Γκάγκα: Απαραίτητος ο εμβολιασμός στις έγκυες – Παπαευαγγέλου: Δεν έχουμε δει αυξήσεις κρουσμάτων στα σχολεία

Έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν, και ειδικά στις έγκυες, απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας κατά την ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία της πανδημίας, στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το οποίο σημειώθηκε την Πέμπτη.

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στην κατάσταση σε συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες οι χώρες. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι,

432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι.

Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι.

Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Η κα. Γκάγκα αναφέρθηκε στις απώλειες νέων από την πανδημία. «Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι έγκυες γυναίκες», ανέφερε.

Αναφορικά με τις κλίνες, τόνισε πως δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο.« Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», πρόσθεσε.

«Πέρυσι που ανέβαιναν τα κρούσματα και είχαν ληφθεί οριζόντια μέτρα διαπιστώθηκε ότι η αύξηση συνεχιζόταν. Ο λόγος ήταν ότι δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε τα μέτρα προστασίας», είπε η υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα υπογράμμισε ότι  «είναι στο χέρι μας ουσιαστικά να προστατευτούμε», ενώ επισήμανε πως «φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τα μέτρα, δεν συγχρωτιζόμαστε και εμβολιαζόμαστε» .

«Αυτό είναι το μήνυμα από την σημερινή ημέρα» σημείωσε και πρόσθεσε  ότι κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο.

Σε ερώτηση για το φάρμακο της Merck, η κ. Γκάγκα είπε: «Περιμένουμε μονοκλωνικά τις επόμενες εβδομάδες και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για τα χάπια. Είναι πολύ πιο ασφαλές, πάντως, να έχουμε εμβολιαστεί. Μιλάμε για διμερείς συμφωνίες, αλλά και μέσω Ευρώπης, αλλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Σε ερώτηση για τον έλεγχο στα γήπεδα η κ. Γκάγκα είπε: «Η ομάδα πρέπει να αναλάβει τους ελέγχους, διαφορετικά κινδυνεύουν να κλείσει το γήπεδό τους. Δεν μπορούμε να έχουμε 11 εκατ. αστυνομικούς».

Παπαευαγγέλου: Σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου

Σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στη χώρα, ανέφερε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί από το 1,1 στο 1,96, και ότι είναι εμφανής η επέκταση του 4ου κύματος, τα ενεργά κρούσματα είναι 35.000, και σημαντική η πίεση στο σύστημα υγείας με αύξηση εισαγωγών κατά 35%.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους φοιτητές, αλλά έχουμε αύξηση μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους. Οι ηλικίες 35-55 ετών αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

«Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, ωστόσο παρατηρείται αύξηση και στους εργασιακούς χώρους. Δεν έχουμε δει αυξήσεις στα σχολεία και στους μαθητές. Το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, είναι στο 25%. Δεν έχουμε παρατηρήσει αυξήσεις κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών, καθώς έχουν λειτουργήσει τα μέτρα προστασίας και το self testing. Σήμερα, μόνο 8 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά, η ενδοσχολικη΄διασπορά δεν είναι μεγάλη. Η Επιτροπή συμφωνεί με το αυξημένο testing σε ανεμβολίαστους. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουμε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση νέων ραντεβού για εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ακόμα και σήμερα τους αναποφάσιστους. Η μείωση στα αντισώματα, με το πέρασμα του χρόνου, δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την αξία του εμβολιασμού. Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αναφορικά με τις έγκυες, πρέπει να τονιστεί ξανά πως ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και απαραίτητος», ανέφερε.

Σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πως ευθύνονται οι εροτασμοί. Σίγουρα ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός. Το πιο σημαντικό όπλο είναι η πρωτογενής πρόληψη, το να μην κολλήσουμε. Είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Αναφορικά με τις νοσηλείες παιδιών και τα self test σε παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε συνολικά αύξηση στα κρούσματα 4-18 ετών, αλλά αυτό γίνεται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Ωστόσο, υπάρχει σταθερότητα σε παιδιά και γονείς, δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση. Στις αρχές της εβδομάδας είχαμε 36 νοσηλείες παιδιών, οι οποίες ευθύνονται κυρίως σε ενδοοικογενειακή διασπορά».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ενας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένους θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί

Επιβεβλημένο να εμβολιαστούμε όλοι, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημαντική είναι η αύξηση στο συνολικό αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά και στους θανάτους, ενώ αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας ότι περίπου ένας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί από τη νόσο. Εάν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φθάνει στο “τραγικό” 50% και από αυτούς τουλάχιστον ένας στους επτά θα καταλήξει. “Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 στο νοσοκομείο θα καταλήξουν δύο”, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Έκανε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την “λογική και ασφαλή επιλογή. Να εμβολιαστούν”.

Η κατάσταση στην Ευρώπη, είπε, φαίνεται ότι επιδεινώνεται με τρόπο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο στις χώρες με ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού. Η επιδημία είναι πιο επιβαρυμένη στην ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλότερη από την εμβολιαστική κάλυψη της Δυτικής Ευρώπης. Ο κ. Μαγιορκίνης, έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 35% και την Βουλγαρία γύρω στο 20%, λέγοντας ότι αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν δραματικές εικόνες από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση έδειξε ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση, με αύξηση της τάξεως του 19%.

Αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid, είναι πολύ ενισχυμένος, με περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι μεγαλύτερο από το 1,5.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 248 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σημαντικά και καταγράφηκαν περίπου 423.500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε οριακή μείωση της τάξεως του 1% και καταγράφηκαν περίπου 6860 ανά ημέρα.

Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από δύο μήνες σταμάτησε να συρρικνώνεται, χωρίς να παρουσιάζει σημαντικά σημεία αύξησης, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αντιθέτως, στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για έκτη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 8%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 10%. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 31 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Μία στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχει σημαντική αύξηση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Στοιχεία για self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 63 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,8 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 48,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας, είναι 141.000.

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Υγείας: Ξεκίνησε η μετακίνηση γιατρών προς τη Β. Ελλάδα

Βρετανία: Ενέκρινε το αντιικό χάπι της Merck για τη θεραπεία κατά της covid-19

ΠΟΥ: Προειδοποίηση για 500.000 θανάτους στην Ευρώπη έως τον Φεβρουάριο

Keywords
Τυχαία Θέματα