Γιώργος Ζαββός – Γιάννης Στουρνάρας: Η «υπόγεια σύγκρουση» για τα «κόκκινα» δάνεια

Τελικά πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό;

Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, κάνουν λόγο για μία διαρκή υπόγεια σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άντρες. Αποφεύγουν ο ένας τον άλλο. Εξάλλου εκ των πραγμάτων οι συναντήσεις έχουν απαγορευτεί λόγω της πανδημίας….

Ο λόγος αυτής της υποβόσκουσας διαφωνίας είναι ένας: Με

ποιόν τρόπο θα μειωθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο κ. Ζαββός έχει προβάδισμα καθώς το σχέδιο «Ηρακλής» δούλεψε αποτελεσματικά και μέσα σε ένα χρόνο απάλλαξε τις τράπεζες από «κόκκινα» δάνεια ύψους 32δισεκ ευρώ.

Η αποτελεσματικότητα του σχεδίου πήρε τα εύσημα από τους εταίρους και τώρα «τρέχει» η επέκταση του με το «Ηρακλής ΙΙ», που στόχο έχει να καθαρίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών και από άλλα 32 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια –παλαιά, αλλά και κορωνοδάνεια.

Η επέκταση του σχεδίου έχει πάρει το «πράσινο φως» από SSM, ESM, Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, μαζί με το επιτελείο του έχει εκπονήσει ένα σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company) που θα μπορούσε να απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ.

Το κοστολογημένο σχέδιο για τη δημιουργία αυτής της bad bank και οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί έχει σταλεί στην κυβέρνηση και η απόφαση αν θα προχωρήσει ανήκει στον Πρωθυπουργό.

Για τον Διοικητή της ΤτΕ το σχέδιο της bad bank είναι απολύτως αποτελεσματικό καθώς αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών. Την απαλλαγή τους από τα παλαιά «κόκκινα» δάνεια σχεδόν 59 δισ. ευρώ, καθώς και τα νέα προβληματικά δάνεια που θα «γεννηθούν» από την  πανδημία. Και να  μειώσει τις απαιτήσεις από την αναβαλλόμενη φορολογία στα κεφάλαια των τραπεζών που ανέρχεται στο 55% του συνολικού κεφαλαίου και στο 60% στο βασικό κεφάλαιο (Tier 1).

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό για να μπει σε τροχιά απαιτεί χρόνο. Και εδώ είναι το κλειδί. Στον χρόνο…

Η bad bank θα μπει σε λειτουργία –αν πάρει το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό- το 2023. Μέχρι τότε, μέσω του «Ηρακλή» οι τράπεζες θα έχουν απαλλαγεί από σχεδόν 64δισεκ ευρώ προβληματικά δάνεια.

Η γρήγορη μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι το κλειδί, για να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα, για την προσέλκυση επενδυτών, για να μπορέσουν και πάλι οι τράπεζες να στραφούν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, χωρίς να είναι δέσμιες των «κόκκινων» δανείων και των «κόκκινων» καρτών που τους δείχνουν οι επόπτες για το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσοι λοιπόν γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις δεν εκπλήσσονται που επικρατούν πολικές θερμοκρασίες στις  σχέσεις ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και τον κ. Ζαββό.

Ο Διοικητής της ΤτΕ δεν μετέχει στις τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.  Εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος έχει οριστεί ο κ. Γιώργος Πάσχας υψολόβαθμο στέλεχο της ΤτΕ, που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Διοικητή. Ο κ. Πάσχας συμμετείχε και στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους CEOs των τραπεζών, που έγινε λίγο πριν από την εκπνοή του 2020 με κύριο θέμα τον πτωχευτικό κώδικα.

Όμως η συζήτηση όπως ήταν φυσικό πήγε και στο σχέδιο «Ηρακλής».

Σε εκείνη λοιπόν τη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας και εκ μέρους των CEOs των συστημικών τραπεζών: «Καλωσορίζουμε τον Ηρακλή. Επειγόμεθα να προχωρήσει».

«Δεν κατέχουμε την σοφία του κόσμου. Ο Ηρακλής είναι ένα σχήμα που δεν στηρίζεται σε κρατικά κεφάλαια, αλλά  στα κεφάλαια των επενδυτών», λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Και ακόμα σημειώνουν πως: οι τράπεζες θα καταφέρουν σε σύντομο  χρόνο θα έχουν περιορίσει τον όγκο των καθυστερούμενων οφειλών, σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2021 και κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2022.

Και συμπληρώνουν: Το σχέδιο Ηρακλής δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο, έχει ανεκτό εποπτικό κόστος, συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και κυρίως στέλνει σαφές μήνυμα στους επενδυτές, στις αγορές όχι υπάρχει στρατηγική κατεύθυνση, διάθεση και σύμπνοια με τις τράπεζες να προχωρήσουμε γρήγορα….

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒ» της Ελλάδας, θετικό το outlook – Στο 10,2% υπολογίζει την ύφεση του 2020, ανάκαμψη 3% για το 2021

ΤτΕ: Δημοσιεύθηκε η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Οι τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

Τραπεζίτες μεταξύ «σφύρας και άκμονος»: «Πάρτε προβλέψεις για τα δάνεια» λέει η ΤτΕ, «όχι σε γενικευμένη ταμειακή διευκόλυνση» λέει ο SSM

Keywords
Τυχαία Θέματα