Ευάγγελος Μυτιληναίος: Θα έχουμε διπλάσια μεγέθη σε 2-3 χρόνια- Νέα δεκαετής συμφωνία 1,6 δισ. με Glencore

Νέα δεκαετή συμφωνία με την Glencore, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, για την προμήθεια αλουμίνας με fixed τιμή για τα επόμενα 4 χρόνια, προανήγγειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της εταιρείας Mytilineos κατά τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Ο Πρόεδρος της Mytilineos προανήγγειλε επίσης τον διπλασιασμό των μεγεθών του ομίλου τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, μια εκτίμηση που κάνει με βάση την σημερινή ανάπτυξη της εταιρείας και την ανοδική πορεία των αγορών.

Επίσης ανακοίνωσε το «πρασίνισμα» της Αλουμίνιο

της Ελλάδος, που θα είναι πραγματικότητα από το 2023 και μετά, όταν πια η βιομηχανία θα λειτουργεί χωρίς να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Όπως είπε, το νέο εργοστάσιο συμπαραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο του ομίλου, που θα μπει σε κανονική λειτουργία από το 2022, απέχει μόλις 500 μ. από το Αλουμίνιο της Ελλάδος και θα συνδέονται με καλώδιο.

Σημείωσε ότι είναι θέμα ημερών η νέα συμφωνία της Αλουμίνιο της Ελλάδος με τη ΔΕΗ, ωστόσο από το 2023 και μετά η βιομηχανία θα απεξαρτηθεί από τη ΔΕΗ.

Μέχρι τέλος του χρόνου, είπε επίσης, θα έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας στο Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Σχετικά με την πορεία των τιμών του αλουμινίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  σημείωσε ότι το ότι η Κίνα προέβαινε σε αύξηση της παραγωγής χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τα δεδομένα της αγοράς κράτησε σε ομηρία την αγορά του αλουμινίου μετά το 2008. Πλέον όμως αλλάζουν οι προτεραιότητες στην Κίνα και η κλιματική αλλαγή μπαίνει και εκεί επιτακτικά. Για να γίνει νέα μονάδα στην Κίνα θα πρέπει να είναι πλέον πράσινη και να αντικαθιστά άλλη μονάδα που κλείνει. Όμως, εξήγησε, η τιμή αλουμινίου, εξαρτάται από την τιμή βωξίτη και πρώτων υλών, και αν και όπως τόνισε συμμερίζεται την αισιοδοξία για την προοπτική της τιμής του αλουμινίου αν και είναι πιο σύνθετο το θέμα.

Σχετικά με τις τιμές δικαιωμάτων ρύπων, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα των διεθνών ηγετών  και τα δικαιώματα ρύπων  αποτελούν το εργαλείο που παρακινεί τις εταιρείες να κάνουν πράξη την κλιματική μετάβαση.

Τα δικαιώματα ρύπων, όπως είπε, επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, και επέβαλαν την απολιγνιτοποίηση στη ΔΕΗ, αλλά επιφέρουν  αύξηση κόστους και γενικά στην ενέργεια. Μίλησε  για τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για τον υπολογισμό του Carbon tax, το οποίο όπως είπε, είναι σύνθετο θέμα, τεχνικά και φορολογικά.

Το θέμα των ρύπων επηρεάζει την Mytilineos, όπως είπε, στο κόστος του αλουμινίου και στην ενέργεια που χρησιμοποιεί και για αυτό είχε προαναγγείλει η εταιρεία το πρασίνισμα της παραγωγής αλουμινίου. «Σύντομα δεν θα μπορεί να παραχθεί αλουμίνιο από ενέργεια που παράγεται από άνθρακα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επηρεάζει όμως, σημείωσε και το κόστος ενέργειας που παράγει και προμηθεύει στην αγορά της εταιρείας, προκαλώντας ανατιμήσεις.

Σχετικά με το έργο Tutly που πήρε πρόσφατα ο τομέας EPC της εταιρείας, σημείωσε ότι είναι ποϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ και ότι συζητά ακόμη 2 έργα στην Ισπανία και άλλα έργα στην αγορά της Αφρικής.

Σχετικά με ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος της εταιρείας διευκρίνισε ότι έχει δραστηριότητα στις ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ενημέρωσε για την εξέλιξη της πορείας υλοποίησής τους.

Στην Ελλάδα, όπως είπε, από τα 1480 MW της Εγνατίας, τα 572 θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το καλοκαίρι και στην αποθήκευση έχει αιτηθεί 25 έργα αποθήκευσης.

Στο εξωτερικό, ως ίδιες επενδύσεις η εταιρεία έχει 507 MW υπό κατασκευή, εκ των οποίων τα 120 MW παραδίνονται από μέρα σε μέρα στην Αυστραλία. Επίσης 444 MW είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται και 788 MW (από για 362 MW που ήταν το Φεβρουάριο) τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στα τέλη του 2021.

Και υπάρχει χαρτοφυλάκιο 4.000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, σημείωσε.

Σχετικά με την πτώση στις τιμές των φωτοβολταϊκών, στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ, σημείωσε ότι υπάρχει διαφοροποίηση στο κόστος των δύο τεχνολογιών. Την πτώση θεώρησε αναμενόμενη και στα πλαίσια αυτού που συμβαίνει παγκοσμίως.

Σχετικά με τη ΔΕΗ

Πολύ κοντά σε νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ βρίσκεται η Αλουμίνιο Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί,  θα αφορά ακόμη 2 χρόνια, αφού όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος της εταιρείας από το 2023 δεν θα συνεργάζεται πλέον η βιομηχανία με τη ΔΕΗ.

Προτεραιότητα, αποτελεί, όπως είπε το πρασίνισμα της Αλουμίνιο Ελλάδος, κάτι που θα πετύχει από το 2023 και μετά, τερματίζοντας τη συνεργασία του με τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια.

Επενδύσεις

Οι επενδύσεις του ομίλου το 2021 ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, σημείωσε, και η εταιρεία βρίσκεται στο μέσο ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος. Όπως εξήγησε σήμερα ο δείκτης δάνεια/ EBITDA ανέρχεται σε 1,7 και ενδεχομένως θα αυξηθεί όσο πραγματοποιούνται οι επενδύσεις, αλλά όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν θα αρχίσει να πέφτει.

Σημείωσε επίσης ότι η εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρείας παραμένει υψηλότερη από την τιμή της μετοχής της, και για αυτό το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί.

Μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 24 Ιουνίου και ημερομηνία διανομής στους μετόχους την 1η Ιουλίου.

Επίσης  η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μετοχών στα στελέχη της εταιρείας σε 5 φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει το 2021. Αφορά 2.750.000 από τις ίδιες μετοχές της εταιρείας, που θα δοθούν ως ανταμοιβή στα στελέχη και θεωρείται οικειοθελής παροχή.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ευθυγράμμιση των πολιτικών της εταιρείας με τα διεθνή best practices, αλλά και να ταυτίσει τα κίνητρα του μάνατζμεντ με αυτά των μετόχων.

Στα στελέχη επίσης θα μοιραστούν δωρεάν 700.000 μετοχές της εταιρείας, ως επιβράβευση για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Επίσης εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η πολιτική Καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις του Νόμου 4720 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το βρετανικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ένας από τους όρους είναι η εκπροσώπηση κατά 25% των γυναικών στο Δ.Σ, όρος που η εταιρεία πληρεί από το 2017.

Η κυρία Ναταλία Νικολαϊδη είναι η 3η γυναίκα που επελέγη ως ανεξάρτητο  μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας μεταξύ των 7 ανεξάρτητων μελών, ενισχύοντας την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η κα Ναταλία Νικολαΐδη, επελέγη σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ. Γεωργίου Χρυσικού, για το υπόλοιπο της θητείας του, ήτοι έως 07.06.2022.

Χρήστος Ζερεφός

Επίσης ο κ. Χρήστος Ζερεφός, μετά από 9 χρόνια στη θέση του Ανεξάρτητου Μέλους, δεν είναι πλέον στη θέση αυτή, αλλά ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Γραφείου Κλιματικής Αλλαγής  του ομίλου.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα