Η Καρύταινα στην Επανάσταση – Εκδηλώσεις στο ιστορικό ορμητήριο του Κολοκοτρώνη

08:26 5/8/2021 - Πηγή: Mononews

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους αγωνιστές του 1821 πραγματοποιούνται από τις 6 ως και τις 8 Αυγούστου στην ιστορική Καρύταινα της Αρκαδίας, ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα κρίσιμα χρόνια του Αγώνα.

Το Κάστρο της Καρύταινας και ο Πύργος της Λεβένταινας γίνονται τα σημεία αναφοράς, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο των εκδηλώσεων είναι η παράλληλη διοργάνωσή τους με αντίστοιχες στην Μεθώνη.

«Η ιστορία του 1821 μέσα από δύο Κάστρα. Το Κάστρο της Καρύταινας: η βάση

του Κολοκοτρώνη. Το Κάστρο της Μεθώνης: το ορμητήριο του Ιμπραήμ» είναι και ο τίτλος των εκδηλώσεων που αποτελούν πρωτοβουλία τους Συλλόγου των Καρυτινών «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης και με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η έκθεση

Στο πλαίσιο του προγράμματος η έναρξη στην Καρύταινα γίνεται την Παρασκευή 6 Αυγούστου με την εκδήλωση «Τραγούδι και χορός στον Αγώνα» σε επιμέλεια του λαογράφου του ΕΚΠΑ Γιώργου Φραγκάκη.

Ακολουθεί η περιοδική έκθεση που θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 7 Ιουλίου στο μεταβυζαντινό πυργόσπιτο της Λεβένταινας στην Καρύταινα με τον τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση με τον χρωστήρα και την πένα Φιλελλήνων Ζωγράφων και Περιηγητών». Βασικός κορμός της έκθεσης αυτής είναι 50 περίπου συλλεκτικές λιθογραφίες, από πρώτες λιθογραφικές εκτυπώσεις των φιλελλήνων ζωγράφων Καρλ Κρατσάιζεν, Άνταμ Φρίντελ και Πέτερ Φον Ες, αλλά επίσης και περί τα 15 συλλεκτικά βιβλία περιηγητών του 19ου αιώνα, μαζί με σημαντικά ιστορικά έγγραφα της επαναστατικής περιόδου από τη Συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, που αφορούν στην περιοχή της Καρύταινας. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός εξάλλου είναι, ότι μαζί θα εκτεθεί, μετά από άδεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως, και το περίφημο Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη, έκδοσης του 1811, το οποίο φυλάσσεται επιμελώς στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Καρύταινα.

Ο μεταβυζαντινός Πύργος της Λεβένταινας στην Καρύταινα

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η κύρια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας με ομιλητές ιστορικούς, συνεργάτες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθώς και τους επιστήμονες – αναστηλωτές του Κάστρου της Καρύταινας. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι ιστορικοί Μιχαήλ Φέστας και Χρήστος Χρυσανθόπουλος, επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, ο εκπαιδευτικός και πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσιος Παπαδόπουλος, η αρχιτέκτων Τζούλια Βομπίρη, επικεφαλής του Γραφείου Μελετών Αναστήλωσης και ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης, αρχιτέκτων, διευθυντής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στη Μεθώνη

Αντίστοιχα στις εκδηλώσεις της Μεθώνης κατά το τριήμερο 20 ως και 22 Αυγούστου, στην κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 του μήνα κύριοι ομιλητές θα είναι η ιστορικός Μαρία Κουμανούδη, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, ο Γεώργιος Νικολάουν, αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αγγελική Πανοπούλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών και ο ιστορικός, Χρήστος Χρυσανθόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών. Την Κυριακή 22 Αυγούστου εξάλλου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Καποδιστριακό σχολείο Μεθώνης και ξενάγηση στην έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση».

Τον Δεκέμβριο οι εκδηλώσεις μεταφέρονται και στην Αθήνα με την επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 3 του μήνα στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Τα Κάστρα της Πελοποννήσου στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Το κάστρο της Καρύταινας ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Να σημειωθεί, ότι ειδικά το Κάστρο της Καρύταινας, που κτίσθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ υπήρξε το 1821 ένα από τα πρώτα κάστρα που απελευθερώθηκαν, μετά από την πρώτη νίκη των Ελλήνων αγωνιστών υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στην περίφημη μάχη της Καρύταινας στις 27 Μαρτίου εκείνου του χρόνου.

Αυτή η μεγάλη και ιστορική νίκη ήταν και ο λόγος, που η Καρύταινα απεικονιζόταν μαζί με τον Κολοκοτρώνη στα παλιά πεντοχίλιαρα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε επανέλθει το 1826 στο κάστρο. το οποίο οχύρωσε και χρησιμοποίησε ως ορμητήριό του στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά του Ιμπραήμ, αλλά και ως καταφύγιο για τον άμαχο πληθυσμό. Ο Ιμπραήμ επιχείρησε να το καταλάβει αλλά χωρίς επιτυχία. Όσο για το Γέρο του Μωριά στα ριζά του κάστρου, κοντά στην Παναγιά, είχε φτιάξει και το σπίτι του.

Μεγάλα και ιστορικά γεγονότα, που αυτά ακριβώς θέλουν να θυμίσουν και να τιμήσουν οι εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το Αρχιπέλαγος φλέγεται: Έκθεση στην Μύκονο για την Μαντώ Μαυρογένους και την Επανάσταση του ΄21

Η πινακοθήκη των ηρώων από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη

Γιάννης Κόττης: Ταξίδι στη μνήμη και τη χαρά της ζωής – Έκθεση στην Ύδρα

Keywords
Τυχαία Θέματα