτες δοκιμών και επικύρωσης, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των φαρμάκων σε ανθρώπινες πνευμονικές βιοψίες που είχαν μολυνθεί με τον ιό, την αξιολόγηση των φαρμάκων για συνέργειες με το remdesivir και τη δημιουργία ασφαλών και αποτελεσματικών δόσεων.

Από τα 21 φάρμακα που ήταν αποτελεσματικά στον αποκλεισμό της αναπαραγωγής του ιού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν:

-Δεκατρία είχαν προηγουμένως συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για άλλες ενδείξεις και είναι αποτελεσματικά σε συγκεντρώσεις ή δόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χορηγηθούν με ασφάλεια σε ασθενείς με COVID-19.

– Δύο, η αστεμιζόλη και η κλοφαζαμίνη έχουν ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τις αλλεργίες και τη λέπρα, αντίστοιχα, και το remdesivir έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον οργανισμό (COVID-19).

-Τέσσερα έδρασαν συνεργιστικά με το remdesivir, συμπεριλαμβανομένου του παραγώγου χλωροκίνης “hanfangchin A” (tetrandrine), ενός αντιμυλοειδούς φαρμάκου που έχει φθάσει στις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη επεκτείνει σημαντικά τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με COVID-19, ειδικά επειδή πολλά από τα μόρια έχουν ήδη δεδομένα κλινικής ασφάλειας στους ανθρώπους. «Αυτή η έκθεση παρέχει στην επιστημονική κοινότητα ένα μεγαλύτερο οπλοστάσιο πιθανών όπλων που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας», σημείωσε ο Chanda.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν επί του παρόντος και τις 21 ενώσεις σε μοντέλα μικρών ζώων και «μίνι πνεύμονες» ή οργανοειδή πνευμόνων, που μιμούνται τον ανθρώπινο ιστό. Εάν τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι ευνοϊκά, η ομάδα θα προσεγγίσει τον FDA προκειμένου να διεξάγει κλινικές δοκιμές που θα αξιολογούν τα φάρμακα ως θεραπείες για την COVID-19.

“Με βάση την τρέχουσα ανάλυσή μας, η κλοφαζιμίνη, η hanfangchin A, το apilimod και το ONO 5334 αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες βραχυπρόθεσμες επιλογές για μια αποτελεσματική θεραπεία με COVID-19. Ενώ ορισμένα από αυτά τα φάρμακα βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές για την COVID-19, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναζητήσουμε επιπλέον υποψήφια φάρμακα, ώστε να έχουμε πολλές θεραπευτικές επιλογές εάν ο SARS-CoV-2 γίνει ανθεκτικός στα φάρμακα», σημειώνει ο Chanda.

Η μελέτη έχει γίνει αποδεκτή για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Keywords
Τυχαία Θέματα