Φυσικό αέριο: Υποχώρηση – ανάσα για τους καταναλωτές – Το τρίπτυχο που φέρνει μείωση τιμών

15:42 1/2/2022 - Πηγή: Mononews

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει σήμερα το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς αυξήθηκαν οι ροές μέσω Ουκρανίας.

Η τιμή του φυσικού αερίου στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) έφτασε να υποχωρεί έως 12%, καθώς οι ροές προς τη Σλοβακία μέσω του σημείου εισόδου Velke Kapusany επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, όπως έδειξαν στοιχεία από το δίκτυο.

Η αύξηση της προσφοράς από τη Ρωσία

συμπίπτει, μάλιστα, με το γεγονός ότι η ζήτηση έχει μειωθεί καθώς επικρατούν ηπιότερες καιρικές συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας σε Γερμανία και Βρετανία, μειώνοντας την πίεση που ασκείται στις μονάδες φυσικού αερίου.

«Η σημαντική αύξηση των ροών από τη Ρωσία, η αύξηση της θερμοκρασίας και η καλή παραγωγή αιολικής ενέργειας οδηγούν όλα χαμηλότερα τις τιμές», ανέφερε σε ημερήσιο δελτίο της η Gazprom Energy, ο βραχίονας του ρωσικού κολοσσού που προμηθεύει επιχειρήσεις στη Βρετανία.

Η τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά futures έφτασε να υποχωρεί μέχρι και στα 74,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα και βρισκόταν στα 75,90 ευρώ, 10% χαμηλότερα, στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο κατέγραφε μείωση της τιμής κατά 11%.

Ωστόσο, η ροή από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μέσω Πολωνίας δεν έχει επανέλθει και το κλίμα σε ό,τι αφορά την Ουκρανία εξακολουθεί να είναι τεταμένο. Την ίδια ώρα, όμως, οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση της κρίσης συνεχίζονται, με τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν να έχει προγραμματίσει για σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο δε Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη μιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπάν.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία – Ουκρανία: Προχωρούν οι επαφές ΗΠΑ-Κατάρ για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την Ντόχα

Φυσικό αέριο: Επί ποδός για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών η Κομισιόν

Αμερικανικό σχέδιο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το Κατάρ αν μπει η Ρωσία στην Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα