Γεωργαντάς: Δεν υπάρχει κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα
Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να υπάρξει στην επισιτιστική ασφάλεια της Ελλάδας ούτε στην εφοδιαστική της αλυσίδα, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο χώρες που αποτελούν τους σημαντικότερους εξαγωγείς δημητριακών παγκοσμίως, όπως διαβεβαιώνουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την αγορά.
Η αύξηση στην τιμή των δημητριακών από την αρχή του πολέμου «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπογράμμισε ότι «πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας στην Ελλάδα δεν υφίσταται ούτε αυτή τη στιγμή, ούτε στο άμεσο μέλλον, ούτε έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας, σε συνεργασία με τους Έλληνες εισαγωγείς «έχει ανοίξει διαύλους για αναπλήρωση, από άλλες χώρες – της ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες- των ποσοτήτων που κάναμε εισαγωγή σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο, από τις εμπόλεμες χώρες».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών και Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών (ΣΕΕΔΥΖ), Σπύρος Γρηγοράτος, ο οποίος σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν θα προκαλέσει καμία επισιτιστική κρίση στη χώρα μας.
Αύξηση στις τιμές και εναλλακτικοί προμηθευτέςΗ Ελλάδα το 2021 εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαλακό σίτο, αραβόσιτο και κριθάρι που αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών εισαγωγών μας. Με το ξέσπασμα του πολέμου η χώρα μας σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΑΑΤ έπρεπε να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές για την εισαγωγή δημητριακών.
«Η χώρα μας έχει την τύχη να γειτονεύει με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία από όπου υπάρχει ομαλή εισαγωγή με πλοία και φορτηγά αυτοκίνητα. Εισαγωγές σιτηρών έχουμε επίσης και από τη Σερβία και σποραδικά από τη Ρωσία και το Καζακστάν» είπε ο κ. Γρηγοράτος προσθέτοντας ότι «με την επερχόμενη οσονούπω νέα σοδειά οι εισαγωγές θα συνεχίσουν ομαλά».
Οι ετήσιες συνολικές εισαγωγές ανέρχονται σε 1,5 εκατ. τόνους σιτηρών (μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο, κριθάρι) και οι εξαγωγές σε 500 χιλιάδες τόνους σκληρό σιτάρι, «του οποίου η τιμή είχε αυξηθεί το 2021 πάνω από 100% λόγω πολύ μειωμένης παραγωγής κυρίως στον Καναδά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», όπως δηλώνει.
Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι η «σημαντική αύξηση των τιμών των σιτηρών (36-70% ανάλογα με το προϊόν) και των ναύλων των πλοίων».
Μια ασφαλής πρόβλεψη για το πού θα φτάσουν οι τιμές των δημητριακών στο σύντομο μέλλον είναι «παρακινδυνευμενη» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΔΥΖ τόσο λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας της κατάστασης στην Ουκρανία, εάν θα ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια όπου παραμένουν αποθηκευμένοι περίπου 20 εκατ. τόνοι σιτηρών, όσο και λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.
Γεωργαντάς: «Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις»Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γεωργαντάς, τρεις είναι οι τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουν προκύψει: «Πρώτον, να διευκολύνουμε τις εισαγωγές από άλλες χώρες προϊόντων που έχουμε ανάγκη και δεν υπάρχει επαρκής εγχώρια παραγωγή. Δεύτερον, να δώσουμε κίνητρα στους αγρότες μας για να αυξήσουμε την παραγωγή μας και τρίτον, να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας απέναντι στο αδιαμφισβήτητα αυξημένο κόστος παραγωγής».
Όπως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και «για να προτρέψουμε τους αγρότες μας να προχωρήσουν σε αυξημένη παραγωγή με στόχο να έχουμε λιγότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές».
Μιλώντας για ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής είναι σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, η ένταξη στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων του μαλακού σίτου και του αραβόσιτου, η δυνατότητα καλλιέργειας αγρών που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αγρανάπαυσης, χωρίς να απολέσουν οι δικαιούχοι τα οφέλη του προγράμματος, η συστηματική καταγραφή ανά πενθήμερο, των αποθεμάτων που διαθέτουμε, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό και περιπτώσεις αισχροκέρδειας καθώς και η συνεχής λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Τέλος, όπως δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το υπουργείο και στο σύνολό της η κυβέρνηση, παρακολουθεί την εξέλιξη του προβλήματος και αξιοποιώντας μέτρα της ΕΕ αλλά και με στοχευμένες εθνικές αποφάσεις, φροντίζουμε για την καλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, με στόχο την ενίσχυση της επισιτιστικής επάρκειας».
Διαβάστε επίσης:
Γεωργαντάς: Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της χώρας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Στο φίνις απέσπασε τη νίκη ο Μακρόν στον α’ γύρο - Σε κίνδυνο η ατζέντα του Γάλλου προέδρου
- Κίεβο προς Ε.Ε.: Χρειαζόμαστε ισχυρή υποστήριξη το συντομότερο δυνατό
- Από τον Λουκά Έλληνα σε Prodea και Trastor τα ακίνητα φιλέτα των €62 εκατ. στο Μαρούσι
- Η Εθνική μας νίκησε το Κόσοβο και ανεβαίνει κατηγορία
- Ουκρανία: 24χρονος Βρετανός πρώην στρατιώτης σκοτώθηκε στο Σεβεροντονιέτσκ
- Οι πολιτικές συμμαχίες που «ψήνονται», ο Τσακίρης που… απολύει λογιστές και η επιβράβευση του Βενιζέλου
- Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Οριακή νίκη για τον Μακρόν στον α’ γύρο
- Γαλλικές εκλογές: Απειλείται η απόλυτη πλειοψηφία του Μακρόν - Θεαματική άνοδος για Μελανσόν
- Τι σημαίνει για την Εθνική Ελλάδος η νίκη 2-0 επί του Κοσόβου στο Πανθεσσαλικό στάδιο
- Τράπεζες: Τα έσοδα από προμήθειες στηρίζουν την κερδοφορία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
![Γεωργαντάς, Ελλάδα,georgantas, ellada](https://images32.inewsgr.com/4554/45541884/georgantas-den-yparchei-kanena-thema-episitistikis-asfaleias-stin-ellada-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Γεωργαντάς: Δεν υπάρχει κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα
- Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Οριακή νίκη για τον Μακρόν στον α’ γύρο
- 125.000 εργαζόμενοι αποκτούν ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1η Ιουλίου
- Πλαφόν στις συναλλαγές με crypto; Τι συζητάει η Ευρώπη
- Σενάρια σύγκρουσης απεργάζεται ο Ερντογάν – Οι «θερμές» ημερομηνίες «κλειδιά» για την επόμενη κίνηση του Τούρκου Προέδρου
- Γιώργος Πατούλης: Στα σκαριά η δημοπράτηση νέων μονάδων απορριμμάτων παρά τα εμπόδια στο Γραμματικό
- Επενδύσεις 4,23 δισ. δολαρίων σε νέα πλοία από τους Έλληνες εφοπλιστές
- Ο Απρίλιος του 2000 ήταν ένας σκληρός μήνας για την ιστορική καπνοβιομηχανία Καρέλια
- Το διήμερο σε Αθήνα και Βρυξέλλες που θα κρίνει τα νέα μέτρα στήριξης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αφγανιστάν: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον λεωφορείου
- Συναλλαγές ακόμη και κάτω των δύο ευρώ με πλαστικό και ψηφιακό χρήμα
- Απαγόρευση εξαγωγών και εξοικονόμηση κοτόπουλων στη Μαλαισία
- ΑΠΕ: «Ένεση» 935 εκατ. ευρώ το 2022 για στήριξη των καταναλωτών
- Γ. Γεωργαντάς: Κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα
- Γαλλία-Εκλογές: Προβάδισμα Μακρόν «για μια χούφτα ψήφους»
- Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός εκδιώχθηκε από το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ
- Γαλλία: Νίκη Μακρόν στον Α' γύρο των βουλευτικών εκλογών με μια «χούφτα ψήφων»
- Γεωργαντάς: Κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα