Έρευνα PwC για εισηγμένες: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της πανδημίας – Η μεγάλη πρόκληση της «επόμενης μέρας»

Κράτος και ιδιωτικός τομέας επέδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, επιταχύνθηκε η ψηφιοποίηση κρίσιμων λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, ενώ πολλές επιχειρήσεις επέδειξαν ισχυρές ικανότητες προσαρμογής, υιοθετώντας ψηφιακές λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και το σαφώς βελτιωμένο κλίμα εμπιστοσύνης προς την χώρα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της PwC για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στις

εισηγμένες επιχειρήσεις που δημοσιεύθηκε στο Τύπο.

«Οι εταιρείες», επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, «αντέδρασαν γρήγορα, εκμεταλλεύθηκαν την ύπαρξη ρευστότητας και άντλησαν επιπλέον δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την αναγκαστική παύση της δραστηριότητας, αλλά και για να δημιουργήσουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, ως δικλείδα ασφαλείας για ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης».

Ταυτόχρονα, αξιοποίησαν τα προγράμματα που προωθήθηκαν από το κράτος, συγκρατώντας τα έξοδά τους. Ειδικότερα στις οικονομικές επιπτώσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών μειώθηκε κατά 13,3 δισ. ευρώ (-28%) το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το τέλος του 2019.

Η πτωτική πορεία αντιστράφηκε έκτοτε και τον Νοέμβριο η κεφαλαιοποίηση ανέκαμψε κατά 4,5 δισ. ευρώ (+13%) σε σύγκριση με τα τέλη Ιουνίου. Τα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 των εισηγμένων Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών μειώθηκαν κατά 21,4% λόγω της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας ενώ το EBITDA υποχώρησε κατά 37,2%, παρά την άμεση μείωση των λειτουργικών εξόδων και την κρατική στήριξη.

Επιπρόσθετα, οι εταιρείες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικές και δεν προέβησαν σε νέες επενδύσεις, διακρατώντας παράλληλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα ως δικλείδα ασφαλείας στην αυξανόμενη αβεβαιότητα. Είναι ενδεικτικό, ότι το 78% των επενδύσεων του πρώτου εξαμήνου του 2020 πραγματοποιήθηκε από δέκα εταιρείες.

Ο ΟΤΕ πραγματοποίησε με διαφορά τις μεγαλύτερες επενδύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο και ακολουθείται από την ΔΕΗ. Η μεγάλη μείωση του τζίρου σε συνδυασμό με την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Η μείωση των απαιτήσεων ήταν μικρότερη από τη μείωση του κύκλου εργασιών, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξόφλησή τους. Τα αποθέματα φαίνονται να μειώνονται έστω και οριακά, υποδηλώνοντας έγκαιρη συγκράτηση νέων παραγγελιών λόγω της αβεβαιότητας.

Η αύξηση των πληρωτέων υποδηλώνει την προσπάθεια δημιουργίας επιπλέον ρευστότητας μέσω της καθυστέρησης αποπληρωμών από τις εταιρείες. Οι ημέρες πληρωμής των προμηθευτών, απαιτήσεων και αποθεμάτων αυξήθηκαν κατά 18, 18 και 8 ημέρες αντίστοιχα προμηνύοντας ένα δυσκολότερο πιστωτικό περιβάλλον.

Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου

Όσον αφορά στις επιμέρους εταιρείες, σύμφωνα με την έρευνα της PwC οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημική κρίση στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν η Aegean (με μείωση τζίρου 63%), τα ΕΛΠΕ (-33%), η Μότορ Οιλ (-38%) και ο ΟΠΑΠ (-34%), εμφανίζοντας μειωμένο τζίρο κατά 4,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ και της Μότορ Οιλ επηρεάστηκαν σημαντικά από τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου λόγω της ανισορροπίας της παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης και από τη μειωμένη ζήτηση καυσίμων από τους κλάδους της αεροπορίας και της ναυτιλίας και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν.

Η Aegean εμφάνισε μειωμένο τζίρο κατά 63% λόγω της σχεδόν παύσης της τουριστικής δραστηριότητας ενώ παράλληλα η παύση των αθλητικών δραστηριοτήτων και το κλείσιμο των καταστημάτων για περίπου δυο μήνες έπληξαν σημαντικά τον ΟΠΑΠ, ο οποίος παρουσίασε μειωμένα έσοδα κατά 34%. Οι εταιρείες που αύξησαν τον τζίρο τους

Στον αντίποδα, σαράντα μια εταιρείες σε δείγμα 142 εισηγμένων εταιρειών κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στο χτύπημα της πανδημικής κρίσης, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η πλειονότητα ανήκει στον κλάδο της Βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Παπουτσάνης και Σαράντης (υγειονομικό υλικό και είδη προσωπικής υγιεινής, η Lavipharm (φάρμακα) και οι Νίκας, Κρι, Κρι και Ελγέκα (τρόφιμα).

Επιπλέον, οι εταιρείες τεχνολογίας Πλαίσιο, Quest, Performance Technologies, Epsilon Net, Space Hellas είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται λόγω της αυξημένης ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Παράλληλα, οι εταιρείες από τον κλάδο των logistics, όπως η Foodlink και ACS (όμιλος Quest) κατάφεραν να συντηρήσουν τα αποτελέσματά τους από την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Επίσης, οι εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία παρουσίασαν αύξηση στο τζίρο τους, αποτυπώνοντας την αύξηση των χαρτοφυλακίων τους μέσω επενδύσεων κατά τη διάρκεια του 2019 και στις αρχές του 2020.

Παράλληλα, οι εταιρείες Δρομέας και SATO είχαν άνοδο πωλήσεων λόγω του μέτρου της τηλεργασίας που επιβλήθηκε στο διάστημα του lockdown.

Οι προκλήσεις

Παρά το θετικό κλίμα, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, οι οποίες πέρα από την διατήρηση του κλίματος εμπιστοσύνης και της δημοσιονομικής προσαρμογής στους στόχους πριν την πανδημία, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και την αποτελεσματική απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν πως απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός, τόλμη και συνέπεια στην υλοποίηση ώστε η χώρα να μπορέσει να ηγηθεί της κατάστασης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και διαμορφώνοντας μια νέα, διαφορετική επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμη:

Βιοτέρ: Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας

SoftBank: Πούλησε μετοχές της Uber αξίας 2 δισ. δολαρίων – Το επόμενο στοίχημα της εταιρείας

Γερμανία: Lockdown μέχρι τις αρχές Απριλίου προβλέπει η Μέρκελ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα