Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Πως θα επενδύσουμε 2,5 δισ. ευρώ στην Δυτ. Μακεδονία-Τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα 5

Για 2,5 δις επενδύσεις τα επόμενα 4 χρόνια στη Δυτική Μακεδονία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στη σύντομη τοποθέτηση του χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη.

 Ειδικότερα, όπως ανέλυσε,  370 εκ. ευρώ θα επενδυθούν σε έργα αποκαταστάσεων,  110 εκ. ευρώ σε έργα τηλεθερμάνσεων (τα οποία θα συμπληρωθούν από επενδύσεις των Δήμων στις διασυνδέσεις),

300 εκατ. ευρώ σε νέες δραστηριότητες πλην ΑΠΕ, 250 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5,  ενώ σε επένδυση 1,2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών 1,9 GW.

“Η ΔΕΗ σήμερα  είναι πολύ πιο δυνατή σε σχέση με δύο χρόνια πίσω και είμαστε έτοιμη να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, αναγκαίες για τη χώρα και την ενέργεια. Η ΔΕΗ ήταν και θα είναι στη Δυτική Μακεδονία”, τόνισε ο κ. Στάσσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχει αποφασιστεί πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί με λιγνίτη η “Πτολεμαΐδα 5”

Σημειώνεται, ότι όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, δεν έχει αποφασιστεί πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί με λιγνίτη η “Πτολεμαΐδα 5”. Ειδικότερα, σημείωσε: “Πράγματι είναι ένα αντικείμενο συζήτησης ακόμα και μεταξύ της κυβέρνησης και της ΔΕΗ το για πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί με λιγνίτη και το αν και πότε πρέπει να μετατραπεί σε μία μονάδα φυσικού αερίου. Δεν έχουν παρθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις. Θα ληφθεί υπόψη ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και προφανώς και οι προτεραιότητες της επιχείρησης, η οποία τελικά είναι και ο διαχειριστικής και ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης μονάδας.

Τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός,  τη συμβολή της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία για δεκαετίες. Σημείωσε,  “έχετε δίκιο να λέτε ότι για 70 χρόνια η ανάπτυξη της πατρίδας μας στηρίχθηκε σε φτηνή ενέργεια, η οποία πρωτίστως παρήχθη εδώ, σε μία κοιλάδα ουσιαστικά. Και αυτό αποτέλεσε πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά στα πρώτα βήματα του εκβιομηχανισμού της χώρας, πλην όμως τώρα πια θα πρέπει να δούμε ένα διαφορετικό μοντέλο και έναν διαφορετικό ρόλο για την περιοχή, στον οποίο πάντα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πρέπει να έχει παρουσία, όντας όμως πολύ πιο ισχυρή απ’ ότι ήταν στο παρελθόν.

Έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

Θύμισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης τη μεγάλη διαφορά που έχει σήμερα η ΔΕΗ από όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, καθώς τότε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήταν στα όρια της χρεοκοπίας.

“Αποτελούσε ίσως το πρώτο πρόβλημα, το πρώτο κατεπείγον πρόβλημα, εφιάλτη θα τον χαρακτήριζα, τον οποίον έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή μας τον Ιούλιο του 2019 και πιστεύω ότι όλοι μπορεί να έχουμε τις επιμέρους διαφωνίες μας και με τους εργαζόμενους και με τους συνδικαλιστές, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία μπόρεσε και άντλησε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να μπορέσει, ακριβώς, να υποστηρίξει επενδύσεις σαν και αυτές για τις οποίες μιλάμε, χωρίς και θέλω να το τονίσω αυτό, να απωλέσει τον δημόσια χαρακτήρα της” είπε.

“Το κράτος διά το υπερταμείου εξακολουθεί να ελέγχει το 34% της επιχείρησης, να ελέγχει ουσιαστικά και να μπορεί να επιλέγει τη διοίκηση και δια αυτού του ποσοστού ουσιαστικά να ασκεί δημόσιο έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, για αυτό και ουδέποτε θα απωλέσει η ΔΕΗ το Δ μπροστά στο όνομά της. Όμως η ΔΕΗ σήμερα είναι μία ανταγωνιστική και ισχυρή επιχείρηση, η οποία μπορεί να κάνει τις επενδύσεις στην περιοχή, να επενδύσει σε μεγάλα φωτοβολταϊκά, να στηρίξει και βέβαια σήμερα για αυτό έχει ξεχωριστή σημασία και τους καταναλωτές σε μία δύσκολη συγκυρία λόγω των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και όλα αυτά δε θα μπορούσαμε να τα είχαμε πετύχει, εάν δεν είχαμε προχωρήσει σε μία ουσιαστική εξυγίανση της επιχείρησης με τη στήριξη και θέλω να το πω αυτό, των εργαζόμενων, διότι τελικά εάν η επιχείρηση πάει καλά και οι εργαζόμενοι πηγαίνουν καλά” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, μετατρέποντας την περιοχή σε επενδυτικό πόλο για τη μεταλιγνιτική εποχή, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, στην Κοζάνη.

Το ΣΔΑΜ αποτελεί τον οδικό χάρτη για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού ιστού των λιγνιτικών περιοχών, ώστε να μεταβούν στην εποχή μετά την απολιγνιτοποίηση. Αποβλέπει στην αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την ανάπτυξη του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω τη δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας.

Για την υλοποίηση του Σχεδίου, που καλύπτει την περίοδο 2021-27, θα αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για αποκαταστάσεις εδαφών, σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ από το κοινοτικό επενδυτικό εργαλείο InvestEU και από τις δανειακές διευκολύνσεις για υποδομές που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και δημόσιοι πόροι άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αναμένονται ακόμα, μεταξύ άλλων, 2 δισεκ. ευρώ από επενδύσεις του ομίλου ΔΕΗ, 147 εκατομμύρια από επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ, επιπλέον 900 εκατομμύρια από ιδιωτικά κεφάλαια και 250 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Χρειαζόμαστε το υγιές επιχειρηματικό ενδιαφέρον των εταιριών

Η μεγάλη πρόκληση για τη Δυτική Μακεδονία είναι η μετατροπή της σε μία οικονομία του μέλλοντος με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στην Κοζάνη με επιχειρηματίες για να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία. Όμως, η δίκαιη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει πράξη εάν δε συνδυαστεί με το υγιές επιχειρηματικό ενδιαφέρον εταιριών που ήδη δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και τις οποίες θέλουμε να ενθαρρύνουμε να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησης και συνέχισε: «Το θέμα δεν είναι μόνο να προσελκύσουμε νέες εταιρίες στη Δυτική Μακεδονία, αλλά να στηρίξουμε και τις εταιρίες οι οποίες ήδη λειτουργούν εδώ και από ότι βλέπω έχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια για να επεκτείνουν κι άλλο τις δραστηριότητές τους.

Η μεγάλη πρόκληση μας θα είναι πάντα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η υποκατάσταση θέσεων εργασίας που χάνονται, καθώς σταδιακά η δραστηριότητα περί τον λιγνίτη θα σταματάει, με νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα μετατρέψουν τη Δυτική Μακεδονία από μία οικονομία με σχεδόν μονοθεματικά χαρακτηριστικά, όπως, δυστυχώς, ήταν τα τελευταία 50 χρόνια, σε μία οικονομία του μέλλοντος που θα αναπτύσσει και θα στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Αυτό που ενδιαφέρει να ακούσω από σας είναι τα δικά σας σχέδια και τι περιμένετε και τι θέλετε από μας, έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να τα κάνετε πράξη».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Δυτ, Μακεδονία-Τι, Πτολεμαΐδα 5,giorgos stassis dei, dyt, makedonia-ti, ptolemaΐda 5