Εβδομαδιαία πτώση 1,84% για το Χρηματιστήριο, σκαρφάλωσε πάνω από το 1,9% το 10ετές

17:53 3/4/2020 - Πηγή: Mononews

Βαριές απώλειες 1,84% κατέγραψε στην εβδομάδα ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με την πτώση την Παρασκευή πάντως να είναι οριακή, μόλις 0,13%, και κλείσιμο στις 540,74 μονάδες.

Το συναλλακτικό περιβάλλον είναι πέρα για πέρα άνυδρο. Ο ημερήσιος τζίρος την Παρασκευή, ενδεικτικός της απουσίας ενδιαφέροντος και της διάθεσης ανάληψης περαιτέρω ρίσκου, δεν άγγιξε καν τα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως στην Eurobank. Πιο ανησυχητική είναι η πορεία του 10ετούς ομολόγου. Που σήμερα ενισχύθηκε πάνω από

το 1,9%, όταν προ δεκαπέντε ημερών και μετά τα μέτρα παρέμβασης από την ΕΚΤ είχε υποχωρήσει στο 1,5%. Η ανησυχία των αγορών συνδέεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα καλείται μέσα σε δέκα χρόνια να αντιμετωπίσει μία ακόμα κρίση. Η Scope Ratings χθες προέβλεψε ύφεση 7% για φέτος, με αδύναμο κρίκο τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και την χαμηλή τουριστική προσέλευση φέτος στη χώρα μας.

Η κατάσταση ωστόσο, παραμένει άσχημη κυρίως διεθνώς. Με εξαίρεση τον Dax που υποχωρεί 0,4%, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Πάνω από 1% επίσης, διαμορφώνονται οι απώλειες και για τον Dow,  με τους επενδυτές σπεύδουν να απογειώσουν τον χρυσό πάνω από τα 1624 δολ. και το πετρέλαιο πάνω από τα 26 δολ. με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Σύμφωνα με τον  πεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «πέρα από τα στατιστικά ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι η πανδημία θα ξεπεράσει το σημείο αιχμής και τα νούμερα των κρουσμάτων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αισθητή κάμψη στην πορεία του μήνα. Η κλίμακα στην οποία θα εμφανιστεί η κάμψη των κρουσμάτων (Ευρώπη και Αμερική) θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης των αγορών. Ήδη υπάρχει μια αίσθηση αναμονής στις Αγορές καθώς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κορεσμός στις καμπύλες εμφάνισης κρουσμάτων με την Ελλάδα να βρίσκεται στην καλύτερη θέση όλων, λόγω της πολύ έγκαιρης λήψης μέτρων.  Προς το παρόν κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από… βραχυπρόθεσμη φθήνια ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων. Επομένως, το ζητούμενο για την αλλαγή της τάσης παραμένει ο διεθνής παράγοντας και η ουσιαστική αλλαγή στα νούμερα εμφάνισης των κρουσμάτων αφού οι θεραπείες ή το εμβόλιο που θα έδινε μια δραστική απάντηση στο φαινόμενο φαίνεται να χρειάζεται ακόμα μερικούς μήνες».

Κατά τα άλλα, πάνω από 1,8% οι απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών, με την Alpha να υποχωρεί 2,7% και η Eurobank 2,9%, ενώ ΕΤΕ και Πειραιώς έκλεισαν αμετάβλητες στα 1,02 και 1,14 ευρώ αντίστοιχα.

Πάνω από 3,5% η πτώση για τον ΟΤΕ και πάνω από 2% για τον Μυτιληναίο και την Ελλάκτωρ.

Κατά τα άλλα, η αντίδραση πάνω από 3% στον ΟΠΑΠ δεν ήταν αρκετή για να δώσει το θετικό πρόσημο στον δείκτη. Πάνω από 1,5% η άνοδος στην Jumbo, την Μότορ Όιλ, την ΔΕΗ και πάνω από 1% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και την Coca Cola. Αντίδραση 3,9% για την Aegean και 4,6% για τα ΕΛΠΕ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 59 ενισχύθηκαν και 35 υποχώρησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα