Έρχεται το τέλος του καρκίνου; Πώς σχολιάζει στο mononews τη νέα έρευνα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

«Ελπιδοφόρα» χαρακτηρίζει τα ευρήματα της νέας έρευνας, βάσει των οποίων γίνεται λόγος ακόμα και για εν δυνάμει καθολική θεραπεία του καρκίνου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλώντας στο mononews.gr.

Εντούτοις, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το τέλος του καρκίνου, καθώς αφενός τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες, αφετέρου ο καρκίνος δεν είναι μία αλλά πολλές διαφορετικές ασθένειες.

Μακρύς ο δρόμος, αβέβαια τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές

της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας Nature Immunology, ανακάλυψαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ειδικότερα, μέσω ενός μηχανισμού ο οποίος δεν είναι ακόμα σαφής στους επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω κύτταρο αναγνωρίζει και στρέφεται εναντίον πολλαπλών καρκινικών κυττάρων και μάλιστα χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

“Πρόκειται για μία επιστημονική έρευνα όπως πολλές άλλες που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς. Εντούτοις, η συγκεκριμένη διαθέτει ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό: ότι η εν δυνάμει αυτή θεραπεία μπορεί να χτυπήσει πολλαπλά καρκινικά κύτταρα. Παρόλα αυτά, είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για ένα στάδιο πριν τη θεραπεία, καθώς από αυτό το σημείο μέχρι να τεθεί στη διάθεση των ασθενών απαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία τελικά μπορεί να μην δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα», αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος της ΕΑΕ.

Όπως ο ίδιος εξηγεί μετά τις μελέτες στα πειραματόζωα, απαιτείται έγκριση για κλινικές δοκιμές (σε ανθρώπους) και αφού ληφθεί η έγκριση έπονται μελέτες ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και σύγκρισης με τις υπάρχουσες θεραπείες, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και αρκετά χρόνια.  Ο κος Φιλόπουλος εκφράζει την ελπίδα οι περαιτέρω μελέτες να έχουν αίσια έκβαση, καθώς έτσι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι στην ανοσοθεραπεία πολλαπλών όγκων.

Απέχουμε από την καθολική θεραπεία

Έως σήμερα υπάρχουν ορισμένες νέου τύπου αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες, όπως οι CAR-T και TCR-T, αλλά έχουν σχετική αποτελεσματικότητα μόνο σε λίγα είδη καρκίνου, ιδίως στη λευχαιμία, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τους συμπαγείς όγκους, που είναι και συχνότεροι.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, το νέο κύτταρο προσκολλάται σε ένα μόριο (MR1) των καρκινικών κυττάρων, που είναι κοινό στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μια μελλοντική θεραπεία μπορεί να «δουλεύει» για τους περισσότερους καρκίνους, αλλά και για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.

Τα πρώτα πειράματα σε τρωκτικά, όπου εισήχθησαν τα νέα Τ-κύτταρα, είχαν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα, ενώ οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.

«Η θεραπεία του καρκίνου σήμερα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό στάδιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με εξαιρετικά νέα δεδομένα που διακρίνουν τους όγκους σε πολλές διαφορετικές υποκατηγορίες και ανάλογα χορηγούνται τα φάρμακα.

Ο πιο άμεσος στόχος μας είναι να καταστεί ο καρκίνος μια μακροχρόνια νόσος, ενώ το όραμα για το μέλλον είναι η εξατομίκευση της θεραπείας για τον ογκολογικό ασθενή.  Όσον αφορά στην καθολική θεραπεία του καρκίνου, βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΑΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα