Φωνές από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για την έκδοση κοινού ομολόγου

Στις 23 Απριλίου θα δοθεί η επόμενη μάχη για τον τρόπο χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, αυτή την φορά σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Μετά τον συμβιβασμό του τελευταίου Eurogroup, στο οποίο συμφωνήθηκε να διατεθούν 540 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ο τρόπος, κάτι που καλείται να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής.

Το ερώτημα που διχάζει την Ευρώπη είναι αν η ΕΕ θα προχωρήσει σε μία κοινή ανάληψη χρέους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις

του κορονοϊού.

Λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε δραματικό μήνυμα ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει ως «πολιτικό εγχείρημα», εάν δεν προστρέξει σε βοήθεια εκείνων των χωρών, όπως η Ιταλία, που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση του κορωνοϊού.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» επισημαίνει ο Μακρόν στους Financial Times, από την έκδοση ενός κοινού ομολόγου «που θα συνδέει τα κοινά χρέη με μία κοινή εγγύηση», ώστε να παρέχεται οικονομική βοήθεια σε κάθε κράτος-μέλος, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Για την ΕΕ έχει φτάσει «η ώρα της αλήθειας», λέει ο Μακρόν, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έλλειψη αλληλεγγύης την ώρα της πανδημίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη του λαϊκισμού στη Νότια Ευρώπη.

Πολιτικό κεφάλαιο αντλεί ήδη από την κρίση η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, το ίδιο κάνει ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία.

Τζεντιλόνι: Χρειαζόμαστε κοινό εργαλείο

Η Ευρώπη χρειάζεται «ένα κοινό εργαλείο με το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε την πρόκληση της ανοικοδόμησης», δηλώνει ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Νομισματική Πολιτική, Πάολο Τζεντιλόνι και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι κάποιοι επιδιώκουν την έκδοση ομολόγων για την κάλυψη προηγούμενων χρεών. Προειδοποιεί δε για τον κίνδυνο διάσπασης βορρά – νότου, εάν δεν υπάρξει ένας «βιώσιμος συμβιβασμός», ενώ σημειώνει ότι λαϊκιστές υπάρχουν παντού – και στον βορρά – και ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις.

«Δεν προτείνει κανείς αυτή τη στιγμή να εκδώσουμε ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε χρέη που συγκεντρώθηκαν τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι ένα κοινό εργαλείο με το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε την πρόκληση της ανοικοδόμησης.

» Διαφορετικά ρισκάρουμε οι διαφορές μεταξύ των οικονομιών στην Ευρωζώνη και στην εσωτερική αγορά να γίνουν τόσο μεγάλες ώστε οι δύο πλευρές να χωριστούν. Και δεν χρειάζεται να πω ότι αυτό θα ήταν και για την Γερμανία ένα τεράστιο πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Τζεντιλόνι στο περιοδικό Der Spiegel.

Τονίζει ότι είναι απαραίτητο «ένα κοινό εργαλείο, το οποίο θα είναι αρκετά μεγάλο και θα είναι έτοιμο γρήγορα». Εκτιμά μάλιστα ότι αυτόν τον στόχο θα μπορούσε να τον πετύχει ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ.

Ο κ. Τζεντιλόνι απορρίπτει μεταξύ άλλων και την συζήτηση σχετικά με τον έλεγχο των δανειζόμενων. «Αυτή ακριβώς είναι η συζήτηση των προηγούμενων δέκα χρόνων. Τα επιχειρήματα ανταλλάσσονται. Οι μεν θέλουν να εμποδίσουν τον κίνδυνο, οι δε να τον μοιραστούν. Αρκετά πια! Αν ισχύει αυτό που λέμε όλοι, ότι αυτή είναι η χειρότερη κρίση από τον Πόλεμο -και θεωρώ ότι και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν – τότε χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά, το πώς θα χρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση» τονίζει ο Ιταλός επίτροπος και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται μάλλον ρεαλιστική η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 7,5% στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι τα χρήματα από το Σχέδιο Μάρσαλ δόθηκαν δύο χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τονίζει: «Αυτό σήμερα δεν θα βοηθούσε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για την ανοικοδόμηση μέχρι να τελειώσουμε με τον ιό. Η ανοικοδόμηση πρέπει να ξεκινήσει τώρα, την άνοιξη, το καλοκαίρι. Γιατί είμαι αισιόδοξος; Επειδή ζούμε σε μην συνηθισμένη εποχή και ελπίζω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι».

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρει ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά ασφαλώς κάθε κυβέρνηση θα αποφασίσει μόνη της εάν θέλει να ζητήσει αυτή την βοήθεια, η οποία, διευκρινίζει, έχει σαφές πεδίο και σαφή στόχο: να χρηματοδοτηθούν τα έξοδα για το σύστημα υγείας.

Ερωτώμενος εάν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να επιστρέψει στους προ κρίσης δημοσιονομικούς κανόνες, ο Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθαρίζει ότι αυτό το θέμα δεν τον ανησυχεί σήμερα. «Αυτό το ερώτημα θα τεθεί όταν η ζωή μας θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και από αυτό απέχουμε ακόμη πολύ – και σε ό,τι αφορά τον ιό και σε ό,τι αφορά τις κοινωνίες μας και σε ό,τι αφορά τις οικονομίες μας», λέει χαρακτηριστικά.

Ισπανία: Perpetual bonds

Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στους εταίρους της στην ΕΕ τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του κορονοϊού, ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκοπεύει να υποβάλει επίσημη σχετική πρόταση στους Ευρωπαίους εταίρους του κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, πρόσθετε η εφημερίδα.

Το ταμείο που προτείνει η Μαδρίτη θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι 27 χώρες της ΕΕ και τα χρήματα που θα δοθούν στις χώρες θα θεωρούνται μεταφορά μετρητών και όχι χρέος, εξήγησε η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα