Γιατί ο Γιάννος Κοντόπουλος σκέφτεται να μειώσει τις χρεώσεις παραμονής των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο

Τρεισήμισι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, ψάχνει να βρει τους τρόπους εκείνους που θα καταστήσουν το χρηματιστήριο πιο ελκυστικό για τις ίδιες τις εισηγμένες και κατ’ επέκταση τους επενδυτές.

Από το 2010, δηλαδή εδώ και 12 χρόνια το κόστος παραμονής των εισηγμένων παραμένει αμετάβλητο, ενώ κάθε χρόνο, κατά την περίοδο διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων, δεν λείπουν οι γκρίνιες

εκ μέρους των εκπροσώπων των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α. Ένας από τους βασικότερους λόγους που επικαλούνται οι εισηγμένες για να αποχωρήσουν από το Χ.Α. είναι το περίφημο κόστος παραμονής το οποίο σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 3% του συνολικού τζίρου! Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μία εταιρεία είτε δεν σκέφτεται την είσοδό της, είτε εξετάζει μετά από χρόνια παραμονής στο ταμπλό την αποχώρησή της.

Το θέμα αυτό φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι έθιξε ο κ. Κοντόπουλος στο διήμερο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρόν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου, τραπεζικά στελέχη και διαχειριστές.

Το γεγονός ότι τελευταία εταιρείες, όπως η Μπλε Κέρδος ή η Dimand πήραν την απόφαση και κάνουν πράξη την απευθείας εισαγωγή τους στη Λεωφόρο Αθηνών, έστω κι αν προέρχονται από τον ίδιο κλάδο, αυτό των ακινήτων, το ερώτημα που τίθεται από τους ανθρώπους της αγοράς είναι αν θα υπάρξει συνέχεια.

Το κόστος παραμονής θεωρείται από τα πιο υψηλά όταν αντίστοιχα σε άλλες αγορές, όπως στο Χ.Α.Κ (Κύπρος) ή στο Ισραήλ, το ζητούμενο φαίνεται να είναι η προσέλκυση επενδυτών.

Το θέμα απασχολεί και το υπουργείο Οικονομικών, που σε συνεργασία με την EBRD. Συντάσσουν έκθεση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεφαλαιαγορά, με τις χρεώσεις να βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Πέρα από την μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% και την μείωση των φορολογικών συντελεστών, επανέρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παροχή φορολογικών κινήτρων για την είσοδο μίας εταιρείας στο χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η περίφημη Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. φυτοζωεί

Ο κ. Κοντόπουλος από την ίδια εκδήλωση ανέφερε ότι «θα πρέπει να συντονιστούμε ώστε να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα της αγοράς και να υπάρξει ένα λειτουργικό περιβάλλον για τις ίδιες τις εισηγμένες. Αυτό που προέχει είναι: το προϊόν, η λειτουργικότητα και να δημιουργήσουμε ένα δυνατό συνταξιοδοτικό και αποταμιευτικό πυλώνα. Εκτιμώ πως αν συνεχίσουν οι επιτυχίες σε οικονομικό επίπεδο, ακόμη και να μην είναι αποτελεσματική η αγορά επενδύσεων και το χρηματιστήριο, η ίδια η οικονομία θα μας τραβήξει προς τα επάνω».

Μάλιστα στην εκδήλωση της ΕΘΕ η επαγγελματική διαχείριση είχε την τιμητική της. Και ειδικά το σκέλος της λειτουργίας των αγορών ως εναλλακτικός αποταμιευτικός μηχανισμός.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Πώς και πόσο αμείβονται οι insiders και η περίπτωση του Γιάννου Κοντόπουλου
Keywords
Τυχαία Θέματα