Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Απαραίτητα νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων μετά τα μορατόρια

Είναι απαραίτητα νέα μέτρα από την πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων μετά την λήξη των μορατόριουμ, υπογράμμισε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της   Eurobank, μιλώντας  πριν από λίγο σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό

χρέος επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο κ. Καραβίας σημείωσε πως είναι «ανάγκη να μην έχουμε νέα κόκκινα δάνεια» και σημείωσε πως οι δανειολήπτες θα πρέπει ομαλά να επιστρέψουν στην κανονικότητα πληρωμής των δόσεων τους. Αναφέρθηκε  στη διευκόλυνση των δανειοληπτών  με τα μορατόρια (αναστολές πληρωμών για 9 μήνες) και το πρόγραμμα «Γέφυρα» στο οποίο εντάχθηκαν 150.000 δανειολήπτες με δάνεια ύψους 8δις ευρώ και το οποίο τους επιτρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Όμως, συνέχισε, για εκείνους που τα μορατόρια λήγουν, οι τράπεζες θα προσφέρουν βραχυχρόνιες ρυθμίσεις ώστε να επιστρέψουν ομαλά στην αποπληρωμή των δόσεων.

Το 2021, σημείωσε, οι μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι η   ενίσχυση της οικονομίας με την έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο  για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών αλλά  και για να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, καθώς η πιστοληπτική της αναβάθμιση  είναι συνδεδεμένη με τη μείωση των προβληματικών δανείων σε μονοψήφια ποσοστά (5%-8%).

Εμείς στην Eurobank, είπε, πρώτοι   ξεκινήσαμε τον  κύκλο μείωσης  και πετύχαμε ο δείκτης ΜΕΔ να διαμορφώνεται σήμερα κάτω από το 15% και το 2022 θα είναι μονοψήφιο το ποσοστό. Οι υπόλοιπες τράπεζες κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο κ. Καραβίας.

Υπογράμμισε πως το κράτος είναι αρωγός στην προσπάθεια μείωσης των ΜΕΔ και το πρόγραμμα «Ηρακλής» επιτάχυνε τις διαδικασίες με μικρή επίπτωση στο κεφαλαιακό δείκτη.

«Είναι καλοδεχούμενος ο «Ηρακλής ΙΙ» όπως και το πρόγραμμα ΑΡΓΩ (η Bad bank) της Τράπεζας Ελλάδος.

Ακόμα αναφέρθηκε  στην ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις –σημείο που διαφώνησε με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι η χρηματοδότηση είναι χαμηλή- λέγοντας πως η αύξηση πιστωτικής επέκτασης είναι η υψηλότερη από το 2009 και διαμορφώθηκε στο  8,3% και ότι μέσω των ώριμων προγραμμα΄των της ΕΑΤ θα χρηματοδοτηθούν 25.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απορρόφηση των 13δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν  σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Θα χρηματοδοτήσουμε επενδυτικά project, με την προϋπόθεση ότι  οι επιχιερήσεις θα εισφέρουν 20% ίδια κεφάλαια, το 40% θα είναι τραπεζικός δανεισμός και το υπόλοιπο 40% χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες θα παίξουν το ρόλο τους, τόνισε ο κ. Καραβίας. Εξάλλου είναι παρούσες σε όλα τα μεγάλα έργα, όπως το Ελληνικό, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.

Το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Eurobank, μέσα στην πανδημική κρίση απέδειξε ότι  μπορεί να απορροφά τους κραδασμούς που προκλήθηκαν, να στηρίζει  και να χρηματοδοτεί την πελατεία του, και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: 

Φωκίων Καραβίας: «Θέλουμε να κάνουμε την Eurobank του 2030 ηγέτη στην περιοχή»

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Επείγει να μπει σε εφαρμογή η «Δεύτερη Ευκαιρία» για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων – Οι 4 άξονες

Keywords
Τυχαία Θέματα