Γεγονός στις αρχές του 2020 η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας

Τους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις της χώρας, υλοποιώντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, θα αποστείλει πρόσκληση διαλόγου σε συνδέσμους επιχειρήσεων, επιμελητήρια, κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητηθούν όλες οι

τεχνικές παράμετροι για την εφαρμογή του μέτρου.

Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας στόχος του υπουργείου είναι να παταχθεί η ψευδώς υποδηλωμένη εργασία με ταυτόχρονη καταγραφή και αμοιβή των υπερωριών για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα για τους επιχειρηματίες. Κατά την διάρκεια του διαλόγου θα αναζητηθεί λύση σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα «Εργάνη», με την χρήση των ηλεκτρονικών καρτών εργασίας.

Η νέα ηλεκτρονική κάρτα εισόδου-εξόδου στο χώρο εργασίας εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της μερικής απασχόλησης και κυρίως της υποδηλωμένης εργασίας. Στο ίδιο πλέγμα δράσεων εντάσσεται ο συνδυασμός Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με το σύστημα «Εργάνη» για την πλήρη διασταύρωση των στοιχείων απασχόλησης των εργαζομένων στην εκάστοτε επιχείρηση. Για την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονική κάρτας εργασίας δεν αποκλείεται να απαιτηθεί νέα νομοθετική παρέμβαση, αλλά και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Δεν εφαρμόστηκε ποτέ…

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011 με τον νόμο 3996/2011 και δεν εφαρμόστηκε ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πάρα το γεγονός ότι τον περασμένο Μάρτιο 52 πρωτοβάθμιες οργανώσεις εργαζομένων κατήγγειλαν στην πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ότι πολλοί εργοδότες μειώνουν πλασματικά τις ώρες εργασίας λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να εκδοθούν άμεσα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, προκειμένου οι εργοδότες να μην τους δηλώνουν 6 ώρες εργασίας, ενώ απασχολούνται 12. Ωστόσο, η εφαρμογή της κάρτας έμεινε στα χαρτιά…

 Ειδικότερα οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τότε ότι μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο-12ωρο, ενώ, κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας, δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος του 2011 ορίζει ότι «στις επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας και καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, παρέχεται έκπτωση έως δέκα τοις εκατό (10%) επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ανά κλάδο, είδος επιχείρησης και γεωγραφική περιοχή, το ποσοστό της έκπτωσης, ύστερα από οικονομική μελέτη που εκπονείται από την Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης πριν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης».

Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν εφαρμόζει το σύστημα της κάρτας εργασίας τότε θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Η διάταξη προέβλεπε μάλιστα και πρόστιμο για τον ίδιο τον εργαζόμενο ύψους 200 ευρώ αν δεν έκανε χρήση της κάρτας του (στην επιχείρηση επιβάλλονταν αντίστοιχα πρόστιμο 400 ευρώ).

The post Γεγονός στις αρχές του 2020 η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα