Γένους θηλυκού η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας σήμερα στην αρχαία Ολυμπία

Τα υπέροχα κορίτσια της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας  έδωσαν σήμερα το παρών στην αρχαία Ολυμπία. Η ηθοποιός Ξανθή Γεωργίου με την ελληνική ομορφιά, ως πρωθιέρεια. Η ολυμπιονίκης και πρώτη λαμπαδηδρόμος Άννα Κορακάκη και πίσω από τα φώτα η βραβευμένη χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, που από το 2008 επιμελείται την τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Φεστιβάλ Νεότητας στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην Πνύκα. Τρεις γυναίκες

που φώτισαν με την ομορφιά, την αρμονία και το ήθος τους τον ιερό χώρο της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων  της αρχαιότητας δίνοντας και το σήμα της εκκίνησης των σύγχρονων αγώνων, που όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου _στην τελευταία του επίσημη παρουσία με αυτή την ιδιότητα_ του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, η τελετή έλαβε χώρα μπροστά στο Ηραίον (ναό της Ήρας), που βρίσκεται απέναντι από τον μεγάλο ναό  του Διός. Με απλότητα, κομψότητα και χάρη η πρωθιέρεια – Ξανθή Γεωργίου περιτοιχισμένη από τις άλλες ιέρειες απηύθυνε, σύμφωνα με το τελετουργικό, επίκληση στον θεό του Ήλιου, τον Απόλλωνα να ανάψει τη δάδα. Όπως και έγινε, με την φλόγα να ανάβει με φυσικό τρόπο μέσω του κοίλου κάτοπτρου στα χέρια της Ξανθής Γεωργίου.

Με εξαιρετική εκπαίδευση στην Αθήνα και το εξωτερικό η γεννημένη το 1982 Ξανθή Γεωργίου δεν είναι μόνον  ηθοποιός απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, είναι και αρχαιολόγος έχοντας αποφοιτήσει  από το Ιστορικό Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ η εξαιρετική κίνησή της έχει την αφετηρία της σε σπουδές κλασικού και μοντέρνου χορού, καθώς μάλιστα είναι και κάτοχος  του πτυχίου της «Elementary, Royal Academy».

Η ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη παραλαμβάνει πρώτη την δάδα στην τελετή αφής της φλόγας

Η ψηλόλιγνη Ξανθή με το ωραίο παράστημα, που είναι πρωθιέρεια της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2018 εργάζεται κυρίως στο θέατρο, αυτήν την εποχή ειδικά μαζί με τον Σπύρο Παπαδόπουλο στο «Δείπνο ηλιθίων» ενώ έχει εμφανιστεί επίσης στον «Δον Ζουάν ή η πέτρινη ευωχία» στο Faust και  στο «Γαλάζιο του ουρανού» στο θέατρο Αλκμήνη. Αλλά και στον κινηματογράφο την έχει δει το ελληνικό κοινό, μεταξύ άλλων στην ταινία  «Ουζερί Τσιτσάνης», το 2015 σε σκηνοθεσία  του Μανούσου Μανουσάκη και πιο πριν στις ταινίες «Απ’ Τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, στο «Ζητείται Ψεύτης» του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και στο «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στη στεριά» του Νίκου Περράκη.

Υπεύθυνη για το τελετουργικό η Άρτεμις Ιγνατίου διαδέχθηκε την θρυλική Μαρία Χορς, της οποίας υπήρξε μαθήτρια, το 2008 και έχει ήδη στο ενεργητικό της έξι Ολυμπιάδες: Beijing 2008, Vancouver 2010, London 2012, Sochi 2014, Rio 2016, Pyeong Chang 2018 καθώς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Singapore 2010, Innsbruck 2012, Nanjing 2014, Lillehammer 2016.

Δύο ολυμπιονίκες, η Άννα Κορακάκη και η γιαπωνέζα Μιζούκι Νογκούτσι στην αρχαία Ολυμπία

Την αρμονία της κίνησης εμπνευσμένη από τις παραστάσεις των αρχαίων αγγείων αλλά και από την γλυπτική, όπως εκφράζεται στα αρχαία ελληνικά αγάλματα διδάσκει η εξαιρετική χορογράφος στις ιέρειες των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να μετουσιώνεται και να φθάνει στον σύγχρονο άνθρωπο η ιδέα του Ολυμπισμού.  Η Άρτεμις Ιγνατίου υπήρξε και η ίδια ιέρεια και βοηθός της Μαρίας Χορς  ενώ οι σπουδές της είναι εξαιρετικές: Ξεκινώντας από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης συνέχισε σπουδές χορού στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στις περίφημες σχολές Merce Cunningham, Movement Research και Martha Graham ενώ παράλληλα σπούδασε θέατρο στο Studio του Άκη Δαβή και συνέχισε στη σχολή υποκριτικής τέχνης H.B. Studio πάντα στη Νέα Υόρκη. Σήμερα είναι διδάσκει στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ έχει διδάξει επίσης στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη Σχολή «Ίασμος», του οποίου και υπήρξε Καλλιτεχνική Διευθύντρια. Το έργο της ως χορογράφου έχει επαινεθεί μάλιστα και από την πολιτεία καθώς έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και από πολλούς φορείς. Από το 2016 εξάλλου έχει χρισθεί επίτιμος δημότης της αρχαίας Ολυμπίας.

Η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπεύθυνη της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσο για την Άννα Κορακάκη, δύο φορές ολυμπιονίκη της σκοποβολής ήταν σήμερα η πρώτη λαμπαδηδρόμος, που παραλαμβάνοντας τη δάδα από την πρωθιέρεια, την παρέδωσε με την σειρά της σε γυναίκα επίσης, την χρυσή Ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο το 2004 στην Αθήνα, Μιζούκι Νογκούτσι. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η νεότατη Άννα, γεννημένη το 1996, είναι η πρώτη γυναίκα από την καθιέρωσή της τελετής, που λαμβάνει την Ολυμπιακή Φλόγα ως πρώτη λαμπαδηδρόμος. Άλλωστε είναι και η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ελληνικών Ολυμπιακών Ομάδων, που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων! Χωρίς το όπλο της ανά χείρας αλλά με περήφανο βλέμμα και πάντα με γλυκό χαμόγελο η Άννα Κορακάκη μόλις έγραψε ιστορία. Να σημειωθεί όμως, ότι και η τελευταία λαμπαδηδρόμος επί ελληνικού εδάφους θα είναι γυναίκα. Πρόκειται για την σπουδαία επίσης Κατερίνα Στεφανίδη, πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, η οποία και θα ανάψει τον βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα