Γιάννος Κοντόπουλος: «Αν δεν φέρω μία εταιρεία στο Χρηματιστήριο, θα έχω αποτύχει»

Τις εντυπώσεις κέρδισε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, κατά την πρώτη παρουσίαση που έκανε αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει για το μέλλον του Χρηματιστηρίου.

Σε μία εκδήλωση στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus, παρουσία των στενών συνεργατών του, Νίκου Κοσκολέτου, διευθυντή χρηματοοικονομικών, Νίκου Πορφύρη, διευθυντή διεθνών δραστηριοτήτων, και Θεόδωρου Ζάρρου, διευθυντή τεχνολογίας, ο κ. Κοντόπουλος ξεδίπλωσε το πολυαναμενόμενο, εδώ και έξι μήνες από την τοποθέτησή

του, σχέδιό του για την επόμενη μέρα της αγοράς, στη μετά Σωκράτη Λαζαρίδη εποχή.

Ο κ. Κοντόπουλος κέρδισε τις εντυπώσεις διότι έθεσε ως υπέρτατο στόχο του την προσέλκυση νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Σημασία έχει ο τρόπος που θα το επιδιώξει. Όπως είπε σε πηγαδάκι δημοσιογράφων στο περιθώριο της παρουσίασης, «θα έχω επιτύχει αν φέρω έστω και μία εταιρεία στην αγορά. Διαφορετικά, δεν έχω πρόβλημα να αποχωρήσω».

Η αίσθηση που έδωσε είναι ότι η αγορά, η ΕΧΑΕ, η Λεωφόρος Αθηνών, την περίοδο αυτή ζει και «αναπνέει» για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εδώ και χρόνια στο Χ.Α., αυτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, το IPO αυτό αναμένεται να έχει προστιθέμενη αξία στην αγορά. Κατ’ αρχήν θα πρόκειται για μεγάλη εγγραφή με προσέλκυση πολλών ιδιωτών επενδυτών, ελληνικής προέλευσης. Αποκτά νόημα το story του τουρισμού στη χώρα που φέτος τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να πετυχαίνει ιστορικά υψηλά αεροπορικές προσεγγίσεις, και ταυτόχρονα θα αποτελέσει «κράχτη» για την εισαγωγή και άλλων εταιρειών που μέχρι τώρα δεν εξέταζαν καν την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πλέον σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων, οπότε και του κόστους δανεισμού, η επιλογή του χρηματιστηρίου ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων αποκτά νόημα.

Ο κ. Κοντόπουλος μίλησε για λίστα μεγάλων μη εισηγμένων εταιρειών που έχει στη διάθεσή του και ανέφερε πως έχει ξεκινήσει τις επαφές προσέγγισης των διοικήσεών τους. Αναγνώρισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτα, αφήνοντας αιχμή για την προηγούμενη διοίκηση, πλην όμως παραδέχθηκε ότι ήταν «τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης». Και πάλι όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην περίοδο της κρίσης μέχρι και το 2019 μόλις το 1/3 των εισηγμένων είχε αποδόσεις μηδενικές ή αρνητικές, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τη δυναμική που υπάρχει στην αγορά διαχρονικά.

Το σχέδιο του κ. Κοντόπουλου θα γίνει συντονισμένα για την προσέλκυση των επιχειρήσεων. Σε επαφή με τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις θα έρχονται ο ίδιος, στελέχη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να αρθούν τυχόν ανησυχίες τους, και ένας επενδυτικός τραπεζίτης για να εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Χ.Α. σε σχέση με άλλες πηγές κεφαλαίων (τραπεζικός δανεισμός).

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές, προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει ήδη, με την εισαγωγή του ΔΑΑ στο προσεχές μέλλον να συμβάλει στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης και του τζίρου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η μείωση του φόρου επί των πωλήσεων, ο οποίος, σημειωτέον, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο χρηματιστήριο του κόσμου. Ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι δυνητικά η αναβάθμιση του Χ.Α. σε ώριμη αγορά είναι ανεξάρτητο θέμα από την επενδυτική βαθμίδα που θα μπορούσε να πάρει η χώρα και η οποία προσδιορίζεται για το 2023 (σ.σ. εκτός κι αν γίνει κανένα θαύμα σήμερα από την DBRS ή την Moody’s…).

Τέλος κρίσιμο ζήτημα, το οποίο συνδέεται με την αύξηση του τζίρου και βεβαίως την επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές (κατά προτίμηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στον MSCI) είναι η αύξηση της διασποράς των μετοχών. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «στόχος» είναι το 40% της ΕΤΕ που ανήκει στο ΤΧΣ και τα συντριπτικά υψηλά ποσοστά που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εισηγμένες κρατικές εταιρείες EYΔΑΠ, ΕΥΑΘ, OΛΠ και ΟΛΘ (πάνω από 7% για κάθε λιμάνι).

Το Χ.Α. ξεκινάει παρουσιάσεις σε συνεργασία με μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού. Για τις 4 – 5 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο roadshow του Χ.Α. με τη συνεργασία της Wood στη Νέα Υόρκη και στις 28 – 29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο με τη συνεργασία της Morgan Stanley. Η διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά θα προσκληθούν και μη εισηγμένες εταιρείες. Στην εκδήλωση στο Λονδίνο έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι θα δώσει το «παρών» ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάτι που δείχνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη του χρηματιστηρίου, ως μοχλού προσέλκυσης επενδύσεων μετά το εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο που οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Φορτσάρουν οι αγοραστές στην Πειραιώς που επέστρεψε πάνω από το 1,15 (τιμή της ΑΜΚ) μετά από τρεις μήνες

Keywords
Τυχαία Θέματα