Γερμανική «απόβαση» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Σολτς και Μπέρμποκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο
Όλα πάνω στο «τραπέζι» με την Αθήνα να θέλει να κρατήσει χωρίς κινδύνους της … στροφή του Βερολίνου, ευελπιστώντας στον τερματισμό των ίσων αποστάσεων
Το επόμενο βήμα της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της, κατά τα φαινόμενα, πολύ καλά οργανωμένης και πολυεπίπεδης «επιχείρησης διεθνοποίησης» της τουρκικής επιθετικότητας και του νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και αναμένεται να κορυφωθεί, σε αυτή τη φάση, και ενόψει του κρισιμότερου ίσως καλοκαιριού στην μεταπολεμική ιστορία των σχέσεων Αθήνας-
Στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αναμένεται να συγκεντρωθούν οι ηγεσίες όλων των χωρών της περιοχής που μετέχουν στο εν λόγω συνεργατικό περιφερειακό σχήμα (με το μεγάλο ερωτηματικό, προς ώρας, να αποτελεί η συμμετοχή της Τουρκίας).
Η είδηση όμως, βγήκε χθες, όταν έγινε γνωστό πως στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, μετά από πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη, και ο Γερμανός ΚαγκελάριοςΌλαφ Σολτς, στην πρώτη του επίσκεψη στην χώρα μας ως Καγκελάριος, στο πλαίσιο του διήμερου ταξιδιού του στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Και δεν θα είναι ο μόνος. Στην «οικογενειακή φωτογραφία», επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, αναμένεται ότι θα … ποζάρει και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ισχυρότατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Με τους … συνειρμούς να παραπέμπουν σε… Έβρο του 2020, όταν απέναντι στην υβριδική ερντογανική απειλή με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, έδωσε το «παρών», δίπλα στον Πρωθυπουργό και δίπλα στα ελληνικά- ευρωπαϊκά σύνορα, σύμπασα η Ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ.
Οι πολιτικές- διπλωματικές αναλογίες με την προηγούμενη φάση του μακροπρόθεσμου τουρκικού σχεδίου μόνο συμπτωματικές δεν πρέπει να θεωρούνται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μιας και ο Κ. Μητσοτάκης, έχοντας στα χέρια και τα συρτάρια του όλα τα δεδομένα, τόσο από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όσο και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, «διαβάζει» πλέον διαφορετικά τον Ερντογάν και φέρεται αποφασισμένος να μην αποστεί από τη νέα γραμμή του Μαξίμου: «Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο».
Πόση διάρκεια θα έχει η … στροφή του Βερολίνου;Το ζητούμενο είναι πως θα ξεδιπλωθεί η «γερμανική απόβαση», όπως αποκαλείται από κάποιους, η πρώτη επίσκεψη του Καγκελάριου στα Βαλκάνια, η οποία από μόνη της ενέχει επίσης ισχυρότατους συμβολισμούς και, βεβαίως, ουσία. Καθώς, ο κ. Σολτς, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, θα μεταβεί στο Κόσοβο (όπου στην ημερήσια διάταξη έχει συμπεριληφθεί και μια επίσκεψη στα γερμανικά στρατεύματα της KFOR), τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.
Ενδεικτική των επίσημων προθέσεων του Βερολίνου είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης: Στο επίκεντρο του ταξιδιού θα βρεθούν η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η συμβολή της Γερμανίας στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και την υπέρβαση των αποκλεισμών σε διμερές επίπεδο. Επιπλέον, βασικό θέμα θα αποτελέσει η περαιτέρω από κοινού αντίδραση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται, με τους οπαδούς της ανάγνωσης «ανάμεσα στις γραμμές» να διακρίνουν, ήδη, τα πρώτα μηνύματα των μεσομακροπρόθεσμων επικαιροποιημένων γερμανικών στοχεύσεων και επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ζητούμενο για την Αθήνα είναι επίσης, το πως θα διατηρηθεί και κυρίως πως θα μεταφραστεί εμπράκτως, η περίφημη «γερμανική στροφή» στα ελληνοτουρκικά, η οποία όντως συνετελέσθη, σε αυτή τη φάση, μετά από την πρόσφατη συνεννόηση ( «πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων» την χαρακτήρισε χθες, ο πάντα φειδωλός εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης) Μητσοτάκη- Σoλτς στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αφού βεβαίως είχε προηγηθεί η «χλιαρή», στην καλύτερη περίπτωση, πρώτη ανακοίνωση του Βερολίνου απέναντι στις πρωτοφανείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ακόμα και λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη.
Στην κυβέρνηση δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα, με δεδομένα τα τεράστια οικονομικά και άλλα συμφέροντα, με υποβρύχιες εξοπλιστικές απολήξεις, που χαρακτηρίζουν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις και που, εδώ και δεκαετίες, μεταφράζονταν στις ρητορικές ίσες αποστάσεις.
Από την άλλη όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει τα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά περιθώρια, αλλά και τη νέα δυναμική της χώρας, ώστε, εκμεταλλευόμενος και την κατάσταση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του, να δώσει στους συνομιλητές του να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν έχει, ούτε θέλει να αφήσει, κανένα περιθώριο στην Τουρκία και όλους όσοι την «χαϊδέουν», ακόμα και τώρα, αναφορικά με την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ότι μια νέα κρίση στην περιοχή θα έτρεφε μόνο τους …diaboliques». Πως, οι καθημερινές απειλές σε κορυφαίο επίπεδο, από τους … απέναντι εμπεριέχουν πλέον «ποιοτικές» παραμέτρους που προοιωνίζονται, σύμφωνα με Έλληνες επιτελείς, μεσοπρόθεσμα στην καλύτερη περίπτωση, τεκτονικές αλλαγές.
Ενδεικτικό της ευρύτερης κινητικότητας είναι και το γεγονός ότι στην Αθήνα φτάνει την Τετάρτη, προερχόμενη από το Πακιστάν, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια. Η κυρία Μπέρμποκ θα μεταβεί την επομένη στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τα Βαλκάνια στο διεθνές επίκεντροΠάντως, διαφαίνεται μια πρώτη στρατηγική ταύτιση απόψεων ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη επίσπευσης της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.
Με δεδομένο, αφενός τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Αθήνα στη βόρεια γειτονιά της, αφετέρου τις επίσης αξιοσημείωτες διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα Βαλκάνια, διεργασίες που ενέχουν τον απευκταίο κίνδυνο μετατροπής τους σε νέα εστία εντάσεων σε αυτό που ιστορικά αποκαλείτο «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά από τη συμφωνία που ανακοινώθηκε από τους Σέρβους για τριετή σύμβαση φυσικού αερίου με τη Μόσχα, προκαλώντας την επίπληξη των Βρυξελλών. Με την κατάσταση στο Κόσοβο και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη να μυρίζει «μπαρούτι».
Οικονομία και επενδύσειςΠέραν της «βαριάς» γεωπολιτικής ατζέντας, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει, πάντα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Mononews, να θέσει στο «τραπέζι» και τον παράγοντα οικονομία- ανάπτυξη- επενδύσεις, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα πόση σημασία αποδίδουν οι Γερμανοί στο…πρακτέο.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά θα προτάξει την ενίσχυση των δυνατοτήτων γερμανικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους, όπου η χώρα μας διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, τα logistics, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικών- εκπαιδευτικών κέντρων για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας.
Όπως έδειξε και η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας παραμένουν προνομιακές. Οι στενοί οικονομικοί δεσμοί και η προνομιακή εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες επιβεβαιώθηκαν και το 2020 παρά τις μεγάλες προκλήσεις και την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία, ενώ το 2021 καταγράφονται ανοδικές τάσεις στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει πλέον τις εμβληματικές γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως της Fraport, του ΟΤΕ, της RWE, της VW, αλλά και μικρότερων επενδύσεων με χαρακτηριστικότερη αυτή της Team Viewer στα Ιωάννινα.
Κι αυτό γιατί τα γερμανικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν και γεωγραφική αλλά και τομεακή διασπορά. Ουσιαστικά διαχέονται τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η βόρεια και η δυτική Ελλάδα, καθώς και σε νησιωτικές περιοχές, ενώ σε επίπεδο κλάδων της οικονομίας εστιάζουν στην παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών σε τομείς, όπως η αγορά ενέργειας, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροδιατροφή, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, το εμπόριο, το real estate, η ιδιωτική ασφάλιση, το R&D, η οργανωμένη λιανική και οι νέες τεχνολογίες.
Στις δύο τελευταίες μεγάλες κρίσεις, την κρίση χρέους και την πανδημική, οι Γερμανοί επενδυτές, όχι απλά διατήρησαν τις θέσεις τους στην Ελλάδα, αλλά τις αναβάθμισαν όπου διαπίστωσαν ευκαιρίες. Κι αυτή θα μπορούσε να είναι η κατακλείδα στη συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς: Το πώς θα γίνει η κρίση ευκαιρία.
Διαβάστε επίσης:
Όλαφ Σολτς: Στην Ελλάδα στις 10 Ιουνίου ο Γερμανός καγκελάριος
Γερμανία: Δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ελλάδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ιωβηλαίο: Η Ελισάβετ «ξέμεινε» με τα απομεινάρια - Τα συγγνώμη που δεν είπε ποτέ
- Αλβανία: Ένας στρατηγός στην προεδρία της χώρας
- Ρωσία: «Περίεργη» η αμερικανική προειδοποίηση προς τη Μόσχα για τη Συρία
- Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Τουρκία: «Έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή με την Ελλάδα»
- Αντίπαλος του Ναδάλ ο Ρούουντ στον τελικό του Ρολάν Γκαρός
- Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ύποπτοι 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής - Τα λάθη και οι παραλείψεις
- Βαγγέλης Παπαθανασίου: Έγιναν η κηδεία και η αποτέφρωση του στο Παρίσι
- Κέρδη στο πετρέλαιο μετά από τις δηλώσεις Μπάιντεν για τη Σαουδική Αραβία - Στα 120 δολάρια το brent
- Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Προφυλακίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι ψαράδες
- Λοβέρδος: Τέλος στα παραμύθια, εγώ έδωσα το έγγραφο με το όνομά μου – Γιατί το έκρυψε η Τουλουπάκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ρωσία: «Περίεργη» η αμερικανική προειδοποίηση προς τη Μόσχα για τη Συρία
- Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Τουρκία: «Έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή με την Ελλάδα»
- Γερμανική «απόβαση» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Σολτς και Μπέρμποκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο
- Αλβανία: Τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων επέλεξε ο Ράμα για νέο πρόεδρο της χώρας
- Εκτός FuelEU Maritime έως το τέλος του 2029 τα ακτοπλοΐκά πλοία προς νησιά με λιγότερους από 200.000 κατοίκους
- Σεβεροντονέτσκ: Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν σχεδόν το 20% των εδαφών που έχασαν από τους Ρώσους
- Ρωσία: Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών αναστέλλει τις εργασίες του σε ευρώ
- Λοβέρδος: Εγώ έδωσα στην Προανακριτική το μεταφρασμένο έγγραφο της Τουλουπάκη με το όνομά μου μέσα
- Σκέρτσος: Η Ελλάδα βελτιώνει τις θέσεις της για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
- Επιστροφή στο κόκκινο στη Wall Street, βουτιά 9,22% για τη μετοχή της Tesla
- Τελευταία Νέα Mononews
- Γερμανική «απόβαση» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Σολτς και Μπέρμποκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο
- Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Τουρκία: «Έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή με την Ελλάδα»
- Επιστροφή στο κόκκινο στη Wall Street, βουτιά 9,22% για τη μετοχή της Tesla
- Χρίστος Δήμας: Σημαντική άνοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη startup οικοσυστημάτων
- Αλβανία: Τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων επέλεξε ο Ράμα για νέο πρόεδρο της χώρας
- Σκέρτσος: Η Ελλάδα βελτιώνει τις θέσεις της για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
- Λοβέρδος: Εγώ έδωσα στην Προανακριτική το μεταφρασμένο έγγραφο της Τουλουπάκη με το όνομά μου μέσα
- Εκτός FuelEU Maritime έως το τέλος του 2029 τα ακτοπλοΐκά πλοία προς νησιά με λιγότερους από 200.000 κατοίκους
- Ρωσία: «Περίεργη» η αμερικανική προειδοποίηση προς τη Μόσχα για τη Συρία
- Σεβεροντονέτσκ: Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν σχεδόν το 20% των εδαφών που έχασαν από τους Ρώσους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αντίπαλος του Ναδάλ ο Ρούουντ στον τελικό του Ρολάν Γκαρός
- Amazon: Παραιτείται ο επικεφαλής των καταναλωτικών δραστηριοτήτων μετά από 23 χρόνια
- Χρηματιστήριο: Ο χαμηλός τζίρος εμπόδισε το «κυνήγι» μεγαλύτερων κερδών
- Σημαντική άνοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των startup οικοσυστημάτων
- Οχάιο: Άδεια να οπλοφορούν στους εκπαιδευτικούς
- Δήμας: Σημαντικές δράσεις σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για την αγροδιατροφή
- Χατζηδάκης: Οι επιχειρήσεις στην Ξάνθη έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης
- Μακρόν: Ο Πούτιν έκανε ένα «ιστορικό και θεμελιώδες λάθος» με τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Wall Street: Ξανά στο κόκκινο με καταλύτη τα στοιχεία της απασχόλησης