Γιώργος Στάσσης(ΔΕΗ) στο Bloomberg: Οδηγούμε τις εξελίξεις- Ηγέτες στην Νοτιανατολική Ευρώπη το 2030

«Η ΔΕΗ το 2030 θα είναι μια μοντέρνα εταιρεία με πράσινη και χαμηλών εκπομπών παραγωγική βάση που θα είναι ηγέτης στην ελληνική αγορά αλλά και στη Νοτιοαναταλική Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης στην ομιλία του διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Bloomberg για την «πράσινη ανάκαμψη» με τίτλο «Powering the European

energy transition: The road to net-zero».

«Η ΔΕΗ μεταμορφώνεται και μαζί η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα», σημείωσε,  με στόχο να παραμείνει ηγετική δύναμη κάνοντας την ευελιξία και την καινοτομία κεντρικό της αντικείμενο. Η ΔΕΗ,  σημείωσε, γίνεται πλέον συμβατή με τη νέα ατζέντα απανθρακοποίησης που υιοθετούν οι μεγάλοι επενδυτές και τράπεζες ανά την Ευρώπη και διεθνώς. Τόνισε επίσης, η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων και η ΔΕΗ θα οδηγήσει τις αλλαγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που έχει μείνει πίσω.

Όπως είπε ο σχεδιασμός της ΔΕΗ γίνεται με ορίζοντα  τα επόμενα 4-5 χρόνια, και προχωρά στην απολιγνιτοποίηση όλων των μονάδων ως το 2023,  υλοποιώντας το ταχύτερο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους 3 πυλώνες στρατηγικής της εταιρείας:

1/ Στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με στόχο τα 1,5 GW μέσα σε 2 χρόνια από τα 6 GW του χαρτοφυλακίου των έργων της, όταν 6 GW είναι το σύνολο της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι τόσο οργανική όσο και με συνεργασίες με στόχο η ΔΕΗ να μειώσει τις εκπομπές της κατά 75%.

2/ Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ψηφιοποίηση και η αύξηση της αποδοτικότητας σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

3/Και ο τρίτος πυλώνας είναι μια νέα προσέγγιση της πελατειακής της βάσης με την ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακά κανάλια.

Η ηλεκτροκίνηση τόνισε αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και η ΔΕΗ αναπτύσσει το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στη χώρα.

Τόνισε ότι για να πετύχει η στρατηγική της εταιρείας, σημείωσε, χρειάζεται ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει την είσοδο νέων λύσεων και νέων προϊόντων.

Σημείωσε ότι γίνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στον ενεργειακό τομέα, που διευκολύνουν  και βοηθούν τη ΔΕΗ να επιταχύνει την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και του ανοίγματος της αγοράς όπως για παράδειγμα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και το target model στην αγορά ενέργειας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Salvatore Bernabei (Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power), Dan Jørgensen (Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας), Tony Agotha (μέλος του Γραφείου του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κομισιόν Frans Timmermans).

Keywords
Τυχαία Θέματα