Η πρόκληση των ψηφιακών δεξιοτήτων: Στόχος οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες στο 80% μέχρι το 2030

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση προκαλεί τα κράτη να προετοιμάσουν τους πολίτες να εξοικειωθούν για να μπορούν να αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να ανταπεξέρχονται στα νέα δεδομένα.

Η επένδυση στους ανθρώπους αποτελεί τον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού μιας χώρας. Η γνώση, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη με την οποία οι πολίτες μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο και να συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο υιοθέτησης και πρόκλησης αλλαγών, ώστε τόσο οι ίδιοι όσο

και η χώρα να επωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό.

Καθώς τα ψηφιακά εργαλεία καθίστανται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής και της συμμετοχής στην κοινωνία, τα άτομα που δεν διαθέτουν κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο.

Σήμερα, μόνο το 54 % των Ευρωπαίων ηλικίας 16-74 ετών διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Ο στόχος της ψηφιακής δεκαετίας είναι τουλάχιστον 80 % έως το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί βασικές ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών στα 27 κράτη μέλη της, όπως η ανάγνωση διαδικτυακών ειδησεογραφικών ιστοτόπων, η αποστολή άμεσων μηνυμάτων, η χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου και η διαχείριση της πρόσβασης σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, περισσότερα από τα μισά άτομα (54 %), ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών στην Ε.Ε. το 2021, διαθέτουν «τουλάχιστον βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες». Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν πώς να εκτελέσουν τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με καθέναν από τους εξής πέντε τομείς: δεξιότητες «ψηφιακού αλφαβητισμού», δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, δεξιότητες δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου, δεξιότητες ασφάλειας και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Όπως  προκύπτει  από τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022 (DESI), που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρακολουθεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ στον ψηφιακό τομέα,  κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, τα κράτη μέλη σημείωσαν πρόοδο στις προσπάθειές τους για ψηφιοποίηση. Η κάλυψη ωστόσο των κενών στις ψηφιακές δεξιότητες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜΜΕ και την ανάπτυξη προηγμένων δικτύων 5G εξακολουθεί να τους προξενεί δυσκολίες.

Συγκεκριμένα, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά ενώ η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία είχαν τα χαμηλότερα. Η πρωτοβουλία EDISON Alliance του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχει ως στόχο να υποστηρίξει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, ώστε μέσω της ψηφιακής ένταξης, να αποκτήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται.

500.000 ειδικοί ΤΠΕ μπήκαν στην αγορά εργασίας μεταξύ του 2020 και του 2021

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του  δείκτη, παρά την είσοδο 500.000 ειδικών ΤΠΕ στην αγορά εργασίας μεταξύ του 2020 και του 2021, τα 9 εκατομμύρια ειδικών ΤΠΕ της ΕΕ υπολείπονται κατά πολύ του στόχου της ΕΕ για 20 εκατομμύρια ειδικούς έως το 2030 και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

 Κατά τη διάρκεια του 2020, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της ΕΕ (55 %) ανέφεραν δυσκολίες στην πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας σε ειδικούς στον τομέα των ΤΠΕ. Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ.

Η έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων αποτελεί επίσης τροχοπέδη στις προσπάθειες της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Ως εκ τούτου, απαιτούνται μαζικές προσπάθειες για την επανειδίκευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Ιταλία, η Πολωνία και η Ελλάδα βελτίωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες τους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρείται μια συνολικά θετική τάση σύγκλισης: η ΕΕ εξακολουθεί να βελτιώνει το επίπεδο ψηφιοποίησής της, τα δε κράτη μέλη που ξεκίνησαν από χαμηλότερα επίπεδα καλύπτουν σταδιακά τη διαφορά, καθώς αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό. Ειδικότερα, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ελλάδα βελτίωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες τους στο πλαίσιο του δείκτη DESI κατά την τελευταία πενταετία, υλοποιώντας βιώσιμες επενδύσεις με ενισχυμένη πολιτική εστίαση στον ψηφιακό τομέα, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Όσον αφορά την υιοθέτηση βασικών τεχνολογιών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, οι επιχειρήσεις προώθησαν τη χρήση ψηφιακών λύσεων. Η χρήση του υπολογιστικού cloud, για παράδειγμα, ανήλθε στο 34 %. Ωστόσο, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μαζικών δεδομένων από τις επιχειρήσεις ανέρχεται μόλις στο 8 % και στο 14 % αντίστοιχα (στόχος: 75 % έως το 2030). Αυτές οι βασικές τεχνολογίες προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για σημαντική καινοτομία και βελτίωση της αποδοτικότητας, ιδίως μεταξύ των ΜΜΕ.

 Από την πλευρά τους, μόνο το 55 % των ΜΜΕ της ΕΕ έχουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιοποίησης (στόχος: τουλάχιστον 90 % έως το 2030), κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν οι μισές ΜΜΕ δεν αξιοποιούν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιακή τεχνολογία.

ΔΕΗ και Microsoft

Με στόχο να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, η ΔΕΗ εδώ και ένα χρόνο έχει συνεργαστεί με  τη Microsoft. Η συνεργασία αυτή βοηθάει τη ΔΕΗ να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των τεχνολογιών cloud, να ενισχύσει την ασφάλεια των ψηφιακών διαδικασιών και να ψηφιοποιήσει το εργασιακό της περιβάλλον, προσφέροντας νέες δυνατότητες στους εργαζόμενους της συμπεριλαμβανομένων εκπαιδεύσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα