Εθνική Τράπεζα: Κατά των εγκλήσεων για παλιές ποινικές υποθέσεις προσανατολίζεται το Δ.Σ.

Προς εκτόνωση βαίνει η διάσταση που υπήρξε στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας με αφορμή την υποχρέωση που έχει η διοίκηση να τοποθετηθεί για τις ποινικές υποθέσεις του παρελθόντος που εκκρεμούν δικαστικά.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, με βάση το σχετικό νόμο, θα πρέπει να τοποθετηθεί έως τις 18 Μαρτίου και όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς μιλώντας χθες στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων,

θα ταχθεί κατά των εγκλήσεων για αυτές τις υποθέσεις.

Αρμόδιες για να γνωμοδοτήσουν για το θέμα είναι, όπως εξήγησε, ανεξάρτητοι φορείς της τράπεζας, όπως η νομική υπηρεσία και η audit committee.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής θα κληθεί να τοποθετηθεί για 10 περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων μία αφορά στο ΛΕΠΕΤΕ και άλλη μια στην πώληση της Πανγαίας. Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς η πλειοψηφία των υπόλοιπων περιπτώσεων είναι κοινές για όλες τις τράπεζες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των τραπεζών και των επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν πολυάριθμα στελέχη, έτσι ώστε να λειτουργήσουν με δόλο κατά των συμφερόντων της τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Εθνικής η διάσταση που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τοποθετήθηκαν τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή σχετικά πρόσφατα, ενώ και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μέλη, έχουν θητεία μόλις δύο ετών.

Με δεδομένο ότι αρκετές από αυτές τις υποθέσεις αναφέρονται σε μια 5ετία τουλάχιστον πίσω, τα «νέα» μέλη δεν είχαν εκ των προτέρων πλήρη ενημέρωση και γνώση για υποθέσεις στελεχών, που απασχόλησαν την τράπεζα στο παρελθόν. Το διοικητικό συμβούλιο θα καταλήξει σε απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση και την εισήγηση των αρμόδιων οργάνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα