Η ασάφεια για τα νέα καύσιμα έφερε μείωση κατά 50% στις παραγγελίες πλοίων – Στάση αναμονής από τους πλοιοκτήτες

13:48 8/1/2021 - Πηγή: Mononews

Καθώς οι πλοιοκτήτες καλούνται να τηρήσουν τις επικείμενες προθεσμίες για χρήση λιγότερο ρυπογόνων καυσίμων, μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των νέων παραγγελιών πλοίων, αφού δεν γνωρίζουν σε ποια εναλλακτική τεχνολογία θα στραφούν.

Η αμμωνία, το υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα και η ηλεκτροδότηση είναι μερικοί τρόποι για την τροφοδότηση του μελλοντικού εμπορικού στόλου του κόσμου, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις επιλογές βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστική φάση και δεν θα είναι εύκολο να αναπτυχθούν πλήρως για τουλάχιστον μια δεκαετία. Με τη διάρκεια ζωής ενός εμπορικού πλοίου κατά μέσο όρο να κυμαίνεται

περίπου στα 20 χρόνια, η επιλογή μιας τεχνολογίας που δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα δαπανηρή.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι εφοπλιστές θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους. Το 2018 ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) έθεσε στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία στο μισό έως το 2050 από τα επίπεδα του 2008. Καθώς η χρονική προθεσμία είναι μακριά, ορισμένοι ιδιοκτήτες πλοίων καθυστερούν τις νέες παραγγελίες μέχρι να καταστεί σαφέστερο ποια νέα καύσιμα θα αποτελέσουν την καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, η πτώση αυτή έχει μετατραπεί σε βουτιά, με την πανδημία και τις αναταραχές που επικράτησαν στο παγκόσμιο εμπόριο.

Υπό κατασκευή πλοία σε ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας

Οι παραγγελίες μειώθηκαν σχεδόν 10% το 2019 και ακολούθως περισσότερο από 50% το 2020, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετιών, όπως δείχνουν τα δεδομένα της IHS Markit. Εάν η δραστηριότητα δεν αυξηθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη πλοίων και σε αύξηση των ναύλων σε λίγα χρόνια.

«Οι άνθρωποι δεν παραγγέλνουν πλοία επειδή δεν ξέρουμε με ποια καύσιμα θα τα τροφοδοτήσουμε», δήλωσε ο Morten Aarup, επικεφαλής έρευνας αγοράς της δανέζικης ναυτιλιακής Norden A/S. «Μηχανικοί, σχεδιαστές πλοίων πρέπει να εργαστούν μαζί» επειγόντως για να βρουν την καλύτερη λύση, είπε πρόσφατα σε πάνελ με θέμα τις τάσεις της ναυτιλίας.

Οι πλοιοκτήτες που δεν καταφέρνουν να μεταβούν σε νέα, καθαρότερα πλοία θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανταγωνιστικό μειονέκτημα, καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες απαιτούν φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές. Περίπου το 12,3% των πλοίων που παραγγέλθηκαν έχουν πρόωση εναλλακτικών καυσίμων, σε σύγκριση με μόλις το 0,6% του υφιστάμενου παγκόσμιου στόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Drewry Maritime Services.

Ωστόσο, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία είναι ακόμη στα σπάργανα, με πολλούς από τους μεγάλους πλοιοκτήτες να αναζητούν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις. Ο Όμιλος Trafigura, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ενέργειας στον κόσμο, έχει μερίδιο σε μια εταιρεία που πουλά θαλάσσια βιοκαύσιμα, η εταιρεία Lloyd’s Register έχει δώσει την αρχική έγκριση σε πολλά project με πλοία που τροφοδοτούνται με αμμωνία και η σουηδική εταιρεία δεξαμενόπλοιων Stena Bulk σχεδιάζει να τροφοδοτήσει ορισμένα από τα πλοία της με βιοκαύσιμο, το οποίο δημιουργείται από υλικά όπως το χρησιμοποιημένο λάδι που προέρχεται από τα εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων.

Οι στόχοι του ΙΜΟ το 2018, αφορούν τη μείωση κατά 40% της έντασης άνθρακα στις διεθνείς μεταφορές έως το 2030 και τη μείωση κατά 70% έως το 2050 από τα επίπεδα του 2008. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι όταν τους αναθεωρήσει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών το 2023.

Το LNG είναι το βασικό, υποψήφιο καύσιμο για την μετάβαση στο δρόμο της πλήρους απομάκρυνσης του άνθρακα, όπως συμβαίνει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Royal Dutch Shell είναι έτοιμη να ναυλώσει 40 φορτηγίδες διπλού καυσίμου για χρήση στον ποταμό Ρήνο. Ενώ το αέριο εξακολουθεί να είναι ορυκτό καύσιμο, οι εκπομπές CO2 είναι χαμηλότερες από τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα και είναι άμεσα διαθέσιμο. Τα πλοία που τροφοδοτούνται με LNG αποτελούν ήδη το 8% των νέων παραγγελιών, δήλωσε ο Krispen Atkinson, σύμβουλος της IHS Markit.

Η χρήση LNG θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις ναυτιλιακές εταιρείες κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με το μαζούτ, δήλωσε ο Χρήστος Χρυσάκης, διευθυντής ανάπτυξης επιχειρήσεων στην Det Norske Veritas Holding.

Η A.P. Moller-Maersk, η μεγαλύτερη γραμμή με containershps στον κόσμο, έχει διαφορετική άποψη. «Δεν υπάρχει χρόνος για τα λεγόμενα μεταβατικά καύσιμα», δήλωσε ο Chief Technical Officer, Palle Laursen.

Αντίθετα, η δανέζικη εταιρεία στοχεύει μόνο σε λύσεις καυσίμων χωρίς εκπομπές ρύπων και θεωρεί τα καύσιμα που βασίζονται σε αμμωνία, αλκοόλες και μίγματα αλκοόλης-λιγνίνης ως τα πιο πολλά υποσχόμενα, τόνισε. Η Maersk διατηρεί σταθερή την χωρητικότητα του στόλου της από το 2018 και δεν έχει επενδύσει πρόσφατα σε νέα μεγάλα πλοία, δήλωσε ο Laursen.

«Όταν οι ιδιοκτήτες σκέφτονται νέα πλοία, είναι πολύ μπερδεμένοι», αναφέρει ο Χρυσάκης της DNV. Τα μελλοντικά καύσιμα δεν θα είναι διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα μέχρι τουλάχιστον το 2030, και ενώ όλες οι λύσεις πρέπει να διερευνηθούν, η βιομηχανία δεν μπορεί να περιμένει, επισήμανε.

Έλληνες εφοπλιστές: Νέες παραγγελίες πλοίων αξίας 3,45 δισ. δολαρίων το 2020 – Οι πρωταγωνιστές

Οι παραγγελίες πλοίων διεθνώς θα χρειαστούν μία δεκαετία για να ανακάμψουν

Πήτερ Γεωργιόπουλος: Η επιστροφή του εφοπλιστή και το πρώτο deal της ναυτιλίας για το 2021

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα