Γιατί ο Ερντογάν… ψηφίζει Ελλάδα; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης – Όλο το παρασκήνιο

00:00 2/7/2022 - Πηγή: Mononews

Την ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης να μην ακολουθήσει τον Ερντογάν στον επικίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ δρόμο των καθημερινών έωλων απειλών, με βασικό αποδέκτη την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Τουρκία, διαμηνύουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, με αφορμή την πρωτόγνωρη δήλωση στην οποία προχώρησε χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος, προτρέποντας ανοιχτά τους Έλληνες ψηφοφόρους να καταψηφίσουν την Κυβέρνηση.

Ελπίζω

ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες, οι οποίες θα έχουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ο Ερντογάν, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, λίγες ώρες μετά από την Σύνοδο της Μαδρίτης, το θεσμικό προσωπείο του συμμάχου, τη φωτογραφία με τον Μπάιντεν και την υποσχετική για τους “τρομοκράτες” και τα F-16, όταν, επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη, “ανέβασε” το χιλιοπαιγμένο έργο του νεο-οθωμανισμού.

Στην Αθήνα, αν και κάνουν λόγο για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και για στήριξη Ερντογάν στον Αλ. Τσίπρα, θεωρούν ότι και οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη εναντίον της Ελλάδος, τρεις μέσα σε μια μέρα, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη των αποτελεσμάτων που επιφέρει η συνεχής διπλωματική και στρατιωτική ισχυροποίηση της Ελλάδας.

Και ότι οι νέες ιαχές σε καμία περίπτωση δεν προσθέτουν τίποτε παραπάνω από μερικές ακόμα “κορώνες” στο αναθεωρητικό ντελίριο της άλλης πλευράς. Ντελίριο που επιχειρεί ανεπιτυχώς, να αυτοτροφοδοτηθεί, με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και καιρό, “δεν τσιμπάει”.

Ντελίριο που, ταυτόχρονα, επιχειρεί επί ματαίω, να λειτουργήσει παρελκυστικά απέναντι στην οικονομική και τη δημοσκοπική κατρακύλα που προοιωνίζεται ανήκεστο πολιτική βλάβη για τον ένοικο του Λευκού Παλατιού. Όπως πιστοποιεί και η τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, η οποία, και πάλι, φέρει τον Ερντογάν να ηττάται από οποιονδήποτε από τους τέσσερεις πιθανούς ανθυποψηφίους του στον δεύτερο γύρο.

Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται στρατιωτικά και διπλωματικά

Όμως, αυτό που αποτελεί πλέον τον μόνο δείκτη για την ελληνική Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία είναι το τι συμβαίνει στο πεδίο. Κι εκεί, προσώρας, δεν υπάρχουν σοβαρά σημάδια επιδείνωσης της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν αποκλείεται κίνηση της Τουρκίας, είτε στον ΟΗΕ, είτε εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, είτε νοτίως της Κρήτης.

Το σενάριο των “ήρεμων νερών” είναι ωστόσο το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και φαίνεται πως ενισχύεται και από τα μηνύματα Μπάιντεν προς τον Ερντογάν περί ανάγκης για σταθερότητα στο Αιγαίο και τη Συρία. Αλλά και τα μηνύματα Ελλήνων Ομογενών και Αμερικανών βουλευτών προς τον Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Με το ελληνοαμερικανικό λόμπυ και το ευρύτερο αντιτουρκικό μέτωπο στις ΗΠΑ, να προετοιμάζεται για την “μητέρα των μαχών” με αφορμή τα F-16, έχοντας ήδη έτοιμο το χαρακτηριστικό σύνθημα: Νo jets for Turkey.

Η προσωρινή νηνεμία στο Αιγαίο επ’ ουδενί σημαίνει εφησυχασμό, το αντίθετο, μιας και άπαντες είναι σε επιφυλακή, ενόψει της επόμενης αναθεωρητικής κίνησης της Άγκυρας.

Οι επιτελείς, έχοντας στα διπλωματικά και επιχειρησιακά ραντάρ τους κάθε κίνηση των απέναντι, βρίσκουν χρόνο να ενδυναμώσουν την αποτρεπτική δύναμη και τις συμμαχίες της Ελλάδας. Και στο πλαίσιο αυτό, από την μια, μετά το επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για τα F-35, μπαίνει στην τελική ευθεία η αγορά κορβετών και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO για το Πολεμικό Ναυτικό, μετά την παρουσίαση των εισηγήσεων της στρατιωτικής ηγεσίας προς τον Πρωθυπουργό.

Και από την άλλη, ο Νίκος Δένδιας προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι στρατηγικές συμμαχίες με Γαλλία, την Αίγυπτο και την Ινδία, κυρίως μέσω των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου που εμπεριέχονται στο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, μπορούν να βοηθήσουν την επίλυση σειράς προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά, επιμένει και στη χρήση του όρου “εθνική απειλή” όταν περιγράφει την τουρκική επιθετικότητα, καλώντας παράλληλα, τα κόμματα να αφήσουν εκτός κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα