Φωτοβολταϊκά: Γερμανική απόβαση στην Ελλάδα με επενδύσεις 3,8 δισ. ευρώ

Ιδιαίτερη αγάπη τρέφουν οι Γερμανοί για τον ελληνικό ήλιο, καθώς η χώρα μας, εκτός από προσφιλής τουριστικός προορισμός, αποτελεί και επενδυτικό προορισμό για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Αιχμή του δόρατος για την είσοδο των Γερμανών στα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα είναι οι επενδύσεις των RWE και Juwi, οι οποίες δρομολογούν έργα συνολικής ισχύος άνω των  1,3 GW σε συνεργασία

με τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια αντίστοιχα.

Ακόμη έξι γερμανικές εταιρείες αναμένεται να δρομολογήσουν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2,5 GW επί ελληνικού εδάφους με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών υπολογίζονται πως θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 3,3 δισεκατομμύρια, ευρώ για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 3,8GW.

Οι δύο μεγάλες γερμανικές επενδύσειςΔΕΗΑΝ-RWE

Η RWE υπέγραψε χθες τη σύμπραξη με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) βάσει της οποίας οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW.

Εκτός από τα φωτοβολταϊκά των 900 MW στο Αμύνταιο που θα παρέχει στην κοινοπραξία η ΔΕΗΑΝ στο νέο επενδυτικό σχήμα, η RWE καλείται να προσφέρει ή να προτείνει πάρκα ισχύος 1 GW.

Τα πάρκα της κοινοπραξίας, στην οποία η ΔΕΗΑΝ συμμετέχει κατά 49% και η RWE κατά 51%, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και αδειοδότησης.  Τα πρώτα φωτοβολταϊκά αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023, ενώ τα υπόλοιπα ενδέχεται να τεθούν σε λειτουργία περί το 2025.

H RWE αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ενεργειακή σκακιέρα καθώς η εγκατεστημένη ισχύς των έργων της ανέρχεται στα 9 GW ισχύος, ενώ το pipeline των υπό κατασκευή έργων της υπολογίζεται στα 1,4 GW σε όλο τον κόσμο. Στόχος της είναι να διαθέτει έως το 2022 ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 13 GW, και για να το πετύχει αυτό θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΕΛΠΕ-Juwi

Η δεύτερη γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά με Έλληνα partner είναι η Juwi. Η εταιρεία κατασκευάζει ήδη, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το φωτοβολταϊκό ισχύος 204 MW στην Κοζάνη.

Πρόκειται για μία επένδυση αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ και η οποία τελεί υπό κατασκευή με τη λειτουργία του να αναμένεται εντός του Α’ Τριμήνου του 2022.  Η γερμανική εταιρεία, ωστόσο, δε σταματά εδώ και πρόσφατα προχώρησε σε νέες αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού προς τη ΡΑΕ για νέα έργα συνολικής ισχύος 171 MW στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και την Ήπειρο.

Οι υπόλοιπες εταιρείες

Οι υπόλοιπες έξι γερμανικές εταιρείες αναμένεται να δρομολογήσουν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2,5 GW επί ελληνικού εδάφους με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Solar Konzept

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο για φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα από τις έξι γερμανικές εταιρείες βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Solar Konzept. Η εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, που έχει εμπειρία σε έργα ΑΠΕ στην Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, δρομολογεί μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα (Solar Konzept GR) την εγκατάσταση πάρκων ισχύος 794 MW.

H Solar Konzept αποσκοπεί να κατασκευάσει στη χώρα μας 20 φωτοβολταϊκά πάρκα, εκ των οποίων τα τέσσερα θα σπάσουν το φράγμα των 100 MW έκαστο.  Τα πάρκα αυτά θα κατασκευαστούν σε 4 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία).

Η γερμανική εταιρεία έχει λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ για 4 πάρκα ισχύος 218 MW στην Κοζάνη και τη Καστοριά, ενώ τα υπόλοιπα έχουν πάρει τις πρώτες άδειες από τη ΡΑΕ.

BayWa r.e

Στην ακριβώς επόμενη θέση βρίσκεται η BayWa r.e, η οποία δρομολογεί έργα συνολικής ισχύος 765 MW. H εταιρεία του γερμανικού ομίλου BayWa Group, ο οποίος έχει έσοδα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ και έδρα το Μόναχο, δρομολογεί 3 φωτοβολταϊικά πάρκα μέσω θυγατρικών της στην Ελλάδα.

Η ισχύς του πρώτου πάρκου, που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Iliako Power VII, ανέρχεται στα 432,6 MW και θα κατασκευαστεί στο Κιλκίς. Το δεύτερο πάρκο ισχύος 84,81 ΜW θα κατασκευαστεί από την Iliako Power VI στα Γρεβενά και το τρίτο ισχύος 250 MW θα κατασκευαστεί από την Iliako Power V στο Βέρμιο.

Η εταιρεία έχει ιδρύσει στη χώρα μας 9 θυγατρικές με την ονομασία Iliako Power (με λατινικούς αριθμούς Ι έως ΙΧ) με διαχειριστές τους Philipp Alexander Kunze και Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο. Η μητρική εταιρεία έχει ολοκληρώσει έργα 4 GW και κατασκευάζει επιπλέον 10 GW με παρουσία σε 28 χώρες, ενώ προχωράει και στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών.

ABO Wind

Φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα θα κατασκευάσει και η ABO Wind που δραστηριοποιείται από το 1996 στα έργα ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας). Η ισχύς των έργων θα ανέρχεται στα 651 MW, ενώ έχει ολοκληρώσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 38 MW στα Τρίκαλα και άλλο ένα στο Δήμο Τοπείρου.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η γερμανική εταιρεία θα κατασκευάσει 96 MW, στη Στερεά Ελλάδα 120 MW, στην Ήπειρο 170 MW, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 11,3 MW, στη Δυτική Μακεδονία 49 MW, στην Κεντρική Μακεδονία 195 MW και στη Δυτική Ελλάδα 59 MW.

WPD Solar

Μία ακόμη γερμανική εταιρεία με εμπειρία στα αιολικά πάρκα που θα αναπτύξει φωτοβολταϊκά στη χώρα μας είναι η WPD, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως WPD Solar Hellas και συνεργάζεται με τη Ζέφυρος ΕΠΕ.

Η γερμανική εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 345 MW. Στόχος της είναι, όπως έχει επισημάνει ο επικεφαλής Project Development της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Άρης Λιάσκος, να αναπτύξει έργα ισχύος 500 MW.

H WPD έχει έδρα στη Βέρμη και έχει υλοποιήσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,6 GW στις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Επίσης, έχει ολοκληρώσει αιολικά πάρκα ισχύος 5,1 GW, ενώ στο pipeline της έχει επιπλέον 26,1 GW, εκ των οποίων τα 12,3 αφορούν σε χερσαία αιολικά και τα 13,8 σε υπεράκτια πάρκα.

Διαβάστε επίσης:Κώστας Σκρέκας: Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα