Γιατί ο Κυριακός Μητσοτάκης επισκέφθηκε με προτεραιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Ανασυγκρότησης

Το υπουργείο Ψηφιακής Ανασυγκρότησης ήταν χθες το δεύτερο υπουργείο (προηγήθηκε το Παιδείας) που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως δήλωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί μονόδρομο. Οι υπηρεσίες του κράτους χρειάζεται να απλοποιηθούν και να γίνουν όλες ψηφιακές. Έχουμε φιλόδοξα σχέδια με συγκεκριμένα έργα που σύντομα θα τα δουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους».

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε των παραπάνω δηλώσεων συμμετείχε  ο υπουργός Ψηφιακής Ανασυγκρότησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί, Απλούστευσης

Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς και Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρήγορης Ζαρειφόπουλος και ο Αντώνης Τζωρτζακάκης που θα αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο υπουργείο που έχει την αρμοδιότητα για όλα τα συστήματα πληροφορικής. Όπως είπε, «στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να γίνει η ζωή των πολιτών ευκολότερη», ενώ ο πρωθυπουργός καταλήγοντας σημείωσε «πως το υπουργείο στελεχώθηκε με άξια στελέχη, υπάρχει εξαιρετικό επιτελείο και όλοι περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο υπουργείο αυτό γιαυτό και ο κ. Πιερρακάκης έχει οριστεί και ως υπουργός Επικρατείας». 

Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει ως προς την εφαρμογή των τεχνολογιών που θα επιτρέψουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της, ενώ θεσμικές εκκρεμότητες υπάρχουν όσο αφορά τη δυνατότητα υλοποίησης των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κεραιών φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που αφορά τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στις περιοχές που δεν θα επενδύσει απευθείας ο ιδιωτικός τομέας.

Την ίδια στιγμή μεγάλο είναι το κενό σε έργα πληροφορικής. Τα έργα που σχεδιάστηκαν και πολύ περισσότερο υλοποιήθηκαν είναι ελάχιστα και όπως φαίνεται ορισμένα είναι και προβληματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων», προϋπολογισμού 12,9 εκατ. ευρώ, η σύμβαση του οποίου δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην πρόσφατη απόφασή του (5/7/19) για το έργο αυτό (ένα από τα τέσσερα «εμβληματικά» όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς) το Ελεγκτικό Συνέδριο ουσιαστικά λέει πως η επιλογή των barcode scanners (εξοπλισμός τμήμα των προμηθειών του διαγωνισμού) δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες του έργου και έτσι δεν δίνει το πράσινο φως να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στην απόφασή του κάνει μνεία στις επιστολές που είχαν αποστείλει οι εταιρείες IKnowHow, ONEX και Netlink. Οι τρεις εταιρείες είχαν επισημάνει ότι οι συγκεκριμένες προδιαγραφές του προς προμήθεια εξοπλισμού της διακήρυξης του έργου, πληρούνται από έναν και μόνο προμηθευτή και είχαν ζητήσει τη τροποποίηση αυτών προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμμετοχή και άλλων υποψηφίων στο διαγωνισμό με την υποβολή παραπλήσιων προσφορών. Η άποψη αυτή απορρίφθηκε από το ΕΔΕΤ (ο φορέας που διενήργησε τη διαδικασία) μόνον με την επίκληση της άποψης του κύριου του έργου, δηλαδή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία.

Ενδεικτικό επίσης του τι έχει διαμειφθεί όσο αφορά την ψηφιακή πολιτική τα τελευταία χρόνια είναι και το γεγονός ότι, εκτός από το Σύζευξις 2, έργο που ήταν ώριμο από το 2014, είχαν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και υπήρχαν ανάδοχοι, κανένα άλλο έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Και για το Σύζευξις 2 οι συμβάσεις υπεγράφησαν 3 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

The post Γιατί ο Κυριακός Μητσοτάκης επισκέφθηκε με προτεραιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Ανασυγκρότησης appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα