Γ. Ζαββός: «Αφήνουμε τον αραμπά, για να ανέβουμε σε πύραυλο…» – Πρόσω ολοταχώς για το «ψηφιακό» ευρώ

«Πόλεμος» για το ψηφιακό νόμισμα που θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομία.

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι G7 και βγάζουν «κόκκινη» κάρτα στο Facebook μπλοκάροντας αρχικά την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος Libra που σκόπευε να διαθέσει στα δισεκατομμύρια των χρηστών του. Ενώ ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και την απειλή από την Κίνα, που κινείται ταχύτατα σε επίπεδο ψηφιακής τεχνολογίας.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιταχύνει τις

διαδικασίες για τη δημιουργία «ψηφιακού» ευρώ, σε μία προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις και, κυρίως, να είναι ισχυρός παίκτης στο αύριο της παγκόσμιας οικονομίας που θα είναι ψηφιακό.

Χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης του ΔΝΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ψηφιακές πληρωμές. Η ΕΚΤ εξετάζει πολύ σοβαρά το ψηφιακό ευρώ». Ωστόσο, διευκρίνισε πως  δεν θα αντικαταστήσει με κανέναν τρόπο τα μετρητά, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά.

«Η πανδημία έχει επιταχύνει τις εξελίξεις και σε ό,τι αφορά το ψηφιακό ευρώ», λέει στο mononews.gr ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός. «Περνάμε στον αιώνα της ψηφιακής τραπεζικής, σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά και οι αλλαγές θα είναι τέτοιες σαν να αφήνουμε τον αραμπά και να ανεβαίνουμε σε πύραυλο…», προσθέτει.

Οι κεντρικές τράπεζες των G7 έχουν πάρει θέσεις μάχης και προχωρούν το σχεδιασμό για κρατικά «κρυπτονομίσματα» προκειμένου να μην αφήσουν έδαφος ούτε στην Κίνα να κυριαρχήσει σε επίπεδο ψηφιακής οικονομίας ούτε φυσικά στον CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκεμπεργκ, να λανσάρει ψηφιακό νόμισμα στους περισσότερους από 1,6 δισεκατομμύρια καθημερινούς χρήστες του.

Η κινητοποίηση των G7 επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19, καθώς οι συναλλαγές με μετρητά έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό και ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί το πλαίσιο υποκατάστασης των κλασσικών νομισμάτων, λέει ο κ. Ζαββός.

Έχουμε ένα «πόλεμο» και όποιος  κυριαρχήσει στο νόμισμα θα είναι κυρίαρχος της παγκόσμιας οικονομίας.

Και, κυρίως, θα υπάρχει μία κεντρική αρχή που θα εκδίδει τα ψηφιακά νομίσματα με κανόνες, διαφάνεια και ασφάλεια, και πλαίσιο που θα απαντά σε σειρά από νομικά, ρυθμιστικά, νομισματικά και εποπτικά θέματα. Πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, συμπληρώνει ο κ. Ζαββός.

Και φυσικά θα σταματήσουν τα κρυπτονομίσματα να αποτελούν«εργαλεία» για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η ψηφιακή τραπεζική αλλάζει άρδην και τα μέσα πληρωμών. Χθες η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως πρόκειται να υπάρξει ένα νέο κύμα παγκοσμιοποίησης. Η εργασία θα είναι είναι διαφορετική και σε χώρες όπου τα μετρητά ήταν «βασιλιάς»και ότι το 60% των πολυεθνικών εταιρειών υιοθέτησε περισσότερες ψηφιακές τεχνολογίες ως απάντηση στην πανδημία.

Keywords
Τυχαία Θέματα