Για όσους αγαπούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό: Σερφάρισμα σε εκδόσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τα μνημεία που βρίσκονται στις πλαγιές της Ακρόπολης και όχι μόνον τα γνωστά, όπως το θέατρο, τα ωδεία, τα χορηγικά μνημεία αλλά και τα σπήλαια, τις πηγές και τα μικρότερα κτίσματα! Όσες απορίες έχετε για τα πανέμορφα ειδώλια που στολίζουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κι αν χάσατε κάποιες από τις εξαιρετικές εκθέσεις του των τελευταίων ετών, μια ευκαιρία να τις δείτε.

Αυτά και άλλα προσφέρει η περιήγηση σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές εκδόσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,

που πλέον είναι ανοικτές για όλους  μέσω της κεντρικής του ιστοσελίδας www.tap.gr

Όπως ανακοινώνεται λοιπόν από το ΥΠΠΟ, εκτός από την περιήγηση στην Ακρόπολη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει μέσα του ΤΑΠΑ σερφάρισμα στις εξής εκδόσεις:

-Στα «Πήλινα Ειδώλια», που παρουσιάζουν τον μικρόκοσμο της κοροπλαστικής τέχνης  του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με 600 ειδώλια, από διάφορα  εργαστήρια, αποκαλύπτοντάς μας πτυχές από τη ζωή των αρχαίων.

– Στη «Συλλογή Βλαστού – Σερπιέρη» που μας ξεναγεί σε 450 αρχαιότητες από την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία.

– Καταλόγους και από το τριετές αφιέρωμά του στα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και συγκεκριμένα από τις εκθέσεις:

«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…». Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, η οποία μας προσκαλεί σε ένα νοερό περίπατο στην Αθήνα του 17ου-19ου αιώνα, τότε που τα κατάλοιπα του παρελθόντος ήταν αναπόσπαστο μέρος του αττικού τοπίου.

«Οι Οδύσσειες» δηλαδή, η συνεχής Οδύσσεια του ανθρώπου, από τα αρχαία χρόνια για να επιβιώσει, να αφήσει το αποτύπωμά του στις εκφάνσεις της καθημερινής του ζωής, στη πνευματική και κοινωνική του δραστηριότητα.

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη», επειδή ο άνθρωπος  από την νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη ελληνική αρχαιότητα αναζητά, ανακαλύπτει και εφευρίσκει το Ωραίο. Το εντάσσει στην καθημερινότητά του, από τα πιο μικρά αντικείμενα μέχρι τα εμβληματικά μνημεία του δημόσιου χώρου.

Επίσης το ΤΑΠΑ προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από μύθους, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χορούς, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες, και τεχνικές μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου ελληνικού πολιτισμού.

Επιπλέον, ερευνητές, φοιτητές, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί αλλά και όποιος ενδιαφέρεται για την Αρχαιολογία θα βρει, με ελεύθερη πρόσβαση, στην «Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη», επιλεγμένα τεύχη Αρχαιολογικών Δελτίων, πρακτικά αρχαιολογικών και ιστορικών συνεδρίων, μονογραφίες κι επιστημονικές εκδόσεις, απ΄όπου ο καθένας μπορεί  να αντλήσει πληροφορίες που του χρειάζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα