Η Φρανσουάζ Ζιλό «επιστρέφει» στο Παρίσι – Έκθεση αναγνώρισης στο Μουσείο Πικάσο
Όταν η Φρανσουάζ Ζιλό εγκατέλειψε τον Πικάσο, μετά από μια μακρά και ταραχώδη σχέση εκείνος, έξαλλος από θυμό της είπε, ότι χωρίς αυτόν ήταν ένα τίποτε. Και αμέσως βάλθηκε να καταστρέψει την καριέρα της.
Όπως θα θυμόταν μάλιστα η ίδια αργότερα, ο πρώην αγαπημένος της, της είχε πει επί λέξει: «Φαντάζεσαι ότι οι άνθρωποι θα ενδιαφέρονται για σένα; Δεν θα το κάνουν ποτέ, μόνο για σένα… Θα είναι απλώς ένα είδος περιέργειας, απέναντι σε ένα άτομο, του οποίου η ζωή άγγιξε τη δική μου τόσο στενά».
Όλα αυτά συνέβαιναν στο μακρινό 1953 αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν
Η αναγνώρισή της άλλωστε, δεν θα αργούσε να γίνει, παρά τον πόλεμο, που πράγματι εξαπολύθηκε εναντίον της. Αλλά παρ’ ότι η επιτυχία της στην Γαλλία πάντα επισκιαζόταν από τον άνθρωπο, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, έφθασε ο χρόνος για την αποκατάσταση της αδικίας. Έστω και μετά θάνατον έτσι – η Φρανσουάζ Ζιλό πέθανε πέρυσι σε ηλικία 101 ετών ζωγραφίζοντας ως το τέλος- το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι αναγνωρίζοντας εν μέρει, αυτό το λάθος ετοιμάζεται να αφιερώσει μία του αίθουσα μόνον σ’ εκείνην.
Η Φρανσουάζ Ζιλό σε νεαρή ηλικία, μόλις έχοντας γνωρίσει τον Πικάσο«Δεν παρουσιάζεται ως μούσα ή ως έμπνευση του Πικάσο. Δεν υπάρχει κανείς από τους πίνακες, που έκανε γι’ αυτήν, ούτε φωτογραφίες. Αντίθετα η έκθεση επικεντρώνεται στη Φρανσουάζ Ζιλό ως καλλιτέχνιδα», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου.
Η μόνιμη έκθεσηΗ ζωγράφος Φρανσουάζ Ζιλό εμφανίζεται έτσι, στο πλαίσιο της νέας, μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Πικάσο -διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του στον κόσμο- δέκα χρόνια μετά την ανακαίνισή του. Αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους και 22 αίθουσες και περιλαμβάνει σχεδόν 400 πίνακες, γλυπτά, κεραμικά, σχέδια και εκτυπώσεις. Όσο για την έκθεση Φρανσουάζ Ζιλό βρίσκεται στην αίθουσα 17 του τρίτου ορόφου και θα διαρκέσει επί έναν χρόνο.
«Η Ζιλό πήρε τη θέση που της αξίζει ως καλλιτέχνις», όπως λέει η Σεσίλ Ντεμπρέ, πρόεδρος του Μουσείου Πικάσο προσθέτοντας, πως «Στη Γαλλία είναι γνωστή ως σύντροφος του Πικάσο αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έζησε μετά το 1970 θεωρείται καλλιτέχνις και ζωγράφος, επομένως έχουμε μία αίθουσα εδώ, όπου εκτίθενται οι πίνακές της». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι έργα της βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜα) της Νέας Υόρκης ενώ πίνακες της πωλούνται σε δημοπρασίες για πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.
Ζωγραφική στα χρόνια της ωριμότηταςΜια γυναίκα με θάρροςΌπως έδειξε η ζωή της άλλωστε, δεν ήταν μια τυχαία γυναίκα. Με σπουδές ζωγραφικής από νεαρότατη ηλικία και έχοντας αποφασίσει από πέντε ετών να γίνει ζωγράφος υπήρξε δυναμική, πολυτάλαντη και ανυπότακτη, δηλώνοντας, πως «Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: αυτοί που έχουν θάρρος στη ζωή και αυτοί που δεν έχουν. Αν έχεις, μπορεί να δεχθείς χτυπήματα στην πορεία, αλλά η ζωή είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα».
Η ίδια δεν δέχθηκε απλώς χτυπήματα αλλά τον «διωγμό» του Πικάσο, όταν αποφάσισε να τον εγκαταλείψει. Χωρίς ίχνος «μετάνοιας» μάλιστα, διακήρυττε «σώθηκα από τον Πικάσο και δεν έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή γι΄ αυτό»
Η Ζιλό είχε γνωρίσει τον ζωγράφο σε ένα παρισινό καφέ, το 1943, την ίδια χρονιά που έκανε την πρώτης έκθεση στο απόγειο της ναζιστικής κατοχής. Εκείνη ήταν 21 και εκείνος 61 με εξαιρετικά μπερδεμένη προσωπική ζωή, χωρίς ωστόσο αυτό να τον πτοεί ώστε να μην την φλερτάρει. Έζησαν μαζί για σχεδόν δέκα χρόνια, τα περισσότερα στη Νότια Γαλλία, όπου εκείνη ήταν το μοντέλο του, η μούσα του, η οικονόμος, η μητέρα των παιδιών του – του Κλοντ και της Παλόμα – περιορίζοντας την δική της δημιουργία.
Η εξόντωσηΟι λεπτομέρειες αυτής της σχέσης είναι γνωστές πλέον, χάρις και στα απομνημονεύματα της με τίτλο «Ζωή με τον Πικάσο», που έκαναν τεράστιες πωλήσεις και δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο Πικάσο την αποκαλούσε «Η γυναίκα που λέει ‘‘Όχι’’, γιατί ήταν η μόνη, που τολμούσε να του φέρει αντίρρηση. Και ασφαλώς η μόνη από τις συζύγους ή ερωμένες του, που τον εγκατέλειψε. Παίρνοντας φυσικά μαζί της τα παιδιά τους.
Η μήνις του Πικάσο έκτοτε υπήρξε εξοντωτική. Την κυνήγησε, τη διέσυρε κι έκανε τα πάντα προκειμένου να την καταστρέψει, ζητώντας από την γκαλερί Louise Leiris να σταματήσει να την εκπροσωπεί και επιμένοντας να μην προσκαλείται πλέον για να εκθέσει στο διάσημο Salon de Mai. Μαζί όμως κατέστρεψε και τα υπάρχοντά της, συμπεριλαμβανομένων επιστολών του Ματίς, ο οποίος την συμπαθούσε ιδιαίτερα, όπως θεωρείται μάλιστα, αυτός άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στην τέχνη και όχι ο Πικάσο.
Και το χειρότερο βέβαια είναι, ότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα παιδιά του, γεγονός που οδήγησε αργότερα σε μακρά δικαστική διαμάχη, προκειμένου να διεκδικήσουν την κληρονομιά τους ως νόμιμοι κληρονόμοι του.
Φρανσουάζ Ζιλό και Πάμπλο ΠικάσοΗ γαλλική κοινή γνώμηΑπό πολλές απόψεις όμως, η Γαλλία μάλλον συντάχθηκε με τον Πικάσο, αντιμετωπίζοντας την Ζιλό τουλάχιστον με καχυποψία. Για παράδειγμα ενώ εκείνος ξεκίνησε τρεις αγωγές για να αποτρέψει τη δημοσίευση της βιογραφίας της «Ζωή με τον Πικάσο» (1964), 80 εξέχοντες διανοούμενοι και καλλιτέχνες με υπόμνημά τους στην εφημερίδα Les Lettres Françaises ζητούσαν την απαγόρευση του βιβλίου.
Και το βιβλίο μεν δεν απαγορεύθηκε, αντίθετα μεταφράστηκε σε 16 γλώσσες, όμως η Φρανσουάζ Ζιλό χρειάστηκε να μεταναστεύσει από το 1970 στη Νέα Υόρκη, σ’ έναν τόπο, που αναγνώρισε το έργο και την αξία της. Εκεί εξάλλου, γνώρισε και παντρεύτηκε τον αμερικανό ιατρικό ερευνητή Τζόνας Σολκ, γνωστό για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.
«Είναι σημαντική μια έκθεσή της σήμερα στο μουσείο για να διαλύσει την ιδέα, ότι ήταν ‘‘απλώς’’ η σύντροφος του Πικάσο. Γιατί η Φρανσουάζ Ζιλό υπήρξε καλλιτέχνις από μόνη της με μια πολύ μεγάλη καριέρα, κατά την οποία εξελίχθηκε η δουλειά της. Και αυτήν ακριβώς την ποικιλομορφία θέλουμε να δείξουμε», όπως λέει η Ζοάν Σναχ επιμελήτρια του μουσείου. Προσθέτοντας εξάλλου: «Είναι αλήθεια, ότι μετά τη δημοσίευση του βιβλίου της για τον Πικάσο, πολλοί άνθρωποι στην καλλιτεχνική κοινότητα της Γαλλίας την απέφευγαν. Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι ήταν σημαντικό να δείξουμε όχι μόνο τη θέση της στη ζωή του Πικάσο, αλλά και ότι ήταν πολύ περισσότερα από απλώς η σύντροφός του».
Διαβάστε επίσης:
Οι γυναίκες πίσω από το διασημότερο «παιδικό» τραγούδι
Αλλόκοτα, παράδοξα, ανατρεπτικά: Τα σκηνικά του «Poor Things» που κέρδισαν Όσκαρ
Ματίνα Ρασσιά: Έξυπνα πλοία και ευαίσθητες καμπίνες για υγιή ναυσιπλοΐα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Οι τρεις νέες αλλαγές στο Airbnb
- Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας – Μάχη να μην εξαπλωθεί
- Champions League: Τα αποτελέσματα στη φάση των «16»
- Τραμπ – Μπάιντεν το «ζευγάρι» των προεδρικών εκλογών: Εξασφάλισαν και μαθηματικά το χρίσμα
- Οι ισορροπίες της Πειραιώς, η αντίδραση της Εθνικής, το στοίχημα της Aegean και το πάρκο... παγωτού
- ΝΑΤΟ: Ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να έρχεται από τα... ανατολικά
- Με πληθωρισμό τροφίμων 8,33% η Ελλάδα κατέχει πρωτιά στα Βαλκάνια
- Ανησυχία για τρία νέα προϊόντα συνθετικής κάνναβης – Τι έδειξαν οι αναλύσεις, το «μονοπάτι» προς την ελληνική αγορά
- Τουρισμός: Τιμές και πληρότητες για τα δύο τριήμερα
- Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιοι κινδυνεύουν με παρακράτηση 12 συντάξεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ανησυχία για τρία νέα προϊόντα συνθετικής κάνναβης – Τι έδειξαν οι αναλύσεις, το «μονοπάτι» προς την ελληνική αγορά
- Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιοι κινδυνεύουν με παρακράτηση 12 συντάξεων
- Καιρός: Νεφώσεις και θερμοκρασία στους 19 βαθμούς
- Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν εξασφάλισαν και μαθηματικά το χρίσμα
- Η Φρανσουάζ Ζιλό «επιστρέφει» στο Παρίσι – Έκθεση αναγνώρισης στο Μουσείο Πικάσο
- Προς τη Γάζα κατευθύνεται το πρώτο πλοίο με βοήθεια, φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα
- Από σήμερα το Καλάθι της Σαρακοστής – 4% φθηνότερα τα κατεψυγμένα θαλασσινά
- Τελευταία Νέα Mononews
- Η Φρανσουάζ Ζιλό «επιστρέφει» στο Παρίσι – Έκθεση αναγνώρισης στο Μουσείο Πικάσο
- Προς τη Γάζα κατευθύνεται το πρώτο πλοίο με βοήθεια, φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα
- Από σήμερα το Καλάθι της Σαρακοστής – 4% φθηνότερα τα κατεψυγμένα θαλασσινά
- Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν εξασφάλισαν και μαθηματικά το χρίσμα
- Καιρός: Νεφώσεις και θερμοκρασία στους 19 βαθμούς
- Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιοι κινδυνεύουν με παρακράτηση 12 συντάξεων
- Ανησυχία για τρία νέα προϊόντα συνθετικής κάνναβης – Τι έδειξαν οι αναλύσεις, το «μονοπάτι» προς την ελληνική αγορά
- Ειρήνη Βανταράκη (Greek House Davos): Ο αγώνας για την ισότητα είναι η κοινή προσπάθεια των δύο φύλων να αποτάξουν στερεότυπα
- Τζένη Αρσένη: Η μεγαλύτερη παγίδα είναι να εγκλωβιστεί κανείς στα στερεότυπα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έγιναν τα τέσσερα πρώτα απογευματινά χειρουργεία - Πώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία
- Κίνα: Οικονομική ρευστότητα 10 δισ. γουάν διέθεσε η κινεζική κεντρική τράπεζα στο διατραπεζικό σύστημα
- Το πρώτο πλοίο με βοήθεια κατευθύνεται προς τη Λωρίδα της Γάζας
- Οι 12 διατάξεις των νέων Κωδίκων που άλλαξαν την τελευταία στιγμή μετά από παρέμβαση των δικηγόρων
- Πλωτά φωτοβολταϊκά: Στόχος δύο πιλοτικά έργα μέχρι το 2027
- Με πληθωρισμό τροφίμων 8,33% η Ελλάδα κατέχει πρωτιά στα Βαλκάνια
- Καπανδρίτι: Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο με… μπουλντόζα
- Καλύτεροι έλεγχοι και λιγότερες προσφυγές κατά της εφορίας
- «Οι κακοί μάνατζερ είναι σαν τις κατσαρίδες» – Τα 4 κοινά χαρακτηριστικά τους
- Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ: Εστιάζει στις ΗΠΑ, μπήκε στο Ιράκ και κοιτάζει Σ. Αραβία