Επιβεβαίωση mononews: Κυβερνητική επιτροπή θα ελέγχει πλέον το Υπερταμείο

Την απόφαση για την θεσμοθέτηση μιας νέας ενιαίας οντότητας, η οποία υπό την εποπτεία της κυβέρνησης θα συντονίζει τις ΔΕΚΟ, έτσι όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου, υπέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νέα επιτροπή ονομάζεται Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Διακυβέρνησης Δημοσίων Επιχειρήσεων (ΚΕΣΔΔΕ) και συστάθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Το mononews.gr αποκάλυψε το κυβερνητικό πλάνο από τις 30

Αυγούστου, αναφέροντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεχόταν εισηγήσεις για μια νέα αρχιτεκτονική στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας που να συνάδει με τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για την Ελλάδα της νέας εποχής.

Συγκεκριμένα, έγραφε πως θεσμοί και φορείς όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Ράνια Αικατερινάρη, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αλλά και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αποτελούν παρωχημένα σχήματα περιορισμένης ή και μηδενικής αποτελεσματικότητας που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες που ανέκυψαν με πιεστικό τρόπο.

Τώρα έφτασε η ώρα της απόφασης με στόχο η νέα κυβερνητική επιτροπή να εφαρμόσει ταχύτερα πολιτικές επαύξησης της αξίας των συμμετοχών και των ακινήτων του δημόσιου, όπως και των δικαιωμάτων παραχώρησης υποδομών κλπ, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των φορολογουμένων, αλλά και των δανειστών, αφού το Υπερταμείο ήταν η εγγύηση που έλαβαν οι δανειστές για τα πακέτα διάσωσης μετά από την περιβόητη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015.

Η ΚΕΣΔΔΕ θα συμμετάσχει στον συντονισμό του έργου διακυβέρνησης των ΔΕΚΟ, που υπάγονται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), και θα εγκρίνει τις πολιτικές διακυβέρνησής τους. Πρόεδρος της ΚΕΣΔΔΕ ορίζεται ο υπουργός Οικονομικών (Χρήστος Σταϊκούρας) και μέλη της είναι οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Άδωνις Γεωργιάδης), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Κωστής Χατζηδάκης), Υποδομών και Μεταφορών (Κώστας Καραμανλής) και Επικρατείας (Κυριάκος Πιερρακάκης).

Επίσης με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή συμμετέχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου (Αρης Σκέρτσος), ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική (Θεόδωρος Σκυλακάκης), ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής (Χρήστος Τριαντόπουλος) και η  γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης (Βίκυ Λοΐζου). Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσος και η γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών κ. Λοΐζου αναμένεται να αποτελέσουν τον βασικό μηχανισμό υποστήριξης της λειτουργίας της νέα κυβερνητικής επιτροπής.

Στην ΚΕΣΔΔΕ, εφόσον κληθούν, μπορούν να συμμετάσχουν με δικαίωμα ψήφου οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί άλλων υπουργείων, συναρμόδιων για μια δημόσια επιχείρηση. Επίσης μπορεί να συμμετάσχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου οι γενικοί γραμματείς, οι σύμβουλοι, οι εμπειρογνώμονες κ.λπ. των συναρμόδιων υπουργείων.

Βασικός στόχος της ΚΕΣΔΔΕ είναι:

1. Η έγκριση της αποστολής όλων των δημοσίων επιχειρήσεων που ελέγχονται από το υπερταμείο.

2. Η αξιολόγηση, σε συνεργασία με το ΓΛΚ, της αξίας των δημόσια επιδοτούμενων υπηρεσιών που παρέχουν οι ΔΕΚΟ.

3. Η παρακολούθηση των στόχων και της απόδοσης των επιχειρήσεων.

4. Η συμμόρφωση των επιχειρησιακών στόχων των ΔΕΚΟ με εκείνους του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το υπερταμείο.

5. Η διαμόρφωση τυχόν προτάσεων επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ΔΕΚΟ.

6. Η επίτευξη συμφωνίας, σε περίπτωση που η ΔΕΚΟ δεν θέλει να αναλάβει υποχρεώσεις, οι οποίες δεν έχουν περιγραφεί στο καταστατικό της επιχείρησης. Ο ιδρυτικός νόμος του υπερταμείου δίνει το δικαίωμα σε μια ΔΕΚΟ που ελέγχεται από την ΕΕΣΥΠ, να αρνείται την ανάληψη υποχρεώσεων, τις οποίες στο σύνηθες πλαίσιο της επιχειρηματικής της πρακτικής δεν θα αναλάμβανε.

Με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η ΚΕΣΔΔΕ έχει λόγο σε κάθε θυγατρική του υπερταμείου, συμπεριλαμβανομένων του ΤΑΙΠΕΔ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στην πράξη όμως θα εστιαστεί στις «λοιπές θυγατρικές» του υπερταμείου. Πρόκειται για τον όμιλο ΟΑΣΑ, με τις θυγατρικές των ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, τα ΕΛΤΑ, τη ΔΕΗ, τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κ.λπ. Τα πρώτα κρας τεστ μεταξύ υπερταμείου και ΚΕΣΔΔΕ αναμένονται στα ΕΛΤΑ και στον ΟΑΣΑ.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των ΕΛΤΑ, επείγει η διάσωση της επιχείρησης, αφού προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η αποζημίωση, από το Ελληνικό Δημόσιο, του κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας στα ταχυδρομεία. Το δεύτερο κρας τεστ αναμένεται λόγω μεγέθους στον ΟΑΣΑ. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω του μεγέθους της επιχείρησης, όσο και εξαιτίας των εκτεταμένων υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ) που παρέχει η εταιρεία.

The post Επιβεβαίωση mononews: Κυβερνητική επιτροπή θα ελέγχει πλέον το Υπερταμείο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα