Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν άλλη μια αξιοσημείωτη εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος, με πολλά νομίσματα να σημειώνουν νέα χαμηλά, και με τα επίπεδα μεταβλητότητας να εκτινάσσονται σε υψηλά πολλών ετών.
Το ανελέητο ράλι του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο έφτασε σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών την Τετάρτη, σταμάτησε στο δεύτερο μισό της
Η στερλίνα ανέκαμψε επίσης δυνατά, μετά το χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου που σημείωσε νωρίτερα την περασμένη Δευτέρα, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας πάσχισε για να υπερασπιστεί τις βρετανικές αγορές ομολόγων που χτυπήθηκαν μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του προϋπολογισμού.
Τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ανέκτησαν επίσης έδαφος έναντι του δολαρίου το δεύτερο μισό της εβδομάδας, με επικεφαλής το κινεζικό γουάν, το οποίο ανέκαμψε από χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε πέσει, μετά από λεκτική παρέμβαση από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Τα επίπεδα μεταβλητότητας μεταξύ ορισμένων ζευγών νομισμάτων τόσο από τα σημαντικότερα όσο και από εκείνα των αναδυομένων αγορών εκτοξεύτηκαν σε υψηλά πολλών ετών την περασμένη εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει τόσο το ευρώ όσο και τη στερλίνα, που είδαν τα επίπεδα αναμενόμενης μεταβλητότητάς τους για τους 6 μήνες να εκτινάσσονται στα υψηλά 10 και 13 ετών αντίστοιχα.
Οι επενδυτές θα προετοιμαστούν για ακόμη μερικές ταραχώδεις ημέρες στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς η προσοχή στρέφεται σε μια σειρά από σημαντικές δημοσιεύσεις μακροοικονομικών δεδομένων. Θα παρακολουθούμε ιδιαίτερα προσεκτικά τους αναθεωρημένους αριθμούς PMI των οικονομιών του G3 (τη Δευτέρα και την Τετάρτη) και, φυσικά, την έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ, η προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα στραφεί στην πρωθυπουργό Liz Truss και τον Υπ. Οικονομικών της Kwasi Kwarteng, οι οποίοι είναι και πάλι πιθανό να δεχθούν σοβαρή πίεση για να αντιστρέψουν ορισμένες από τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στην πολιτική τους.
ΣτερλίναΗ στερλίνα συμπεριφέρθηκε σαν νόμισμα αναδυόμενης αγοράς που υπέστη κρίση την περασμένη εβδομάδα, καθώς συνέχισε να βιώνει βίαιες μεταβολές λόγω του πρόσφατου προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η στερλίνα έκλεισε στην πραγματικότητα την εβδομάδα έχοντας την καλύτερη επίδοση στην G10, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από την είδηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της για να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες από κρατικά ομόλογα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να κατευνάσει την αναταραχή στις αγορές ομολόγων.
Το αν αυτή η παρέμβαση βάζει ένα θεμέλιο κάτω από τη στερλίνα ή απλώς παρέχει κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, μένει να φανεί. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη επισημάνει ότι είναι απίθανο να προχωρήσει σε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, και η άμεση παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος είναι εκτός συζήτησης κατά την άποψή μας, δεδομένων των ανεπαρκών συναλλαγματικών αποθεμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου (λιγότερο από εισαγωγές δύο μηνών). Αποκλείοντας μια αναστροφή σε ορισμένες από τις φορολογικές περικοπές, η οποία δεν φαίνεται πιθανή, η στερλίνα μπορεί να μην έχει βγει από τις συμπληγάδες, ακόμη.
ΕυρώΜια σημαντική έκπληξη από τα ανοδικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ, τα οποία αυξήθηκαν σε διψήφιο αριθμό για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, στήριξαν το ευρώ έναντι των περισσότερων νομισμάτων την περασμένη εβδομάδα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχουμε δει ακόμη σημάδια κορύφωσης των πιέσεων στις τιμές στο κοινό μπλοκ.
Αυτό ενισχύει την άποψή μας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να παραμένει πίσω από την καμπύλη στην αύξηση των επιτοκίων και πιθανότατα θα πρέπει να συσφίξει την πολιτική το 2023 πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη αμερικανική, κάτι που παρέχει στο ευρώ ένα μεσοπρόθεσμο ενθαρρυντικό σήμα. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα μέσα στον μήνα θα είναι το κλειδί για το κοινό νόμισμα.
Οι αγορές των swap τιμολογούν τώρα πλήρως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πιθανότητα ακόμη και για τις 100 μ.β., εφόσον τα οικονομικά δεδομένα στο μεσοδιάστημα υπερβούν τις προσδοκίες.
Δολάριο ΗΠΑΟι μακροοικονομικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η απότομη πτώση στις αρχικές αιτήσεις ανεργίας, καθώς και οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στις πωλήσεις νέων κατοικιών και στις προσωπικές δαπάνες ήταν ως επί το πλείστον ενισχυτικές για το δολάριο την περασμένη εβδομάδα.
Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ωστόσο, υποχώρησε από τα υψηλά 20ετίας εν μέσω μιας ευρείας βελτίωσης του κλίματος κινδύνου, και ίσως λόγω κατοχύρωσης κερδών και εξισορρόπησης των χαρτοφυλακίων στο τέλος του μήνα.
Η έκθεση για την απασχόληση που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή θα είναι το αποκορύφωμα της εβδομάδας συναλλαγών στις ΗΠΑ, με τις αγορές να προετοιμάζονται για έναν ακόμη σταθερό μήνα με κέρδη σε θέσεις εργασίας και θετική αύξηση των ονομαστικών μισθών. Ορισμένα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Williams, George, Barkin et al) θα μιλήσουν επίσης στην αρχή της εβδομάδας.
Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις σκέψεις τους σχετικά με την πρόσφατη χαλάρωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και για τις επιπτώσεις της για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC του Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Alpha, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ
Χρηματιστήριο: Ρεκόρ κερδοφορίας για τις εισηγμένες με €5,4 δισ. στο α’ εξάμηνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της επιδότησης
- Κρητικός: Στα 420 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2021, με ώθηση από τα νέα σημεία
- ΑΔΕΔΥ: Παναττική στάση εργασίας την Παρασκευή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
- Στο στόχαστρο απατεώνων οι δικαιούχοι Power Pass και Fuel Pass
- Ο Μητσοτάκης εκτάκτως στο Λονδίνο – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του πεθερού του
- Γιατί η ΕΕ «σκοντάφτει» στην Ελλάδα για το νέο πακέτο κυρώσεων
- Ο Κ. Μητσοτάκης αναχωρεί εκτάκτως για το Λονδίνο
- Γιατί φεύγουν από την Ελλάδα οι Αλβανοί εργάτες γης - Σε κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή
- Το "τυφλό σημείο" της ομιλίας Πούτιν
- Σοβαρές ζημιές από χαλάζι στα φασόλια Πρέσπας και στα μήλα Καστοριάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου-Βασίλης Σταθοκωστόπουλος: Παντρεύτηκαν κρυφά! (video)
- Στο Λονδίνο εκτάκτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Θεοδωρικάκος: Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Πολυτεχνειούπολη
- Πλεύρης: Η πορεία της πανδημίας θα δείξει εάν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή ή όχι
- Balenciaga: Ένα fashion show μέσα στη… λάσπη
- Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
- Μητσοτάκης στο Bloomberg Opinion: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
- Έρευνα: Πώς σχετίζεται η μοναξιά με τον διαβήτη
- Τελευταία Νέα Mononews
- Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
- Μητσοτάκης στο Bloomberg Opinion: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
- Θεοδωρικάκος: Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Πολυτεχνειούπολη
- Έρευνα: Πώς σχετίζεται η μοναξιά με τον διαβήτη
- Balenciaga: Ένα fashion show μέσα στη… λάσπη
- Πλεύρης: Η πορεία της πανδημίας θα δείξει εάν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή ή όχι
- Στο Λονδίνο εκτάκτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου-Βασίλης Σταθοκωστόπουλος: Παντρεύτηκαν κρυφά! (video)
- ΕΡΓΟΣΕ: Στην τελική ευθεία για την υπογραφή έργων αξίας €247 εκατ. – Ποιοι μεγάλοι Όμιλοι τα αναλαμβάνουν – mononewsTV
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τρεις κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία
- Βουτιά στο άνοιγμα για τις ευρωαγορές
- Ευρωαγορές: Επιστροφή στο "κόκκινο" με απώλειες 1%
- Θ. Πλεύρης: Εντός Οκτωβρίου θα κριθεί εάν θα επιστρέψουν ή όχι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
- Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με το πλαφόν
- ΕΕ: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για βίζες και ελέγχους Ρώσων πολιτών στα σύνορα
- Τουρκία: Συλλήψεις για τη «βουτιά» στο χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης
- Σκρέκας: Εντός της εβδομάδας η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο