Γιατί ανανεώθηκε η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα – Το παρασκήνιο και οι σχέσεις εμπιστοσύνης

Η εμπειρία, η ικανότητα, αλλά και η αποδοχή που έχει στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέτρησαν καταλυτικά για την ανανέωση της εξαετούς θητείας του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Η παραμονή του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς καιρό τώρα είχε αποσπάσει την εμπιστοσύνη

της κυβέρνησης. Αν και οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις ήταν πυκνές, εντούτοις ο κύβος της επανεκλογής του είχε ουσιαστικά ριφθεί και απέμεναν μόνο οι τυπικές διαδικασίες. Κάτι το οποίο συνέβη σήμερα, με την κυβερνητική ανακοίνωση η οποία και επισημοποίησε την πρόταση για την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή.

Εύστροφος και γρήγορος στις αποφάσεις του, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα των capital controls και των παρενεργειών που αυτά δημιούργησαν όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό, αλλά και στο ευρύτερο τοπίο της εγχώριας οικονομίας.

Με την κυβέρνηση Τσίπρα, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε μια «δύσκολη» συμβίωση, καθώς συχνά πυκνά γινόταν στόχος των αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και μέσα στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, όπου ορισμένοι από τους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσαν να του βάλουν τρικλοποδιές. Επί της ουσίας, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν το πιο αγαπημένο… κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης της θητείας του, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μια δηλητηριώδη ανακοίνωση με την οποία τον χαρακτηρίζει… υπονομευτή της προοδευτικής κυβέρνησης. Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι επί ημερών Τσίπρα η χώρα οδηγήθηκε στα βράχια στο όνομα της εξωπραγματικής… περήφανης διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος, καιρό τώρα, απέφευγε να πει το παραμικρό για την ανανέωση της θητείας του, αν και η όλη στάση του απέπνεε σιγουριά.

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εξαρχής έναν πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας με τον κεντρικό Έλληνα τραπεζίτη. Πάρα ταύτα, τουλάχιστον στην αρχή υπήρξαν, κυρίως στο παρασκήνιο, και ορισμένες «φωνές» οι οποίες δεν ήθελαν την ανανέωση της θητείας του. Με την πάροδο του χρόνου, οι όποιες ενστάσεις αμβλύνθηκαν και ουσιαστικά δρομολόγησαν την απόφαση για μια δεύτερη θητεία στη θέση του διοικητή της ΤτΕ.

Η μεγάλη εμπειρία, η γνώση όλων των παραμέτρων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και η ικανότητά του να παίρνει γρήγορες αποφάσεις ήταν καταφανώς τα «μεγάλα όπλα» του Γιάννη Στουρνάρα.

Εξίσου σημαντική ήταν και η εμβέλειά του στους κόλπους της ΕΚΤ όπου και απολαμβάνει καθολικής αποδοχής. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό και η ανάληψη καθηκόντων προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον υπολήπτεται ιδιαίτερα, αναγνωρίζοντας ότι στην παρούσα φάση αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τον νευραλγικό ρόλο του διοικητή της ΤτΕ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού, ο Γιάννης Στουρνάρας χειρίστηκε με επιτυχία κρίσιμα ζητήματα με κορυφαίο εκείνο της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο νέο QE της ΕΚΤ. Κάνοντας παράλληλα και σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παράλληλα, πυκνές είναι και οι κινήσεις του προς την κατεύθυνση της διαχείρισης που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Πέραν τούτων, και με δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης που η πανδημία δημιούργησε.

Προσηνής, καίριος στις επισημάνσεις του, αλλά και με ισχυρή επικοινωνιακή επίδραση, ο Γιάννης Στουρνάρας, με την ανανέωση της θητείας του, θα γίνει ο μακροβιότερος κεντρικός τραπεζίτης στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Θα γίνει επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος σε θητεία διοικητής της ΤτΕ σε ολόκληρη την ιστορία της τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε το 1928.

Από το πόστο του διοικητή της ΤτΕ έχουν περάσει μέχρι τώρα 17 πρόσωπα, εκ των οποίων τη μεγαλύτερη θητεία είχε ο Ξενοφών Ζολώτας. Συνολικά 12 χρόνια και 6 μήνες, στο διάστημα από τον Φεβρουάριο του 1955 έως τον Αύγουστο του 1967, ενώ άλλη μία 7ετή θητεία έκανε ο ίδιος από τον Νοέμβριο του 1974 έως τον Νοέμβριο του 1981.

Σε ολόκληρη την ιστορία της ΤτΕ, τέσσερις από τους διοικητές της έγιναν και πρωθυπουργοί της χώρας (Εμμανουήλ Τσουδερός, Αλέξανδρος Διομήδης, Ξενοφών Ζολώτας και Λουκάς Παπαδήμος).

Έως τώρα και σε ό,τι αφορά τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η μεγαλύτερη θητεία ήταν του Δημήτρη Χαλικιά (8 χρόνια) και ακολούθησε εκείνη του Λουκά Παπαδήμου για 7 χρόνια και 8 μήνες.

Πλέον ο Γιάννης Στουρνάρας, με την ανανέωση της θητείας του, θα συμπληρώσει 12 χρόνια στο τιμόνι της ΤτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα