Φώτης Κοκοτός: Στη σωστή κατεύθυνση «πάγωμα» ΦΠΑ και τέλους διανυκτέρευσης – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία όλων εκείνων των ξενοδοχειακών μονάδων που πλήττονται από κατάρρευση της Thomas Cook, λέει στο mononews.gr ο κ. Φώτης Κοκοτός, επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ξενοδοχειακού Ομίλου Ελούντα ΑΕ.

Συμπληρώνει πως μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που «χτυπήθηκαν» από την πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού, όπως και για τους προμηθευτές των επιχειρήσεων.

Ο κ.  Φώτης Κοκοτός μίλησε

στο mononews.gr για τις επιπτώσεις  στην ξενοδοχειακή αγορά από την πτώχευση του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator της Ευρωπής και σημειώνει χαρακτηριστικά πως: «Δυστυχώς για όσους ξενοδόχους είχαν μεγάλη έκθεση στην Thomas Cook, είναι λίγα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν φέτος».

Ωστόσο, συμπληρώνει πως είναι στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης και έχουν να κάνουν με το «πάγωμα» της απόδοσης του ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια, όπως και για την απόδοση του τέλους διανυκτέρευσης (είναι έτοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου). Όμως, υπογραμμίζει, οι οποίες  πρόνοιες θα πρέπει να είναι στοχευμένες.

Βέβαια, όπως λέει, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση των ζημιών, καθώς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχει προχωρήσει στη μαζική αποστολή e-mail στα 9.800 μέλη του, ζητώντας να πληροφορηθεί το μέγεθος της ζημιάς για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Για αυτό ακριβώς και ο κ. Κοκοτός μιλά για στοχευμένα μέτρα, διότι είναι διαφορετική η επίπτωση από το «κανόνι» της Thomas Cook σε μία μονάδα με έκθεση 0,5% και διαφορετική για εκείνον τον επιχειρηματία που έχει έκθεση στο 80% του τζίρου του. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα πολυτελή ξενοδοχεία της οικογένειας Κοκοτού στην Ελούντα της Κρήτης (Πόρτο Ελούντα, Πενίσνουλα και Ελούντα Μάρε) η επίπτωση είναι μόλις στο 0,1% του τζίρου της.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται με θυγατρικές της η Thomas Cook, ο κ. Κοκοτός σημειώνει πως γίνονται προσπάθειες από τα κράτη για τη διάσωση τους…

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα συμβόλαια του 2020, αναφέρει πως τα συμβόλαια αυτά μπορούν να πωληθούν ως έχουν κατά την πτωχευτική διαδικασία και την υλοποίηση τους να την αναλάβουν οι διάδοχοι της εταιρείας. Η ζήτηση από καταναλωτές θα αρχίσει να έρχεται σε μερικούς μήνες, συμπληρώνει.

Όπως λέει, η πτωχευτική διαδικασία στην Μεγάλη Βρετανία θα «τρέξει» γρήγορα, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες διαδικασίες είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρες στη  χώρα μας, και εκφράζει το φόβο ότι ίσως οι Έλληνες ξενοδόχοι να χρειαστεί να περιμένουν  2-3 χρόνια για να πάρουν τα λεφτά τους.

Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.gr

The post Φώτης Κοκοτός: Στη σωστή κατεύθυνση «πάγωμα» ΦΠΑ και τέλους διανυκτέρευσης – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα