Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει «κάψει» 6,6 δισ.- Τι λένε τα funds που «πυροβολούν» τα «χαρτιά»
Κάνουν άραγε τις τελευταίες στροφές στον πάτο του βαρελιού της απαξίωσης ή μήπως οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη πολύ πόνο μπροστά τους;
Το ανοικτό αυτό ερώτημα ταλανίζει ακατάπαυστα τους επενδυτές που, καιρό τώρα, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κινούμενη άμμο της αβεβαιότητας. Πρόκειται για εκείνους στους οποίους και ανήκουν οι συνολικά 302.000 χρηματιστηριακοί «κωδικοί» που έχουν αυτήν τη στιγμή μετοχική συμμετοχή στις τέσσερις, εισηγμένες, συστημικές τράπεζες
Η μεταδιδόμενη, γενικότερη εικόνα είναι άκρως απογοητευτική, καθώς αυτό που συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές, μπορεί να αποδοθεί μόνο με τους επιδέξια λαξεμένους στίχους της απαράμιλλης Κικής Δημουλά: «Διατίθεται απόγνωσις είς αρίστην κατάστασιν και ευρύχωρον αδιέξοδον. Σε τιμές ευκαρίας…»
Από την αρχή της καθόλα δίσεκτης εφετινής χρονιάς, ο τραπεζικός, μετοχικός πλούτος που έχει «καεί», φτάνει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 6,6 δισ. ευρώ. Και τούτο γιατί ενώ στο ξεκίνημα του 2020 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων τραπεζών ήταν στα 10,4 δισ. ευρώ, χθες βρέθηκε να είναι στα 3,8 δισ. Με τις καταγεγραμμένες απώλειες να διαμορφώνονται στο εξοντωτικό 63,5%. Υπερδιπλάσιες δηλαδή από εκείνες του Γενικού Δείκτη, ο οποίος χάνει 31%. Δίνοντας τώρα στην ελληνική αγορά, την δεύτερη χειρότερη επίδοση από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Έχοντας την Κύπρο, παγκόσμια πρωταθλήτρια στις ζημιές…
Πώς αιτιολογούν τις πωλήσεις τα ξένα fundsΕνδεικτικά όλα της επενδυτικής ανυποληψίας που διατρέχει οριζοντίως και καθέτως τον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Δικαίως ή αδίκως αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Και τούτο δεν μπορεί να αποδοθεί μονοσήμαντα στην πανδημία, αφού οι περισσότερες διεθνείς αγορές έχουν μακράν καλύτερη συμπεριφορά από την ασθμαίνουσα ελληνική. Όπου από την αρχή της χρονιάς έχουν αποτεφρωθεί 16,9 δισ. από την κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων εταιρειών τής κύριας χρηματιστηριακής αγοράς. Το 39% από τις θεόρατες αυτές ζημιές οφείλεται στις τραπεζικές μετοχές.
Με τα σημερινά δεδομένα η αγοραία αξία των τραπεζών (Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς κατά σειράν) διαμορφώνεται μόλις στο 16,5% της ενσώματης, καθαρής τους θέσης. Που συνολικά ανέρχεται στα 23,1 δις ευρώ, με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Το αναμφίβολα θετικό αυτό στοιχείο των αποτιμήσεων, κάθε άλλο παρά φαίνεται να συγκινεί την επενδυτική κοινότητα. Και ειδικότερα τους ξένους, από τη στιγμή κατά την οποία εκείνοι ελέγχουν το 69% των τραπεζών, με όρους χρηματιστηριακής αξίας. Το ΤΧΣ ελέγχει το 17,5%, ενώ στα χαρτοφυλάκια των Ελλήνων θεσμικών και ιδιωτών βρίσκεται το υπόλοιπο 13,5%.
Από εκείνους που διατηρούν ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας με τα «στρατηγεία» των ξένων διαχειριστών, προκύπτει ότι αρκετά Funds παραμένουν παθητικοί θεατές σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους στις τράπεζες. Ενώ από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους ενεργούς, ξένους «παίκτες» πυκνώνουν κατά κανόνα τις τάξεις των πωλητών. Έχοντας κατά κάποιο τρόπο… δαιμονοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις. Όχι μόνο για τον τραπεζικό τομέα, αλλά γενικότερα για την πλειονότητα από τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι ξένοι επενδυτές που βγαίνουν πωλητές στις τράπεζες, θεωρούν ότι έχουν αναβαθμιστεί οι κίνδυνοι της πυροδοτούμενης από την Ερντογάν, έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσεις σε αχαρτογράφητες καταστάσεις. Επ’ αυτών, η εντεινόμενη φημολογία στους «κόλπους της αγοράς» περί πολεμικής σύρραξης αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» με τις προχθεσινές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Στο πλέγμα των ανησυχιών που εκφράζονται από πλευράς ορισμένων Funds εντάσσεται και η πορεία των τραπεζικών τιτλοποιήσεων δανείων, που ανέρχονται στα ιδιαίτερα απαιτητικά επίπεδα των 23 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ξένοι εμφανίζονται να είναι μπερδεμένοι και με το νέο πτωχευτικό, αναλογιζόμενοι πιθανές παρενέργειες για τις τράπεζες.
Αιτιολογώντας τα… πυρά των πωλήσεων στις τράπεζες, οι ξένοι εκφράζουν επίσης το γενικότερο προβληματισμό τους, τόσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων όσο και στο γενικότερο περιβάλλον της εγχώριας οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Ο Μητσοτάκης, η ΔΕΘ και «τα παιδιά απ’ το Λονδίνο»Κάτω από αυτές τις συνθήκες στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών αναμένεται να μπουν και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Κάτι που ενδεχομένως θα θελήσει να… προεξοφλήσει το χρηματιστήριο σήμερα και αύριο, αλλά αυτό μένει να κριθεί και στην πράξη.
Τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι ξένοι επενδυτές δείχνουν με τις συνεχιζόμενες πωλήσεις τους, ότι η ελληνική αγορά δεν είναι σε θέση να προσφέρει ένα ελκυστικό αφηγηματικό story. Έτσι, στο οκτάμηνο της εφετινής χρονιάς οι καθαρές εκροές των ξένων από ελληνικές μετοχές αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. Μέχρι και το Μάιο οι ξένοι διαχειριστές που εδρεύουν στο Λονδίνο ήταν οι μεγαλύτεροι ξένοι πωλητές στην ελληνική αγορά, Ωστόσο το τελευταίο δίμηνο «τα παιδιά απ’ το Λονδίνο» έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους, καθώς από πωλητές έχουν μετατραπεί σε «καθαρούς» αγοραστές, με εισροές περί τα 44 εκατ. ευρώ. Το αν αυτό είναι συγκυριακό ή όχι, θα φανεί στη συνέχεια. Πάντως, εκείνο που φαίνεται είναι ότι οι πωλήσεις των ξένων απορροφώνται από το ελληνικό στοιχείο, το οποίο έχει αυξήσει την παρουσία του στις τράπεζες. Γεγονός που, ως έναν βαθμό, εξηγεί και την ισχυρή μεταβλητότητα που παρατηρείται αρκετές φορές στα τραπεζικά «χαρτιά».
Στη διαδρομή τους από την αρχή της χρονιάς, ο μέσος ημερήσιος συναλλακτικός τζίρος των τεσσάρων τραπεζών είναι στα 23,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 38% περίπου, του συνόλου της αγοράς. Οι τράπεζες που σήμερα έχουν χρηματιστηριακή αξία 3,8 δις ευρώ, μεσούσης της πανδημίας είχαν κατρακυλήσει μέχρι τα 3 δισ., ενώ η ανοδική αντίδραση που ακολούθησε τις είχε οδηγήσει μέχρι τα 4,8 δισ. ευρώ.
Με το χθεσινό της κλείσιμο στα 0,374 ευρώ η μετοχή της Eurobank μετράει απώλειες 51,35% από την αρχή του έτους. Μεταφραζόμενες σε «θυσία» περίπου 2 δισ. από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε χθες στα 1,145 ευρώ, έχοντας απώλειες 61,71% στη διάρκεια του 2020, όπου η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί κατά 805,6 εκατ. ευρώ.
Το «χαρτί» της Εθνικής τράπεζας που έκλεισε χθες στα 1,132 ευρώ, υποχωρεί κατά 62,52%. Μεταφραζόμενο σε απώλειες 1,7 δισ. από την χρηματιστηριακή της αξία.
Για τη μετοχή της Alpha Bank, που βρέθηκε χθες στα 0,577 ευρώ, η πτώση από την αρχή του έτους είναι 70% και έχει επιφέρει απώλειες 2,1 δισ., από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Έφυγε» στα 49 χρόνια του ο Γιαλαμάς
- Έκλεισε το deal με Εμβιλά ο Ολυμπιακός
- Νέα μεγάλη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας
- Τουρκία: Πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT
- Απολιγνιτοποίηση: 16 μεγάλες επενδύσεις σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη
- Άρθρο παρέμβαση: Πώς στέλεχος της Chipita έφυγε στο εξωτερικό λόγω φορολογίας
- Άρθρο παρέμβαση: Στην φυλακή τα μέλη μιας εγκληματικής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οργάνωσης, που διέσυρε την χώρα παγκοσμίως
- Folli Follie: Στη φυλακή o Δημήτρης και o Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
- Η AstraZeneca σταμάτησε προσωρινά το εμβόλιο επειδή μια εθελόντρια είχε νευρολογικά συμπτώματα που θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα
- Σε πλοία της Blue Star, αρματαγωγά του ΠΝ και σκηνές οι μετανάστες της Μόριας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Άρθρο παρέμβαση: Πώς στέλεχος της Chipita έφυγε στο εξωτερικό λόγω φορολογίας
- Άρθρο παρέμβαση: Στην φυλακή τα μέλη μιας εγκληματικής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οργάνωσης, που διέσυρε την χώρα παγκοσμίως
- Τουρκία: 5 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT
- Γερμανία: Άμεση βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στη Μόρια
- Επανήλθε η Wall Street – Στο +2,7% ο Nasdaq, 4,7% κέρδισε η μετοχή της Microsoft
- Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει «κάψει» 6,6 δισ.- Τι λένε τα funds που «πυροβολούν» τα «χαρτιά»
- H FCA «βάζει στην πρίζα» την ηλεκτροκίνηση
![Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει «κάψει» 6,6 δισ.- Τι λένε τα funds που «πυροβολούν» τα «χαρτιά»](https://images32.inewsgr.com/3862/38625726/i-ptosi-ton-trapezikon-metochon-echei-kapsei-66-dis--ti-lene-ta-funds-pou-pyrovoloun-ta-chartia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει «κάψει» 6,6 δισ.- Τι λένε τα funds που «πυροβολούν» τα «χαρτιά»
- Άρθρο παρέμβαση: Πώς στέλεχος της Chipita έφυγε στο εξωτερικό λόγω φορολογίας
- Επανήλθε η Wall Street – Στο +2,7% ο Nasdaq, 4,7% κέρδισε η μετοχή της Microsoft
- Άρθρο παρέμβαση: Στην φυλακή τα μέλη μιας εγκληματικής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οργάνωσης, που διέσυρε την χώρα παγκοσμίως
- Τουρκία: 5 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT
- H FCA «βάζει στην πρίζα» την ηλεκτροκίνηση
- Γερμανία: Άμεση βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στη Μόρια
- Ηχητικό ντοκουμέντο «καίει» τον Τραμπ: Απέκρυψε τη σοβαρότητα της πανδημίας «για να μην προκαλέσει πανικό»
- Ιταλία: 1.434 νέα κρούσματα και 14 νεκροί από την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Τραμπ υπερασπίζεται την αρχική από μέρους του υποβάθμιση του κορονοϊού
- Έτοιμα τα σχολεία στον δήμο Θεσσαλονίκης για το πρώτο κουδούνι
- Μακρόν:Η Γαλλία για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα.
- Φτωχοί το 14,8% των Γάλλων
- Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ για το 2021
- Γαλλία: Στα 9,3 εκατ. οι φτωχοί στη Γαλλία το 2018
- ΗΠΑ: Πρώην υφυπουργός καταγγέλλει ότι του ζητήθηκε να αποσιωπήσει πληροφορίες για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές
- Μαρόκo: Παρατείνεται για έναν μήνα η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα
- Ευρωκοινοβούλιο για Μόρια: Απαιτούνται επείγουσες λύσεις
- Κ. Καραμανλής: Μέχρι το τέλους του έτους ανανεώνεται το 50% των λεωφορείων