Φόβοι των Κούρδων της Συρίας για μεγάλες αλλαγές

Μια δεκαετία μετά το πείραμά τους στην αυτοδιοίκηση, οι Κούρδοι της Συρίας φοβούνται ότι μια διαφαινόμενη προσέγγιση μεταξύ της Δαμασκού και του εχθρού τους, της τουρκικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να τους κοστίσει τον σκληρά κερδισμένο τρόπο ζωής τους.

Πριν ξεσπάσει η σύγκρουση στη Συρία, περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδοι της χώρας δεν είχαν το δικαίωμα να μάθουν την κουρδική γλώσσα στο σχολείο ή να γιορτάσουν τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης της Συρίας το 2011, οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από περιοχές του

βορρά – ανοίγοντας το δρόμο για μια “αυτόνομη διοίκηση” υπό την ηγεσία των Κούρδων να διευθύνει τα δικά της ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων όπου διδάσκονταν τα κουρδικά. Ωστόσο, πολλοί στη λεγόμενη αυτόνομη διοίκηση λένε ότι θα μπορούσαν να χάσουν τα νέα τους δικαιώματα εάν η κυβέρνηση της Συρίας συμφιλιωθεί με την Τουρκία – η οποία υποστήριξε τους αντάρτες κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2011 και έχει επιτεθεί σε κουρδικές συριακές περιοχές, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Οι φόβοι προκύπτουν από μια προφανή ανάκαμψη των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας που ενθαρρύνεται από τη Μόσχα, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία.

Ο αρχηγός πληροφοριών της Τουρκίας πραγματοποίησε μυστικές συνομιλίες στη Δαμασκό αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της ενθάρρυνε τη συμφιλίωση μεταξύ ανταρτών μαχητών και της κυβέρνησης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Άσαντ αν ο τελευταίος συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στη Σαμαρκάνδη.

Σε κίνδυνο η γλώσσα

Οποιεσδήποτε συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας πιθανότατα θα αφορούσαν τα 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που εξακολουθούν να διαμένουν στην Τουρκία, για τους οποίους ο Ερντογάν θα ήθελε να αρχίσουν να επιστρέφουν στο σπίτι τους πριν επανεκλεγεί το επόμενο έτος, αλλά θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν συμφωνίες για την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση στον Βορρά. Ντόπιοι φοβούνται πως η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταπίεση ορισμένων δημογραφικών στοιχείων σε αυτήν τηνπεριοχή, περιλαμβανομένης της διαγραφής του κουρδικού πολιτισμού και της μητρικής γλώσσας μετά από όλα όσα καταφέραν τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ενώ η Τουρκία είναι ο έντιμος εχθρός της αυτόνομης διοίκησης, οι Κούρδοι της Συρίας είχαν εμπλακεί σε έναν τεταμένο διάλογο με τη Δαμασκό, ενώ διατηρούσαν καλούς δεσμούς με τη Μόσχα και τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία. Αλλά ακόμη και η Ρωσία μπορεί να έχει στραφεί εναντίον των Κούρδων τώρα, δήλωσε ο Σάλεχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, του κύριου κόμματος στην αυτόνομη ζώνη: “Όλα αυτά έρχονται μετά από πρόσκληση της Ρωσίας, η οποία ενθαρρύνει αυτή την προσέγγιση”, είπε ο Μουσλίμ.

Για τους ντόπιους υπάρχει ο φόβος ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων θα σήμαινε ότι τα παιδιά τους δεν θα απολάμβαναν τη βραχύβια αυτονομία που γνώρισαν στην πόλη Kομπάνι της βόρειας Συρίας. “Ο τρόπος που δουλεύουμε, η γλώσσα που διδάσκουμε στα παιδιά μας, το νόμισμα. Βλέπουμε όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας να στοχεύουν στην απαλλαγή από την αυτόνομη διοίκηση – τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο”, λένε.

Διαβάστε επίσηςΟυκρανία: Πώς η ουκρανική αντεπίθεση έφερε την πυρηνική απειλή του ΚρεμλίνουBBC Radio: Απειλή συνεργάτη Πούτιν για πυρηνικό χτύπημα στην ΒρετανίαΣτόλτενμπεργκ: Επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων
Keywords
Τυχαία Θέματα