Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας
«Καμπανάκι» για τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον», αλλά και την πορεία της πανδημίας χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε νέα έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021.
Όπως επισημαίνει, η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και, κυρίως, οι αδυναμίες
Οι αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Προς τη θετική πλευρά:Η γρήγορη επαναφορά της οικονομίας στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο καθώς και η μείωση της ανεργίας δημιουργούν αισιοδοξία για διατήρηση των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσηςΟι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εφόσον αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, μπορούν να έχουν ισχυρές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις.Προς την αρνητική πλευρά:Η διατήρηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μπορεί να οδηγήσει σε λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα καθυστερήσουν την επαναφορά στην ισορροπία.Οι ανατιμήσεις της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορών, πέρα από την επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μπορούν να προκαλέσουν ανατροφοδοτούμενες πληθωριστικές πιέσεις που, εφόσον υπερβούν εκείνες των εμπορικών εταίρων, θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα.Η ταχύτερη της αναμενόμενης μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο (ήδη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας) μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Ο κίνδυνος αυτός έχει για την ώρα μετριαστεί δεδομένου ότι οι αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν ως τη λήξη της περιόδου επανεπένδυσης του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας (PEPP) στα τέλη του 2024.Θετικές προσδοκίεςΗ ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο του έτους με υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης 13,4%, αποκαθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας ενώ περιορίζεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός (σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) καταγράφει σημαντική αύξηση, στο 4% τον Νοέμβριο του 2021, προερχόμενος κατά κύριο λόγο από το κόστος ενέργειας και η εξέλιξή του παραμένει αβέβαιη.
Οι βραχυχρόνιοι δείκτες, τέλος, καταγράφουν θετικές προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στα δημόσια οικονομικά, τα στοιχεία του δεκαμήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 δείχνουν μια λίγο καλύτερη εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος που, εφόσον διατηρηθεί – και σε συνδυασμό με το υψηλότερο ΑΕΠ – ενδέχεται να οδηγήσει σε μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα το 2021 από όσο προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2022.
Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρότι σημαντικά αυξημένο, διατηρεί το ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμών και η χρηματοδότησή του εξακολουθεί να γίνεται με ευνοϊκούς όρους. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η πλήρης εξόφληση του χρέους προς το ΔΝΤ και η μερική εξόφληση του διακρατικού χρέους (GLF).
Ο ρόλος της ΕΚΤΤον Μάρτιο του 2022 αναμένεται η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP). Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τις επαναγορές τίτλων που λήγουν μέχρι το 2024 καθώς και η δυνατότητα αντικατάστασης τίτλων άλλων κρατών με τίτλους ελληνικού δημοσίου, δημιουργούν συνθήκες ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος που πρέπει όμως να αξιοποιηθούν επαρκώς με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων (η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 από 1,7% σε 3,2%). Σημειώνεται ακόμα ότι από το 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα προδιαγράφει μια πορεία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και θα επαναφέρει δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαν ανασταλεί.
Με δεδομένες αυτές τις αβεβαιότητες, διαμορφώνεται ένα αρκετά ρευστό εξωτερικό περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία στα επόμενα έτη και ο ρόλος της οικονομικής πολιτικής αναμένεται να είναι κρίσιμος στον καθορισμό των ρυθμών μεγέθυνσης.
Προβληματισμός για τη διπλή κρίσηΟ Προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος (1,4% έναντι εκτίμησης 7% για το 2021, σε όρους ESA) που θα προέλθει από τη Έκθεση Γ τριμήνου 2021 Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή 8 μερική απόσυρση των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά αναλογούσαν σε περίπου 9% του ΑΕΠ ετησίως για το 2020 και 2021 και θα περιοριστούν σε 2,2% του ΑΕΠ για το 2022.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μια δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας καθώς και μια συνέχιση των αυξήσεων του κόστους ενέργειας μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η εξαγγελία πρόσθετων μέτρων κάλυψης του αυξημένου κόστους ενέργειας, λίγο πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού, είναι ενδεικτική. Η δημοσιονομική προσαρμογή που προβλέπει ο Προϋπολογισμός δεν αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στο ρυθμό μεγέθυνσης εφόσον εξομαλυνθεί επαρκώς η οικονομική δραστηριότητα και αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Κλειδί» το Ταμείο ΑνάκαμψηςΤο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο των επόμενων ετών και μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στους μεσοπρόθεσμους ρυθμούς μεγέθυνσης (ως δαπάνη) όσο και στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας με τη δημιουργία δημόσιων υποδομών που αυξάνουν την παραγωγικότητα αναβαθμίζοντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις οργανωτικές μορφές των επιχειρήσεων καθώς και τις εργασιακές δεξιότητες των απασχολούμενων.
Υπενθυμίζεται ότι η αξιοποίησή του δεν εξαντλείται στην απορρόφηση των προβλεπόμενων πόρων αλλά εξαρτάται από την αποτελεσματική κατανομή τους.
Διαβάστε επίσης:Υπογραφή σύμβασης εκσυγχρονισμού του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ»Bloomberg: Η Όμικρον θα μειώσει στο μισό την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνοΤαμείο Ανάκαμψης: Επιπλέον 27,8 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Επιχειρηματίας μηνύει γνωστό παρουσιαστή για διαρροή προσωπικών της στιγμών
- KPMG: Αισιοδοξία για την αυτοκινητοβιομηχανία, ανησυχία για την εφοδιαστική αύσίδα και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού
- Courier: Τα 8 χειρότερα πράγματα που κάνετε όταν περιμένετε παράδοση
- Πειραιάς: Τα καταστήματα ετοιμάζονται για την «Κόκκινη Νύχτα»
- Πώς «κινήθηκε» ο τζίρος στα καταλύματα και την εστίαση τον Οκτώβριο
- Υπουργική Απόφαση Καθορισμού Συντελεστών Αναθεώρησης - Aντιμετωπίζεται το φαινόμενο των υπερβολικών αυξήσεων
- Εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ τα πρότυπα λογαριασμών για την ηλεκτρική ενέργεια
- Σουηδία: Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ενέκρινε τον εμβολιασμό κάποιων παιδιών ηλικίας 5 με 11 ετών
- Διπλή "παγίδα" στις μεταβιβάσεις ακινήτων
- Χωρίς rapid test οι εμβολιασμένοι-Δύο self test δωρεάν σε όλους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Επιχειρηματίας μηνύει γνωστό παρουσιαστή για διαρροή προσωπικών της στιγμών
- Qatar Airways: Αγωγή κατά της Airbus για ατέλειες στα επιβατικά αεροσκάφη Α350
- Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας
- Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου το ESG Conference
- Ψηφιακές υπηρεσίες από τη winbank για ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές
- Άγριες Μέλισσες: Η Ελένη καταρρέει
- Υπογραφή σύμβασης εκσυγχρονισμού του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ»
- Ανάσα για τα δημόσια έργα-Λύνεται το ζήτημα των αυξημένων τιμών υλικών
- Δωρεά της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
![Γραφείο ϋπολογισμού Βουλής,grafeio ypologismou voulis](https://images32.inewsgr.com/4363/43638954/grafeio-proypologismou-voulis-oi-prosdokies-kai-oi-kindynoi-gia-tin-poreia-tis-oikonomias-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας
- Ψηφιακές υπηρεσίες από τη winbank για ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές
- Δωρεά της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
- Άγριες Μέλισσες: Η Ελένη καταρρέει
- Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου το ESG Conference
- Ανάσα για τα δημόσια έργα-Λύνεται το ζήτημα των αυξημένων τιμών υλικών
- Υπογραφή σύμβασης εκσυγχρονισμού του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ»
- Qatar Airways: Αγωγή κατά της Airbus για ατέλειες στα επιβατικά αεροσκάφη Α350
- Επιχειρηματίας μηνύει γνωστό παρουσιαστή για διαρροή προσωπικών της στιγμών
- Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Union Eurobank: Ικανοποιητική συμφωνία για τους 40 εργαζόμενους της Eurobank που μετακινούνται στην Wordline
- ΤτΕ: Μειωμένο το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου στο δεκάμηνο
- Πρωτοποριακό πρόγραμμα ΕΑΕΕ για τον οικονομικό αναλφαβητισμό
- Πώς «κινήθηκε» ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση τον Οκτώβριο
- Η Όμικρον στερεί το κέφι από τις παμπ του Λονδίνου
- Alpha Bank: Εχεί μείνει πίσω η ανακύκλωση στην Ελλάδα
- Πώς «κινήθηκε» ο τζίρος στα καταλύματα και την εστίαση τον Οκτώβριο
- ΥΠΕΣ: Χρηματοδότηση άνω των 3 εκατ. ευρώ σε 15 δήμους
- Εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Στρατού από το ΝΙΜΤΣ
- "Πυρά" Πούτιν κατά Δύσης για κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη