Η κλινική, η Αφρική, τα εξώγαμα – Λυγίζουν και οι πριγκίπισσες, το παράδειγμα της Σαρλίν του Μονακό

Η είδηση ότι η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό νοσηλεύεται με ψυχολογικά προβλήματα σε ψυχιατρική κλινική εκτός πριγκιπάτου, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Λέγεται ότι η πριγκίπισσα δεν θέλει πια τον Αλβέρτο και η αιτία είναι τα εξώγαμα παιδιά του. Και πως δεν ήθελε να επιστρέψει από την Αφρική, αλλά την ανάγκασε ο πρίγκιπας, καθώς την εκβίασε πως δεν θα της επιτρέψει να ξαναδεί τα δίδυμα παιδιά τους.

Πηγές αναφέρουν ότι η πριγκίπισσα Σαρλίν έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ότι πιθανόν

πάσχει και από νευρική ανορεξία. Η εύθραυστη εικόνα της, ενώ γέρνει άχαρα στο πλευρό του συζύγου της για μια οικογενειακή φωτογραφία, ενισχύει τα κακόβουλα σχόλια.

Στο μυαλό των περισσότερων μια πριγκίπισσα τα έχει όλα. Είναι πανέμορφη, ντύνεται υπέροχα, έχει χρήματα, είναι δημοφιλής, είναι ευτυχισμένη δίπλα στον πρίγκιπά της, ζει σε αληθινό παλάτι… Η πραγματική ζωή, βέβαια, αποδεικνύει πως ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός και πως ακόμη και τα παραμύθια μπορεί να έχουν άσχημο τέλος. Κάθε πόρτα έχει το καρφί της, λέει ο λαός και μάλλον από αυτό δεν εξαιρούνται ούτε τα παλάτια…

Σαρλίν η θλιμμένη πριγκίπισσα

Ειδήσεις σαν κι αυτήν για την πριγκίπισσα Σαρλίν κάνουν τους κοινούς θνητούς να αναρωτιούνται: Μα έχουν στ’ αλήθεια προβλήματα και οι γαλαζοαίματοι; Είναι πράγματι δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες…

Η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Δρ. Ίλια Θεοτοκά, μας εξηγεί:

«Τα ψυχολογικά προβλήματα δεν κάνουν διακρίσεις. Πλούσιοι, φτωχοί, μεγάλοι, μικροί, μορφωμένοι και μη, γαλαζοαίματοι και μη, μπορούν να εκδηλώσουν σε κάποια φάση της ζωής τους προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αυτό, ασφαλώς, που έχει σημασία, είναι να μην στιγματίζουμε αυτά τα άτομα, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι χρόνια εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το ζήτημα, του μη στιγματισμού, γιατί ο κοινωνικός στιγματισμός επιτείνει τις δυσκολίες των ανθρώπων, που εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και των οικογενειών τους. Όταν, δε, πρόκειται για διάσημα άτομα, το στίγμα αλλά και η περιέργεια διογκώνονται».

Όπως επισημαίνει η ειδικός, η αντίφαση που υπάρχει στο δίπολο «τέλεια ζωή» από τη μία και προβλήματα υγείας από την άλλη, κάνουν το «αδηφάγο» κοινό να λειτουργεί με μεγαλύτερη αδιακρισία και με λιγότερη κοινωνική ευαισθησία.

H ζωή δεν είναι τόσο λαμπερή, ανέμελη και ευτυχισμένη, όσο οι εικόνες και οι φωτογραφίες που βλέπουμε από τη ζωή των stars και των πριγκιπισσών.

Η πριγκίπισσα Σαρλίν και ο πρίγκιπας Αλβέρτος με τα παιδιά τουςΛυγίζουν και οι πριγκίπισσες

Την ώρα που όλοι μιλούν για τη θλιμμένη πριγκίπισσα, σχολιάζοντας ότι έχει μείνει σκιά του εαυτού της και ότι έχει μεταμορφωθεί, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τον άλλοτε λαμπερό εαυτό της, τελευταίες πληροφορίες, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Sun, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, καθώς αναφέρουν ότι 43χρονη πριγκίπισσα «αντλεί υποστήριξη» από τον Βλαντιμίρ Ντορόνιν, έναν 59χρονο Ρώσο δισεκατομμυριούχο.

Η πριγκίπισσα εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική την περασμένη εβδομάδα για άγνωστα ιατρικά προβλήματα και απώλεια βάρους, μόλις 11 ημέρες μετά την εξάμηνη παραμονή της στη Νότια Αφρική. Οι φήμες, που οργίαζαν, μάλιστα, έλεγαν πως μετέβη στη γενέτειρά της όχι για επαγγελματικούς λόγους, αλλά μετά από ρήξη με τον σύζυγό της, εν μέσω ισχυρισμών για απιστία.

Η πριγκίπισσα Σαρλίν έχασε τους εορτασμούς της Εθνικής Ημέρας του Μονακό την περασμένη εβδομάδα, λόγω της εύθραυστης κατάστασης της υγείας της. Ο σύζυγός της εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του παλατιού μαζί με τα 6χρονα δίδυμα παιδιά τους, που κρατούσαν μηνύματα για τη μητέρα τους. Το ένα, που κρατούσε η πριγκίπισσα Γαβριέλλα, έγραφε «Μας λείπεις μαμά» και το άλλο, που κρατούσε ο πρίγκιπας Ιάκωβος (Ζακ), έγραφε «Σε αγαπάμε μαμά», ραγίζοντας καρδιές…

Σε ανακοίνωσή του, το παλάτι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Μετά από μάχη με θέματα υγείας τους τελευταίους μήνες, η πριγκίπισσα αναρρώνει και θα συνεχίσει να το κάνει για τις επόμενες εβδομάδες, επιτρέποντάς της να ξεκουραστεί και να επανέλθει μετά από μια κατάσταση βαθιάς γενικής κόπωσης. Μια περίοδος ηρεμίας και ξεκούρασης είναι απαραίτητη, για να διασφαλιστεί η καλύτερη ανάκαμψη».

«Η διασημότητα, ο πλούτος, οι τίτλοι ευγενείας δεν προστατεύουν από τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Από την άλλη, το ότι διάσημα άτομα μιλάνε για τα προβλήματα ψυχικής υγείας, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή οι οικείοι τους, βοηθά καθοριστικά στην μείωση του στίγματος, στην συνειδητοποίηση των ψυχολογικών προβλημάτων από την κοινότητα, στην κινητοποίηση για ανεύρεση θεραπείας και στην ανάγκη για υποστήριξη από την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον», αναφέρει η Δρ. Θεοτοκά.

Και προσθέτει: «Πολλοί ‘αστραφτεροί’, λόγω δημοσιότητας, άνθρωποι, που μίλησαν για τα ψυχολογικά τους προβλήματα, βοήθησαν άλλους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα με τα θέματα υγείας τους και να αντιμετωπίσουν με περισσότερη αισιοδοξία τις δυσκολίες, που η ψυχική ασθένεια παρουσιάζει.

Οι ψυχικά ασθενείς ή ακόμη και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήπια ψυχολογικά προβλήματα – όπως, άλλωστε, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων γύρω μας – βλέποντας το παράδειγμα των ‘επωνύμων’ να επικοινωνούν τη νόσο τους και πιθανά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γύρω από αυτή, νιώθουν ότι δεν είναι οι μόνοι, αλλά δεν είναι και μόνοι. Αναγνωρίζουν, δηλαδή, ότι και άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εκείνους. Συγχρόνως, μπορούν να μιλήσουν για το πρόβλημα της υγείας τους και συνεπώς δεν απομονώνονται, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τις δυσκολίες τους, τους προβληματισμούς τους.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν πιο εύκολα να ζητήσουν βοήθεια κι έτσι δεν κουβαλούν μόνοι τους το βάρος της ασθένειας. Η απομόνωση και η διάκριση κάνει τους ανθρώπους να υποφέρουν περισσότερο, να κρύβονται, να παίζουν έναν ρόλο στη ζωή τους, να προσποιούνται. Έτσι, όμως, δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λύσεις στα προβλήματά τους, ψυχολογικά και μη», καταλήγει η κα Ίλια Θεοτοκά.

Διαβάστε επίσης:Η πριγκίπισσα Σαρλίν επέστρεψε στο Μονακό ύστερα από 6 μήνεςΤα δύο μεγάλα στοιχήματα στη φαρμακευτική δαπάνη – Οι κινήσεις του Θ. ΠλεύρηΌλη η αλήθεια για τα τεστ αντισωμάτων – Αποκαλυπτική συνέντευξη με τον καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο
Keywords
Τυχαία Θέματα