Για νέες τιτλοποιήσεις μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ» ετοιμάζονται οι Τράπεζες – Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες με τον Γιώργο Ζαββό

Με νέες τιτλοποιήσεις ύψους 25-26 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, συν τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας –το ύψος των οποίων είναι άδηλο προς το παρόν-, οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» για καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, να ρίξουν σε μονοψήφια ποσοστά τα NPEs μέχρι το τέλος του 2021 και να στείλουν σήμα στους επενδυτές.

Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον «Ηρακλή ΙΙ» με δύο νέες

τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ (με δύο τιτλοποιήσεις 5 και 2 δισ. ευρώ συμμετείχε και στον «Ηρακλή»), η Alpha Bank προετοιμάζει τιτλοποίηση ύψους 7-8 δισ. ευρώ και η Eurobank μία νέα τιτλοποίηση ύψους 4-5 δισ. ευρώ.

Το θέμα αυτό, όπως και οι πλειστηριασμοί, τα moratoria, οι αλλαγές στο νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συζητήθηκαν στη σύσκεψη που είχαν χθες νωρίς το απόγευμα οι CEOs κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Alpha) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν ακόμα μέρος ο πρόεδρος της Πειραιώς και της Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και η ΓΓ της ΕΕΤ κα Χαρούλα Απαλαγάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα της συνάντησης ήταν εξαιρετικό, με πλήρη ταύτιση απόψεων κυβερνητικού επιτελείου και τραπεζών, στα θέματα του «Ηρακλή», των πλειστηριασμών, καθώς και του ΤΧΣ.

Οι τραπεζίτες περιμένουν ασμένως την επέκταση του προγράμματος, λέει στο mononews.gr πηγή με γνώση του θέματος.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τη διαβούλευση με την DGComp, ώστε μέσα στον Μάρτιο να έχει πάρει την έγκριση από την Κομισιόν για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», για άλλους 18 μήνες, από φέτος τον Μάιο και μέχρι το τέλος του 2022.

Το ύψος των εγγυήσεων του Δημοσίου θα διαμορφωθεί στα 11 με 12 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ύψος και των κορωνοδανείων που θα τιτλοποιηθούν.

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης αφορούσε τις αλλαγές του νόμου για το ΤΧΣ, καθώς ο ρόλος του δεν μπορεί να είναι το 2021 ίδιος με το 2010. Μέσα στο Φεβρουάριο θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι τροποποιήσεις που αφορούν τη συμμετοχή του Ταμείου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, τις προϋποθέσεις διορισμού μελών στα ΔΣ των τραπεζών, την ευθύνη των μελών ΔΣ του ΤΧΣ.

Ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους εταίρους για το ρόλο και το μέλλον του Ταμείου.

Η συζήτηση βέβαια για το ΤΧΣ, προκάλεσε εύλογα σχόλια από την πλευρά των τραπεζιτών για το περιβόητο fit & proper….

Για το θέμα των πλειστηριασμών –που έχουν «παγώσει» μέχρι τον Ιούνιο, καθώς μεσούσης της πανδημίας η κυβέρνηση νομοθέτησε για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία-, θα υπάρξει την ερχόμενη βδομάδα, νέα συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι πράξεις εκτέλεσης που αφορούν πλειστηριασμούς που έχουν ήδη διεκπεραιωθεί και αφορούν τη μεταβίβαση και τη διανομή του εκπλειστηριάσματος, την έκδοση διαταγών πληρωμής, την επιβολή κατασχέσεων κλπ.

Σε ότι αφορά τώρα τα moratoria, το τοπίο είναι απολύτως θολό. Πόσα θα είναι τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας ουδείς γνωρίζει ακόμα. Οι τραπεζίτες, όπως είπαν χθες στον κ. Ζαββό, θα έχουν μία πιο «καθαρή» εικόνα μετά από ενάμιση περίπου μήνα, καθώς θα υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία για εκείνους τους δανειολήπτες που έχει λήξει το 9μηνο των moratorium.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας: Η πανδημία θα αφήσει «κόκκινα» δάνεια ύψους €8-10 δισ.

Τραπεζίτες: Δύσκολη εποχή για χρηματοδοτήσεις επενδυτικών πλάνων σε κλάδους που έπληξαν τα lockdown

Δάνεια αξίας άνω των €100 δισ. διαχειρίζονται οι Servicers

Keywords
Τυχαία Θέματα