Εθνική Τράπεζα: Με προσοχή η αποεπένδυση του ΤΧΣ – Όλο το παρασκήνιο

Η αποεπένδυση από το ΤΧΣ, προσεκτικά, στο κατάλληλο timing και με τους κατάλληλους επενδυτές.

Αυτή είναι η οδός αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατέχει ποσοστό 40,3%, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να επικεντρώνουν στον σημαντικό ρόλο που θα έχει στην διαδικασία ο σύμβουλος που θα προσληφθεί για να αξιολογήσει την ενδεδειγμένη φόρμουλα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες.

«Θα

πράξουμε σύμφωνα με τις εισηγήσεις του συμβούλου που θα προσληφθεί, είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως μιλούμε για μια διαδικασία που δεν μπορεί να προκαθοριστεί, από σήμερα, πόσο χρόνο θα απαιτήσει εν τέλει, με κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη να μην δείχνει να βιάζεται.

Η διαδικασία αποεπένδυσης άλλωστε, πέραν του καθαρά συμβολικού χαρακτήρα μιας τέτοιας κίνησης, θα είναι μια ισχυρή εξέλιξη, στρατηγικού χαρακτήρα για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στη δίνη των κρίσεων και θα πρέπει να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη και όλα να συμβούν στο κατάλληλο timing.

Σήμερα, πλέον, με το μακροοικονομικό περιβάλλον να βελτιώνεται, το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων να έχει τεθεί σε τροχιά βιώσιμης αντιμετώπισης και την επενδυτική κοινότητα να «ζεσταίνει» το βλέμμα της προς την Ελλάδα και τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της, το project αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες, λαμβάνει άλλωστε ιδιαίτερο ειδικό βάρος.

Αναμφίβολα η Εθνική θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε 40,3% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,40% στη Eurobank.

Η επιστροφή των τραπεζών σε επενδυτές και η αποχώρηση του Δημοσίου είναι μια σημαντική εξέλιξη  ως προς τις αγορές, καθώς θα σηματοδοτήσει  τον οριστικό τερματισμό μιας κρίσης που ταλαιπώρησε το σύστημα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Όπως μάλιστα σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς όταν έλθει η ώρα για αυτές τις κινήσεις θα έχει ιδιαίτερη σημασία και το είδος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα καταφέρει να προσελκύσει η χώρα.

Ειδικά δε σε μια συγκυρία όπως είναι η τρέχουσα, που αποτελεί ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, προκειμένου η ελληνική οικονομία να πετύχει την αναβάθμιση της και στις οθόνες των επενδυτικών κεφαλαίων που θα την προτιμούν. Καλύτερη ποιότητα επενδυτών θα σημάνει και καλύτερο σήμα στις αγορές για τις συνολικές προοπτικές του κλάδου αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Το μεγάλο ζητούμενο άλλωστε είναι η ενδυνάμωση του κλάδου, ο οποίος καλείται να στηρίξει την μεσομακροπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά από μια υπερδεκαετή κρίση που στοίχισε πολλά σε όρους ΑΕΠ και θέσεων εργασίας.

Στόχος της διαδικασίας παραμένει φυσικά η ελαχιστοποίηση της ζημιάς για το δημόσιο καθώς είναι δεδομένο ότι το ΤΧΣ δεν θα ανακτήσει τις απώλειες του από την εμπλοκή του στις ανακεφαλαοποιήσεις των τραπεζών, πόσο μάλλον να αποεπενδύσει με κέρδος…

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και έμπειρος οικονομολόγος κ. Αλέξης Πατέλης,  έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Στόχος το 2022 τα ΝPEs να φθάσουν στο 6%
Keywords
Τυχαία Θέματα