Γ. Τσερέπας: Χειρουργικές μάσκες «δια χειρός» Lariplast – Πως υλοποιήθηκε μια επένδυση εθνικής σημασίας σε χρόνο- ρεκόρ

«Είκοσι μέρες». Τόσο χρειάστηκε η ηγετική ομάδα της Lariplast για να υλοποιήσει μια ιδιαίτερα απαιτητική και πολύπλοκη επένδυση με εθνικό πρόσημο: την εγκατάσταση δυο γραμμών για την παραγωγή χειρουργικών μασκών τύπου 2, στις οποίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη και η χώρα χρειάζεται περισσότερο στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. «Δεν νομίζω ότι έχει προηγηθεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα: να δημιουργηθεί από το μηδέν ολόκληρη βιομηχανική παραγωγή. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για αυτό το επίτευγμα. Για το θάρρος και την

επιμονή των ανθρώπων μας», σημειώνει στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Τσερέπας.

Πρόκειται δεδομένων των συνθηκών για έναν «Ηράκλειο άθλο». Yπό άλλες συνθήκες ένα τέτοιο project θα χρειαζόταν μήνες ολόκληρους για να υλοποιηθεί. Αντίθετα, η εταιρεία κατάφερε μέσα σε χρόνο- ρεκόρ να υλοποιήσει όλα τα βήματα: από την λήψη της απόφασης, την εξασφάλιση των πιστοποιήσεων από τον ΕΟΦ, τη δημιουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων μέχρι την εύρεση του μηχανολογικού εξοπλισμού για ένα εντελώς άγνωστο προϊόν και την εγκατάσταση δυο γραμμών παραγωγής.

Και όλα αυτά κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και μάλιστα εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο για την απόκτηση υγειονομικού υλικού. Σύμφωνα με τον Λαρισαίο μάνατζερ, δόθηκε μάχη για να εξασφαλισθεί ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός, το οποίον «εποφθαλμιούσαν» και εταιρείες από άλλες χώρες.

Καταλυτική ήταν η συμβολή του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος–όπως και στην περίπτωση της Παπουτσάνης- υπερέβαλε εαυτόν ειδικά όσον αφορά στην ταχύτητα έκδοσης των απαραίτητων αδειών. Εν μέσω «lockdown» των δημόσιων υπηρεσιών, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού συντονίσθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και κατέστη εφικτό το εγχείρημα, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσε τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

«Πατριωτικό καθήκον παρά το υψηλό ρίσκο»

Όπως εξηγεί ο κ. Τσερέπας, η επένδυση έγινε με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας και μετά το επιχειρηματικό όφελος. «Μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία γιατί ξέρουμε πως είναι ένα προϊόν που έχουν ανάγκη τα ελληνικά νοσοκομεία και η ελληνική κοινωνία. Δεν προλάβαμε καν να φτιάξουμε business plan», δηλώνει εμφατικά και τονίζει πως παρ’ ότι θα υπάρξει κέρδος, το ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης ήταν αρκετά μεγάλο υπό τις παρούσες συνθήκες. Συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν περίπου 3 εκατ. ευρώ ένα ποσό διόλου αμελητέο καθώς έγινε αποκλειστικά με ίδιους πόρους, χωρίς με καμία κρατική ενίσχυση.

Είναι ενδεικτικό πως παρ’ ότι δέχεται ήδη δελεαστικές προσφορές από πελάτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να διαθέσει τα προϊόντα αποκλειστικά στην Ελλάδα και μόνο εάν υπάρξει περιθώριο θα προχωρήσει σε εξαγωγές. «Δεν κάναμε την επένδυση για να βγάλουμε χρήματα, αλλά και για να στηρίξουμε και εμείς την εθνική προσπάθεια ενάντια στην πανδημία», εξηγεί ο Θεσσαλός επιχειρηματίας.

Η παραγωγική δυναμικότητα των νέων μονάδων της Lariplast ανέρχεται σε 300.000 χειρουργικές μάσκες σε ημερήσια βάση και 9.000.000 σε μηνιαία βάση. Η παραγωγή θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και υπολογίζεται ότι τα πρώτα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα μεταξύ 24 και 27 Απριλίου. Πρόκειται για χειρουργικές μάσκες τύπου 2, οι οποίες έχουν δείκτη προστασίας άνω του 98% και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από το υγειονομικό προσωπικό. Η εταιρεία μπορεί -εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο- να προχωρήσει στην παραγωγή και χειρουργικών μασκών τύπου 3, οι οποίες εξασφαλίζουν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας. Σήμερα, οι προστατευτικές μάσκες εισάγονται στην πλειονότητά τους από την Κίνα και είναι τύπου 1, με βαθμό προστασίας έως 95% και προορίζονται κυρίως για πολίτες.

 «Η σημασία της εγχώριας παραγωγής»

Η περίπτωση της Lariplast αλλά και της Παπουτσάνης στον τομέα των αντισηπτικών έρχονται να αναδείξουν τη σημασία της εγχώριας παραγωγής ειδικά σε περιόδους μεγάλης κρίσης, όπως η σημερινή. Ο αγώνας που κάνουν τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο για να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό, επιστρατεύοντας ακόμη και μυστικές υπηρεσίες (!) θέτουν επί τάπητος την ανάγκη απεξάρτησης από τις εισαγωγές μέσα από την ενίσχυση της ντόπιας βιομηχανίας.

Η συζήτηση για τους τρόπους που θα μπορέσουν να υποστηριχθούν οι παραγωγικές μονάδες στην χώρα μας οφείλει να ανοίξει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση… Θα πρέπει επιτέλους το πάθημα να γίνει μάθημα.

Who is Who

Η Lariplast S.A. ιδρύθηκε το 1969 και σήμερα θεωρείται ηγέτης στον κλάδο των πλαστικών μιας χρήσης καταναλωτικών προϊόντων για τρόφιμα, στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανικές μονάδες. Εξαγάγει στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική με το ποσοστό των εξαγωγών της να ξεπερνά το 60% του συνολικού Κύκλου Εργασιών της. Διαθέτει δύο παραγωγικές εγκαταστάσεις, η πρώτη στην Λάρισα και η δεύτερη στο Marles, στην βόρειο-ανατολική Γαλλία και απασχολεί 140 άτομα προσωπικό (120 στην Ελλάδα και 20 στη Γαλλία). Το 2018, η Deca Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό, καταβάλλοντας το ποσό των 5,4 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα