Γιώργος Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα καλύψει τις ανάγκες μη πόσιμου νερού 8 δήμων

Στις μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης των επιδόσεών της ΕΥΔΑΠ στη διαχείριση των λυμάτων και αξιοποίησής τους στην άρδευση, αλλά και στην αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες οκτώ Δήμων σε μη πόσιμο νερό, αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στο Digital Athens Water Forum, o Γιώργος Σαχίνης, Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ.

Όπως

είπε, στην Αττική έχουμε έκταση υδροφορέων 3104 km2, που δίνουν 273-293 hm3 τον χρόνο. Η σημερινή κατανάλωση είναι ~33 hm3 ενώ ακόμη 260 κυβικά τον χρόνο είναι τα λύματα και αυτό μας δείχνει τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με τη διαχείριση λυμάτων προς επαναξιοποίηση.

Προς το παρόν μικρό μέρος των λυμάτων υποβάλλεται σε επεξεργασία, ενώ σημαντικό και μεγάλο έργο είναι το έργο επεξεργασίας λυμάτων Ανατολικής.

Σήμερα στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων περνούν από επεξεργασία ~5,9 hm3 τον χρόνο και ο στόχος στην 20ετία είναι να φτάσουν τα 13 hm3.

Όσον αφορά τις γεωτρήσεις είναι 109 Διαθέσιμες, 20 σε κυκλική λειτουργία αλλά οι περισσότερες δεν αξιοποιούνται γιατί δεν υπάρχει ανάγκη.

Στην επεξεργασία λυμάτων εντάσσεται και η τεχνολογία  Sewer Mining. Η εταιρεία ξεκινάει κάποιες μικρές μονάδες Sewer Mining που είναι ευέλικτες και μπορούν να συνδεθούν με συστήματα αποχέτευσης. Σήμερα υπάρχουν δύο τέτοιες πιλοτικές μονάδες, μια στο Φυτώριο του Δήμο Αθηναίων και μία στο  ΚΕΡΕΦΥΤ της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση.

Η αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Τέλος, μη πόσιμο νερό έχει και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα ρωμαϊκό μνημείο κατασκευή 140 μΧ που επισκευάστηκε από το 1870-1945 και τώρα αναβιώνει. Πρόκειται για ένα υπόγειο  υδρομαστευτικό έργο μήκους 23,7 χλμ. που τραβάει νερό από τον υπόγειο υδροφορέα, γεμίζει νερό κατά μήκος όλων αυτών των χιλιομέτρων και καταλήγει στη θάλασσα.

«Γι’ αυτό όμως έχει σήμερα αρνητικό αποτύπωμα και στόχος των έργων μας είναι να μετατρέψουμε σε θετικό το αποτύπωμά του», σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο έχει αφετηρία τις παρυφές της Πάρνηθας και καταλήγει στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι. Είναι μοναδικό στην Ευρώπη στο είδος και μήκος του και έχει τεράστια πολιτιστική αξία ενώ παράλληλα αποτελεί ένα υδάτινο πόρο κατάλληλο για ύδρευση πρασίνου και βιομηχανική χρήση.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε ένα έργο ολοκληρωμένης αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου από κοινού με φορείς και κατοίκους της Αττικής.

Τα έργα αξιοποίησης του Αδριάνειου υδάτινου πόρου & μνημείου ξεκίνησαν το 2020 και θα ολοκληρωθούν το 2027.

Ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Υδραγωγείου γίνεται στον Δήμο Χαλανδρίου. Το πιλοτικό έργο στο Χαλάνδρι (προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ) έχει στόχο την ανάπλαση 14 στρεμμάτων με πράσινο και πολιτιστικές υποδομές για μια εξοικονόμηση 25.000 κμ./έτος και δημιουργία 5 χλμ. δικτύου ύδρευσης πρασίνου.

Στόχος είναι αυτό που γίνεται στο Χαλάνδρι να γίνει σε 8 Δήμους -Αχαρνών, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Αθηνών- με τη συνεργασία ΕΥΔΑΠ, ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Αττικής.

Πλεονεκτήματα

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση και ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου συνδράμει στη μείωση της αστικής θερμικής νησίδας και στην αύξηση πρασίνου & υδάτινων στοιχείων, θα καλύψει τις ανάγκες μη πόσιμου νερού οκτώ δήμων, θα συνεισφέρει στην αστική ανάπλαση, θα προσφέρει ενεργά στη  βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και ταυτόχρονα δημιουργεί δίκτυα όπως η Αλληλέγγυα Κοινότητα Νερού UIA

Επίσης, τόνισε ο κ. Γιώργος Σαχίνης, «συνεισφέρουμε στην αστική ανάπλαση φέρνοντας το νερό και τον πολιτισμό κοντά, αυτά τα 24 χλμ αποκτούν ταυτότητα, γίνονται προορισμός και έτσι προσφέρουμε και στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη γιατί μπορεί να δημιουργηθεί γύρω από αυτό πόλος έλξης επιχειρηματικότητας».

Η Δεξαμενή Κολωνακίου του 1870 που είναι χτισμένη πάνω στη ρωμαϊκή δεξαμενή κατάληξης είναι ένα σημείο που μπορεί κανείς να δει το Υδραγωγείο, που καταλήγει εκεί. “Σήμερα, έχει γίνει μια μελέτη φωτισμού της Δεξαμενής που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και ωριμάζουμε ένα έργο αρχιτεκτονικής  διαμόρφωσης των δεξαμενών αυτών σε χώρους ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου σε χώρους που θα μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει”, κατέληξε ο κ. Γιώργος Σαχίνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα