Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ ψάχνει νέο όνομα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την ονομασία της «ευλογίας των πιθήκων», καθώς θα πρέπει να βρεθεί ένα όνομα που «δεν θα στιγματίζει».

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από τη δημοσίευση μιας επιστολής που υπογράφουν 29 επιστήμονες.

Στην επιστολή τους, οι ερευνητές προτείνουν το όνομα «hMPXV» και ζητούν την «ταχεία απόφαση και υιοθέτηση μιας νέας ονομασίας». Αναφέρουν επίσης ότι η συνεχιζόμενη αναφορά στον ιό ως «αφρικανικός» είναι ανακριβής και συνιστά διάκριση.

«Πολλά μέσα ενημέρωσης και επιστήμονες προσπαθούν να συνδέσουν το

σημερινό παγκόσμιο ξέσπασμα με την Αφρική, τη Δυτική Αφρική ή τη Νιγηρία, με αναφορές στο στέλεχος ή γονότυπο της Δυτικής Αφρικής». Οι ονομασίες που είναι «ουδέτερες, δεν κάνουν διακρίσεις και δεν στιγματίζουν, θα είναι πιο κατάλληλες για την παγκόσμια κοινότητα υγείας», τονίζουν οι επιστήμονες στο έγγραφό τους.

Ευλογιά των ιθήκων: Πάνω από 1.600 περιστατικά

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα συστήσει μια ειδική επιτροπή για να καθορίσει εάν η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να θεωρηθεί έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια υγεία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα» καθώς εξαπλώνεται σε χώρες πολύ πέρα από τμήματα της Αφρικής, όπου ενδημεί.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», τόνισε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Αφρική, Ibrahima Socé Fall.

Φέτος, έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα και 1.500 «ύποπτα» κρούσματα σε 39 χώρες, ενώ έχουν αναφερθεί 72 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ωστόσο, κανένας από τους θανάτους δεν συνέβη σε χώρες όπου έχουν καταγραφεί τα πρόσφατα κρούσματα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Ο ιός προκαλεί δερματικές βλάβες και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

Είναι θανατηφόρος σε περίπου 3-6% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, αν και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι στο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός της Αφρικής. Οι περισσότεροι θάνατοι φέτος σημειώθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται μαζικός εμβολιασμός και ο έλεγχος της νόσου βασίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα όπως η επιτήρηση, ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η απομόνωση των ασθενών.

Ο ΠΟΥ εργάζεται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου, ορισμένα εμβόλια για την ευλογιά θα μπορούσαν να διατεθούν στις χώρες που έχουν πληγεί, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την αποτελεσματικότητά τους κατά της νέας επιδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζει long Covid

Ωτοσκλήρυνση: Τι είναι, τι την προκαλεί, σε ποια ηλικία εμφανίζεται

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα