Γκάγκα: Πιθανότατα να δούμε μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων μετά το Πάσχα

«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, έχουμε αισθητά μειωμένα κρούσματα και μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο, πάντα με προσοχή» ανέφερε σχετικά με την περίοδο του Πάσχα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Το Πάσχα θα είναι ελεύθερο

Η προσοχή συνίσταται στο ότι υπάρχει ακόμη διαμόλυνση, υπάρχει

ο ιός στην κοινότητα, άρα, προσέθεσε η κ. Γκάγκα, οι πιο ευάλωτοι πρέπει να προσέχουν και να φοράνε μάσκες.

«Το Πάσχα θα είναι ελεύθερο, θα δούμε τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, θα πάμε εκκλησία. Αν είμαστε με πολύ κόσμο και υπάρχουν χρόνια προβλήματα ή μεγαλύτερη ηλικία πρέπει να προσέχουμε» επεσήμανε η κ. Γκάγκα.

Σε σχέση με την επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα και την έντονη κοινωνική δραστηριότητα που θα έχει προηγηθεί, η κ. Γκάγκα παραδέχθηκε πως πράγματι μετά τις γιορτές ακολουθεί μια έξαρση κρουσμάτων, με την διαφορά ότι τώρα πια έχουμε εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό και έχουμε και περίπου 3 εκατομμύρια κρούσματα, που σημαίνει ότι ο περισσότερος κόσμος έχει ήδη ανοσοποιηθεί.

«Άρα πιθανότατα να δούμε μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων μετά το Πάσχα, αλλά δεν έχει αυτό καμία σχέση με τον πρώτο καιρό που δεν είχε έρθει κανείς μας σε επαφή με τον ιό και υπήρχε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα, η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι ειδικά η διαμόλυνση στις μικρές ηλικίες ήταν πάρα πολύ χαμηλή τον τελευταίο καιρό.

«Ενώ μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά είχαν σχετικά αυξημένα κρούσματα, τώρα στα τελευταία σελφ τεστ που βλέπαμε η διαμόλυνση ήταν πολύ χαμηλή. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταργήσει τα σελφ τεστ, τα μέτρα και όπως είδαμε χθες μέσα στα αεροπλάνα στην Αμερική πέταξαν τις μάσκες.

Από εδώ και πέρα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε όπως την γρίπη. Φυσικά αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πάμε και θα κάνουμε ένα ράπιντ ή σελφ τεστ αλλά δεν υπάρχει λόγος να γίνουν οριζόντια πια. Δεν είμαι σίγουρη ότι έχει τελειώσει η επιτροπή με όλες τις συστάσεις οπότε περιμένουμε πριν να ξανανοίξουν τα σχολεία, να δούμε τις οδηγίες της επιτροπής» σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Αναφορικά με τα σκληρά μέτρα για την έξαρση του covid στην Σαγκάη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι από την επίσημη πληροφόρηση τόσο από την Κίνα όσο και από τον ΠΟΥ και τους Οργανισμούς, τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικανικό για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι καινούριο.

«Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα τα κρούσματά της. Η Κίνα θέλει να έχει μηδέν κρούσματα. Άρα ακολουθεί μια πάρα πολύ σκληρή πολιτική για να μην έχει καθόλου κρούσματα» ανέφερε.

Όσο αφορά στην τέταρτη δόση και κατά πόσο είναι αναγκαία στον γενικό πληθυσμό, η κ. Γκάγκα είπε «βλέποντας την επιδημιολογική επιτήρηση και το ποιοι μπαίνουν στα νοσοκομεία κάθε μέρα, οι νέοι άνθρωποι που μπαίνουν, κάτω από 60 ετών είναι γενικώς ανεμβολίαστοι ή άνθρωποι με πάρα πολλά προβλήματα. Δεν έχουμε εμβολιασμένους, διπλά ή τριπλά, που κάνουν εισαγωγή χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας.

Άρα εξακολουθούμε να βλέπουμε τα πολλά κρούσματα και την επικινδυνότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες κυρίως και στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει ανάγκη για 2η αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό».

Ερωτηθείσα αν είμαστε κοντά στο εμβόλιο που θα εμπεριέχει όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και θα είναι ετήσιο, η κ. Γκάγκα απάντησε πως «πιθανότατα θα πάμε εκεί, η συζήτηση που έχει γίνει με την ΕΕ είναι για το 2022 και το 2023. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε».

Αναφορικά με τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό στην χώρα μας, η κ. Γκάγκα έκανε λόγο για την μελέτη του Lancet, ενός από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά, που έδειξε σχετικά με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε κάθε χώρα πως η Ελλάδα είναι σε ίδιο επίπεδο με την δυτική Ευρώπη και ίσως καλύτερα από άλλες χώρες.

Δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου για την COVID με τα κρούσματα ηπατίτιδας

Σε σχέση με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μικρής ηλικίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι το ερευνά όλη η επιστημονική κοινότητα και δεν φαίνεται να σχετίζεται με τους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας.

«Αν είναι κάποιο συγκεκριμένο είδος, αναμένεται η απάντηση. Φαίνεται ότι τα κρούσματα είναι αρκετά. Ας δούμε ψύχραιμα πώς είναι, η επιδημιολογική επιτήρηση είναι πάρα πολύ έντονη σε όλο τον κόσμο, στην Αμερική, την Αγγλία, την Σκωτία. Περιμένουμε.

Έχουμε λίγα σχετικά κρούσματα στην Ισπανία. Ελπίζω ότι είναι κάτι περαστικό και δεν θα είναι κάτι που θα μας ανησυχήσει γιατί φυσικά με τα παιδιά έχουμε όλοι έναν ιδιαίτερο φόβο», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός πως δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου για την COVID με τα κρούσματα ηπατίτιδας, καθώς τα παιδιά αυτά δεν ήταν εμβολιασμένα.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατοι από COVID-19: Γιατί αργεί τόσο η αποκλιμάκωση, πότε θα υποχωρήσουν

Παυλάκης για ηπατίτιδα: Ο αδενοϊός 41 και το χειρότερο σενάριο

Keywords
Τυχαία Θέματα