Φαρμακευτικές: Η εξέλιξη της φήμη τους εν καιρώ κρίσης

Σε καλά επίπεδα βρίσκεται σε γενικές γραμμές η εικόνα των φαρμακευτικών εταιρειών παρά την σκανδαλολογία των τελευταίων ετών. Με θετικό πρόσημο βλέπει τον κλάδο κυρίως το κοινό των εξειδικευμένων στελεχών του χώρου της Υγείας και του Φαρμάκου, ενώ μέτρια προς καλή είναι η εικόνα τους στα μάτια των πολιτών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα ευρήματα μελετών, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην  Ημερίδα «Reputation Pharma 2019: Εξέλιξη Φήμης Φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα», με την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και

του PhRMA Innovation Forum (PIF).

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν μία μεικτή εικόνα προσωπικής εμπειρίας και επειδή το κοινό των εξειδικευμένων στελεχών του χώρου της Υγείας και του Φαρμάκου γνωρίζει τις εταιρείες σε ένα σημαντικό βαθμό, σχηματίζει και μία πιο διευρυμένη εικόνα, από όσα ακούγονται γι’ αυτές στον ευρύτερο χώρο. Είναι επομένως λογικό να είναι η εικόνα των εταιρειών καλύτερη στο εξειδικευμένο απ’ ότι στο γενικό κοινό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας τα ευρήματα.

«Θετικοί» οι stakeholders

Η 1η μελέτη αφορούσε τα διαχρονικά ευρήματα από πέντε έρευνες Image Market Audit Report (IMAR) για την περίοδο 2010 – 2018, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια σε στελέχη από διάφορους χώρους (Υπουργείο Υγείας,  ΕΟΦ, Ταμεία, Ακαδημαϊκή κοινότητα, Συνδικαλιστικοί φορείς κ.α.). Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Reputation Unique Μάνο Σιφονιό και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας (ΙΠΥ),  Κυριάκο Σουλιώτη,  περίπου το 65% των στελεχών, αναγνωρίζουν μεσοσταθμικά μια καλή έως πολύ καλή εικόνα του κλάδου, ενώ το ποσοστό όσων κρίνουν κακή έως πολύ κακή την εικόνα είναι κάτω από 5%.

Κατά την εν λόγω 8ετία, η εικόνα της φαρμακοβιομηχανίας εμφανίζεται λιγότερο θετική με ποσοστό 54,8% κατά το έτος 2012, περίοδος κατά την οποία επικρατούσε παράλληλα κλίμα απαισιοδοξίας για τον κλάδο. Στον αντίποδα, περισσότερο θετική (76,8%) ήταν η εικόνα του κλάδου το 2014, περίοδος κατά την οποία παρατηρήθηκε και συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στη μελέτη αναγνωρίζεται μεταξύ άλλων μια θετική εξέλιξη της εικόνας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία κερδίζει τα πρωτεία της φήμης τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, ενώ το 2010 οι δέκα πρώτες εταιρείες με καλή φήμη ήταν αποκλειστικά διεθνείς, από το 2014 και μετά τις πρώτες θέσεις κατέχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Φώτο 3 (από αριστερά προς τα δεξιά): Μάνος Σιφονιός, CEO Reputation Unique, Επικοινωνιολόγος, Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ), Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος Pharma Innovation Forum (PIF), Ολύµπιος Παπαδηµητρίου, Πρόεδρος Συνδέσµου Φαρµακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Γιώργος Κουβαράς, ∆ηµοσιογράφος, Action 24.

Επιφυλακτικό το ευρύ κοινό

Μέτρια προς καλή είναι η συνολική εικόνα που έχει το ευρύ κοινό για τη φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με τη  2η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Focus Bari, στις αρχές Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, σε μια κλίμακα αξιολόγησης 1-10 η εικόνα του κοινού για τον κλάδο ανήλθε στο 5,9. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Ξένια Κούρτογλου, σχετικά μικρό προβάδισμα στα «μάτια» του ευρέος κοινού διατηρεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία (μέσος βαθμός 6,2/10)  έναντι της διεθνούς (μέσος βαθμός 5,2/10).

Στις ευθύνες τόσο της φαρμακοβιομηχανίας για την φήμη της όσο και της Πολιτείας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του PIF, Μάκης Παπαταξιάρχης.

«Η φαρμακοβιομηχανία διεθνώς δεν έχει την καλύτερη φήμη. Κάνει πολλή προσπάθεια, αλλά δεν τα καταφέρνει. Στην Ελλάδα, δε, είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό συμβαίνει διότι η κρίση λειτούργησε γι’ αυτήν ως άλλοθι και ως αφορμή, ενώ πρϋπήρχε. Ταυτόχρονα πρέπει να κάνει και η ίδια την αυτοκριτική της, σε ένα επίπεδο λειτουργικού μοντέλου που εγκατέστησε, κώδικα αξιών που υπηρέτησε, αισθητικής που εξέπεμψε και εικόνας που αποτύπωσε, μηνυμάτων που απηύθυνε και προοπτικής που προσέφερε ή αδιέξοδα που οδήγησε. Από την πλευρά της πολιτικής, το φάρμακο είναι πολύ ευαίσθητο αγαθό και προσωπικό στοιχείο. Κατά συνέπεια, η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πάρα πολύ εύκολο σάκο εκτόνωσης. Η ίδια, με τις αντιδράσεις της, μέχρι το 2014 δεν βοήθησε τον εαυτό της, ενώ μετά το 2014 έπρεπε να αλλάξει στρατηγική και φυσιογνωμία, κάτι που δεν το έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κος Παπαταξιάρχης.

Η κοινή γνώμη για τα φάρμακα

Όσον αφορά στην χρήση φαρμάκων, η στάση του κοινού φαίνεται να βελτιώνεται, με το 53% να δηλώνει θετικό/πολύ θετικό (έναντι 35% το 2004) και το 45% να δηλώνει αρνητικό/πολύ αρνητικό (έναντι 45%). Το 83% (έναντι 87%) θεωρεί ότι ο κόσμος στη χώρα μας λαμβάνει περισσότερα φάρμακα απ’ όσα πρέπει, ενώ μόλις το 2% πιστεύει ότι οι Έλληνες τα αποφεύγουν  τελείως (έναντι 5%). Το 87% θεωρούν τις τιμές των φαρμάκων πολύ υψηλές, με τους μισούς εξ αυτών να αποδίδουν την ευθύνη εξίσου στο κράτος και στις φαρμακοβιομηχανίες.

 Σχολιάζοντας τα ευρήματα των ερευνών, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, έκανε λόγο για «στόχευση του κλάδου» κατά τα χρόνια της κρίσης και αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείας να αποκαταστήσουν τη φήμη τους.

«Θα πρέπει η φαρμακοβιομηχανία, πολύ συντεταγμένα, με στοιχεία και οργανωμένη επικοινωνιακή πολιτική να προσπαθήσει να λύσει σταδιακά το πρόβλημα. Έχουμε μπροστά μας μία σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κι ενώ μέχρι πρότινος απευθυνόμασταν στους ασθενείς, στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς, τώρα πρέπει να αποκαταστήσουμε τη φήμη μας στο ευρύ κοινό, το οποίο πιέζει την Πολιτεία να παίρνει αρνητικές αποφάσεις σε ό,τι μας αφορά», τόνισε ο κος Τρύφων.

The post Φαρμακευτικές: Η εξέλιξη της φήμη τους εν καιρώ κρίσης appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα