Η καταγραφή του κορονοϊού αλλιώς: Ένδυση, υπόδηση, μάσκες στο Λύκειο Ελληνίδων

Μια αλλιώτικη συλλογή, που μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον αρχείο – ντοκουμέντο για τις επόμενες γενιές

Ενδύματα και προστατευτικός εξοπλισμός -όπως είναι οι μάσκες βέβαια- ρούχα «της καραντίνας», φωτογραφίες, αφίσες ακόμη και συσκευασίες και πολλά πολλά ακόμη αντικείμενα ή και μαρτυρίες, που συνδέονται με όποιο τρόπο με την επιδημία του κορονοϊού και την ανταπόκρισή μας στην πρόκληση της αντιμετώπισής του αποφάσισε να συλλέξει το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων.

Μια αλλιώτικη συλλογή, χωρίς άλλο, που μπορεί όμως να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον

αρχείο – ντοκουμέντο για τις επόμενες γενιές, όταν αναφέρονται στην περίοδο που διανύουμε. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της συλλογής, άλλωστε, η δημιουργία μίας τράπεζας μνήμης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως υλικό έρευνας και μελέτης.

Γιατί, όντως, η εποχή κορονοϊού και του φόβου που έχει προκαλέσει, ο εγκλεισμός και τα επιβαλλόμενα μέτρα έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς ιδιαίτερο τοπίο, που αντανακλά απολύτως στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η πρωτοβουλία δεν είναι ελληνικής έμπνευσης, αφού πρώτο το μεγάλο, βρετανικό μουσείο Victoria and Albert έχει αρχίσει, εδώ και δύο μήνες, την συγκρότηση συλλογής καθημερινών αντικειμένων, γενικότερης χρήσης, που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Το Λύκειο Ελληνίδων, ωστόσο, κάνει τη συλλογή πιο συγκεκριμένη, αφού το θέμα της έχει να κάνει κυρίως με ό,τι και όπως «φοριέται».

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, απευθύνει και πρόσκληση προς όποιον μπορεί να διαθέσει σχετικό υλικό.

Όπως:

Είδη ρουχισμού και αξεσουάρ με σχετικά με τον κορονοϊό μηνύματα, διάφορες «μόδες» και επινοήσεις για προφύλαξη και για κοινωνική απόσταση. Επίσης ρούχα, κοσμήματα ή ό,τι άλλο σχετικό, που δημιουργήθηκε στην περίοδο της καραντίνας. Πληροφορίες για τις αναγκαστικές αλλαγές στο καθημερινό ντύσιμο, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής «γκαρνταρόμπας» για εργασία μέσω τηλεδιάσκεψης, ακόμη και για τα προβλήματα με την κόμμωση (ανδρών και γυναικών).

Αλλά και τα εργαστήρια ραψίματος για την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, συσκευασίες από καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αφίσες, φωτογραφίες κ.ά. Γεγονός είναι ότι η Ιστορία γράφεται με πολλούς τρόπους και η καθημερινότητα είναι ένας ασφαλής τρόπος προσέγγισής της, πόσο μάλλον όταν είναι πρωτόγνωρη.

Για επικοινωνία στο museum@lykeionellinidon.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα