Γ. Βιτάλης (ΔΟΘ): Η μάχη για τον «λευκό χρυσό» της χώρας δεν σταματά με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να βάλει  «τέλος» στη χρήση του όρου «φέτα» για τυριά που παράγονται στη Δανία και εξάγονται σε τρίτες χώρες είναι μια δικαίωση για την Ελλάδα,  τους παραγωγούς και τον κλάδο.

Αλλά  η… μάχη για τη προστασία της «φέτας» δεν σταματά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.  Είναι όμως μόνο η αρχή ενός αγώνα για την προστασία ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα διεθνώς Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, που αποτελεί την αιχμή στις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ.

«Εχουμε

κι άλλο δρόμο μπροστά μας μέχρι να πάψουν να υφίστανται τέτοια φαινόμενα» δηλώνει στο mononews.gr ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, Γιάννης Βιτάλης.

Η συγκεκριμένη απόφαση, προσθέτει, μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για ενέργειες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι πολύ θετικό για εμάς.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Δανίας σημειώνει ότι αποτελεί δικαίωση.  «Ως πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, πιστεύω και εύχομαι αυτό το παράδειγμα να θορυβήσει όσους ακολουθούν την ίδια πρακτική, καθώς πλέον θα γνωρίζουν πως μπορούμε να προσβάλουμε τις ενέργειες τους με επιτυχές αποτέλεσμα» σημειώνει.

Ο κ. Βιτάλης θεωρεί ότι μείζονος σημασίας για την προστασία της φέτας την αναγνώριση από την ίδια την πολιτεία της αξίας του «λευκού χρυσού». Όπως χαρακτηριστικά λέει «είναι σημαντικό ο εκάστοτε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίζει τον “λευκό χρυσό” που έχει η Ελλάδα στα χέρια της, που δεν είναι άλλος από την αυθεντική φέτα και την ΠΟΠ ονομασία της, καθώς έτσι θα το αντιληφθούν και οι άλλες χώρες εκτός Ελλάδος».

Η πρακτική της Δανίας να εξάγει τυριά παραγωγής της σε τρίτες χώρες ως «φέτα» είναι μόνο η μία παράμετρος που πλήττει τη χώρα και τους Ελληνες παραγωγούς και τον κλάδο. Η άλλη παράμετρος είναι οι περιπτώσεις νοθείας της φέτας και μάλιστα από ελληνικές εταιρείες, προκαλώντας μεγάλη εθνική ζημιά. Αν και δεν αφορά συλλήβδην τον κλάδο το να βρεθεί νοθευμένο ελληνικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης σε αγορές του εξωτερικού πλήττει την αξιοπιστία και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο προϊόν της «φέτας».

«Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η καταδίωξη όσων εσκεμμένα παραποιούν ή χρησιμοποιούν αδίκως την ονομασία “φέτα”, είναι η μόνη βιώσιμη οδός για να διαφυλάξουμε την υψηλή αξία του εθνικού μας προϊόντος και το μέλλον του κλάδου μας» επισημαίνει ο κ. Βιτάλης.

Υπενθυμίζεται ότι η «φέτα» έχει καταχωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ το 2002 και η συγκεκριμένη ονομασία επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ελλάδας, το οποίο, μάλιστα, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Σημειώνεται ότι ο κανονισμός προστατεύει τις ΠΟΠ και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) και ως δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενη από την Ελλάδα και την Κύπρο, είχε παραπέμψει τη Δανία το 2019 στο  Δικαστήριο για παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον κανονισμό 1151/2012, καθώς η χώρα δεν λάβει μέτρα για την πρόληψη ή την παύση της χρήσης του όρου «φέτα» για τυρί το οποίο παράγεται στη χώρα και εξάγεται σε τρίτες χώρες.

Η Δανία, από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι ο κανονισμός έχει εφαρμογή μόνο στα προϊόντα που πωλούνται εντός της Ένωσης και όχι για τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Κατά συνέπεια δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι δεν έλαβε μέτρα για να προλάβει ή να σταματήσει τη χρήση της ονομασίας «φέτα» από τους εγχώριους παραγωγούς της που έκαναν εξαγωγές του προϊόντος σε χώρες εκτός ΕΕ.

Το Δικαστήριο πάντως έκρινε ότι η Δανία δεν παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας βάσει του άρθρου4, παράγραφος 3. Όπως εξηγεί στην απόφαση παρότι η εξαγωγή, από παραγωγούς της Ένωσης προς τρίτες χώρες, προϊόντων σε σχέση με τα οποία χρησιμοποιείται παρανόμως μια ΠΟΠ μπορεί να αποδυναμώσει τη θέση της Ένωσης σε διεθνείς διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την κατοχύρωση των ενωσιακών συστημάτων προστασίας της ποιότητας, δεν διαπιστώνεται, όπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι η Δανία προέβη σε πράξεις ή σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη συνέπεια αυτή.

Ο πληθωρισμός μειώνει εξαγωγές και κατανάλωση

Η νίκη της «φέτας» έρχεται σε μια περίοδο όπου υπάρχει ανοιχτό ένα άλλο μέτωπο. Αυτό της ακρίβειας, της έλλειψης ζωοτροφών και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους που έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση την παραγωγή γάλακτος.

Επιπλέον, οι ανατιμήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τυροκομικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο όπου οι καταναλωτές στην Ελλάδα και διεθνώς περιορίζουν τις αγορές τους λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που δέχονται, έχουν αφήσει ήδη το αποτύπωμά τους και στις εξαγωγές.

Μετά από μία περίοδο σημαντικής αύξησης των εξαγωγών φέτος στους πρώτους μήνες του έτους καταγράφεται σημαντική πτώση με μείωση του ρυθμού εξαγωγών τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και σε τρίτες χώρες.

Διαβάστε επίσης

ΕΑΤΕ: 400 εκατ. ευρώ για συνεπενδύσεις με ιδιωτικά funds σε growth capital επιχειρήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα